• Посилання скопійовано

Що нового

Ціна за розміщення зовнішньої реклами встановлюється за домовленістю сторін

! Рекламодавцям

Мінфін зазначив, що місце для розташування рекламного засобу надається розповсюджувачеві зовнішньої реклами в тимчасове користування власником або уповноваженим ним органом.

Дозвіл на таке розміщення видається на строк дії договору про право тимчасового користування місцем розташування рекламного засобу, якщо менший строк дії дозволу не зазначено у заяві розповсюджувача зовнішньої реклами.

Для одержання дозволу необхідно мати копію договору про право на тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу, завірену власником такого місця або уповноваженою особою.

Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін, а у випадках, установлених законом, застосовуються ціни, які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Враховуючи вищезазначене, Мінфін пропонує плату за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів зовнішньої реклами поза межами населених пунктів (крім земельних ділянок приватної власності) зараховувати до загального фонду місцевих бюджетів за кодом класифікації доходів бюджету 24060300 «Iнші надходження».

Лист Мінфіну від 23.07.2013 р. №31-08210-07-10/22156


Затверджено порядок повернення надміру сплачених коштів до бюджету

! Платникам податків

Мінфін затвердив порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

Дія цього Порядку не поширюється на операції з бюджетного відшкодування ПДВ та безспірного списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

Так, повернення платежів у національній валюті здійснюється на рахунки одержувачів коштів, відкриті в банках або органах Казначейства, зазначені у поданні або заяві платника. Повернення платежів фізичним особам, які не мають рахунків у банках, може здійснюватися шляхом повернення готівковими коштами за чеком органу казначейства з відповідних рахунків, відкритих у банках на ім'я органу казначейства, або з відповідних рахунків банку чи підприємства поштового зв'язку, зазначених у поданні або заяві платника.

Заява про повернення коштів з бюджету, яка подається до відповідного органу казначейства, складається платником у довільній формі з обов'язковим зазначенням, зокрема, такої інформації:

— причини повернення коштів з бюджету;

— найменування платника (суб'єкта господарювання);

— коду за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвища, імені, по батькові фізичної особи;

— реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта;

— місцезнаходження юридичної особи або місця проживання фізичної особи та номера контактного телефону одержувача;

— реквізитів рахунка одержувача коштів, суми платежу, що підлягає поверненню.

У разі наявності в обліку органів казначейства заборгованості платника перед державним бюджетом за іншими бюджетними позичками, кредитами або фінансовою допомогою відповідний орган казначейства повідомляє платника та орган, який подав подання, про можливість направлення коштів (або їх частки), зазначених у заяві та поданні, у першу чергу на погашення цієї заборгованості перед державним бюджетом.

Наказ Мінфіну від 03.09.2013 р. №787
набере чинності з дня опублікування (станом на 08.10.2013 р. не опублікований)


Постачання програмної продукції не підлягає митному контролю

! Iмпортерам програмної продукції

Міндоходів розглянуло питання щодо обкладення ПДВ імпорту програмної продукції та її постачання на території України.

Так, митному контролю підлягають усі товари та транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України, шляхом перевірки документів та відомостей, необхідних для такого контролю.

При декларуванні ввезених на митну територію України товарів кожен з них класифікується за окремою, тільки йому властивою, товарною позицією за правилами, встановленими Законом про митний тариф.

Програмний продукт (програмний засіб, програмне забезпечення) не має окремо визначеного коду УКТЗЕД та розглядається як результат виконання послуг, який має бути зафіксований на відповідному матеріальному носії виконавця чи замовника або може бути переданий виконавцем замовнику з використанням мережі Iнтернет електронною поштою чи іншими засобами передачі інформації.

Крім того, Міндоходів нагадало, що тимчасово з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року операції з постачання програмної продукції звільняються від ПДВ.

Отже, операції з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту України не підлягають митному контролю та не оподатковуються податком на додану вартість.

Лист Міндоходів від 16.08.2013 р. №9151/6/99-99-19-04-02-15


Відрядженим туристичні послуги не компенсуються

! Роботодавцям та працівникам

Мінфін повідомив, що службове відрядження не має зв'язку із туристичною діяльністю і для відшкодування відрядженому працівникові витрат на туристичні послуги немає підстав. Адже згідно із Законом України «Про туризм» туристичні послуги — послуги суб'єктів туристичної діяльності, закладів культури, спорту, побуту, розваг тощо, спрямовані на задоволення потреб туристів. А службовим відрядженням, відповідно до Iнструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, вважається поїздка працівника за розпорядженням керівництва на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

У разі коли працівники-держслужбовці, відряджені в межах України для участі у переговорах, конференціях, симпозіумах з питань, що стосуються основної діяльності підприємства, за умовами запрошення безоплатно забезпечуються харчуванням організаторами таких заходів, добові витрати відшкодовуються у розмірах, що визначаються у відсотках сум добових витрат для відповідної держави. Зокрема, 80% — при одноразовому, 55% — дворазовому, 35% — триразовому харчуванні.

