• Посилання скопійовано

Суть справи

Оренда землі: облікові нюанси
Земельне законодавство є чи не найпроблемнішою галуззю законодавства в Україні. Попри низьку ліквідність землі як активу, земля і далі залишається дуже дорогою. I далеко не кожен бізнес може дозволити собі мати власну земельну ділянку — більшість суб'єктів господарювання є її орендарями. Про основні облікові нюанси земельних відносин ми й поговоримо у цій статті.

Оренда автомобіля у фізособи
Одним із варіантів забезпечення автомобілем підприємства для господарських потреб є його оренда. Отже, підприємство приймає рішення орендувати автомобіль, зокрема у фізособи або підприємця. Розберемось, як оформити такі стосунки та які податкові наслідки такої операції.

Оперативний лізинг vs фінансовий лізинг
Підприємство має намір взяти в лізинг вантажні автомобілі з метою використання їх в господарській діяльності. Який договір краще укласти: оперативного лізингу чи фінансового? Які особливості в податковому обліку матиме лізингоодержувач?

Оперативна оренда нерухомості у нерезидента
Орендні відносини виникають з різними об'єктами та суб'єктами господарювання. Зараз йтиметься про орендні відносини, що виникають між юрособами — резидентом та нерезидентом, а саме: про передання в оперативну оренду (далі — оренда) нерезидентом нерухомості резиденту-юрособі для використання в госпдіяльності. В матеріалі докладніше зупинимось на облікових моментах цієї операції.

Якщо об'єкт фінлізингу був повернений
Деколи договір фінансового лізингу розривається через те, що орендар не виконує своїх обов'язків, зокрема, не дотримується графіка платежів через фінансові складнощі або з інших причин. Для орендодавця це прикро, але для того, щоб досягнути очікуваних прибутків від операцій з таким активом, він повертає його від порушника-орендаря і знову передає у фінансовий лізинг, але вже іншій особі. Особливостям оподаткування ПДВ таких операцій присвячено цю статтю.

Реклама на орендованій будівлі
Підприємство орендувало складське приміщення, яке стоїть як окрема будівля біля магістральної вулиці. Керівництво вирішило, що на частині фасаду можна розмістити рекламний щит з рекламою наших товарів та підприємства. Власник складського приміщення не проти розміщення реклами на фасаді. Витрати на виготовлення рекламного щита власними силами становлять 7000 грн. Як у податковому обліку відображати витрати на такий рекламний щит? Як відображати такий об'єкт у податковому обліку після того, як закінчиться договір оренди? Власник приміщення не проти, щоб рекламний щит з нашою рекламою залишався.

Ремонт орендованого майна
Ремонтам орендованого майна було присвячено чимало матеріалів на сторінках нашого видання. Сьогодні розглянемо декілька цікавих проблем, які виникають при відображенні такого ремонту в податковому та бухгалтерському обліку.

Оренда за генеральною довіреністю
Наша фірма уклала договір оренди вантажного ТЗ з фізособою, яка володіє автомобілем, за генеральною довіреністю. Нотаріус у договорі зазначив орендодавця-фізособу (ФО1) та його представника за генеральною довіреністю (ФО2), підписав договір представник. Кому ми зобов'язані платити орендну плату і з кого утримувати ПДФО: з ФО1 чи ФО2? Представник вважає, що йому, грунтуючись на довіреності, в якій справді написано, що він може продавати авто, здавати в оренду тощо. А може, нотаріус неправильно склав договір оренди?

Оренда майна комунальної власності
Деякі комунальні підприємства утримують на своєму балансі майно, яке тимчасово не використовується і може здаватися в оренду. Орендар має змогу скористатися майном, що тимчасово не використовується, а комунальне підприємство — отримати за це додатковий дохід. Розглянемо порядок укладення договору оренди окремого об'єкта нерухомості або іншого майна для ведення підприємницької діяльності, бухгалтерський та податковий облік таких операцій.

Прокат: податковий та бухгалтерський облік
За своєю сутністю відносини прокату дуже схожі на відносини оренди. У прокат можна надати транспортні засоби, взуття та одяг, меблі, інвентар тощо. Навіть програмну продукцію — як зазначено у пп. 1.5 п. 15 підр.10 р. ХХ ПКУ. Проте договір прокату має певні особливості, які позначаються на бухгалтерському та податковому обліку такої операції.

До змісту номеру