Тобто у цьому випадку розмір добових витрат визначатиметься у відповідних відсотках залежно від кількості наданого згідно з програмою конференції харчування.

Лист Мінфіну від 17.07.2013 р. №31-07230-16-27/21432


Встановлено вимоги до вексельних бланків

! Учасникам вексельних відносин

НКЦПФР затвердила Положення про вимоги до стандартної (типової) форми виготовлення вексельних бланків.

Положенням визначено, що для друкування вексельних бланків можуть використовувати інтагліодрук.

Крім того, встановлено, що при виготовленні вексельних бланків не використовуватимуть голографічних захисних елементів.

Рішення НКЦПФР від 03.09.2013 р. №1681
набере чинності з дня опублікування (станом на 08.10.2013 р. не опубліковане)


Спрощено реєстрацію платника ПДВ та платника ЄП

! Платникам ПДВ та ЄП

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків».

Законом, зокрема, визначено, що платники податку, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Крім того, передбачено, що реєстраційну заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ та заяву про обрання спрощеної системи оподаткування може бути подано державному реєстраторові як додаток до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця.

Електронна копія заяви, виготовлена шляхом сканування, передається держреєстратором до контролюючих органів одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юрособи або фізособи — підприємця згідно із Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Закон України від 05.09.2013 р. №443-VII набере чинності з 01.01.2014 р.


За порушення зберігання архівних документів передбачено штраф

! СГД

Відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення, недбале зберігання, псування, незаконне знищення, приховування, незаконна передача іншій особі архівних документів тягнуть за собою попередження або накладення штрафу:

1) на громадян — від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу. За повторне порушення — від семи до двадцяти неоподатковуваних мінімумів;

2) на посадових осіб — від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів. За повторне порушення — від десяти до сорока неоподатковуваних мінімумів.

Проте Укрдержархів зазначає, що це стосується лише архівних документів. Відповідальність за порушення зберігання інших документів передбачена іншими нормами законодавства.

Лист Укрдержархіву від 22.07.2013 р. №04/2404


Форма №3-ПН подається не пізніше 10-ти робочих днів з дати відкриття вакансії

! Роботодавцям

Мінсоцполітики зазначає, що звітність №3-ПН подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) не пізніше 10-ти робочих днів з дати відкриття вакансії(й). Датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

У разі якщо роботодавець планує укомплектувати вакансію самостійно, без допомоги служби зайнятості, він також зобов'язаний подати форму №3-ПН, при цьому зазначивши у ній, що не потребує укомплектування вакансії за сприянням служби зайнятості.

У разі якщо вакансія передбачена штатним розписом, роботодавець має подавати інформацію за формою №3-ПН до внесення відповідних змін до штатного розпису.

Лист Мінсоцполітики від 21.08.2013 р. №9370/0/14-13/026


Під час декрету жінка має право на безкоштовну путівку в санаторій

! Матерям дітей до 3-х років

Мінсоцполітики повідомило, що жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною, але вона має право на одержання путівки на санаторно-курортне лікування, придбаної за рахунок коштів Фонду.

Листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія із соцстрахування на підставі особистої заяви та довідки для одержання путівки (форма №070/о).

Крім того, Мінсоцполітики зазначило, що особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують перебувати у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованими особами в системі загальнообов'язкового державного страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду.

Лист ФСС з ТВП від 16.09.2013 р. №04-30-2481


Витрати, компенсовані згідно з авансовим звітом, не включаються до доходу працівника

! Працівникам і працедавцям

Міндоходів зазначає, що в разі, якщо сума витрат відшкодована найманому працівнику на підставі наданого Звіту про використання коштів, виданих на відрядження та під звіт, та оригіналів документів, що підтверджують вартість понесених витрат, така сума не включається до загального місячного доходу працівника та не є об'єктом оподаткування ПДФО.

Разом із тим ПКУ передбачено надання органом державної податкової служби платнику податків податкової консультації. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися тільки платником податків, якому надано таку консультацію. Консультації надаються органом ДПС, у якому платник податків перебуває на обліку.

Податкова консультація — це допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.

Тому Міндоходів рекомендує безпосередньо звернутися до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку в органі державної податкової служби) для отримання податкової консультації.

Лист Міндоходів від 14.05.2013 р. №2502/6/99-99-17-03-03-15


Контроль за видачею дозвільних документів здійснюватиметься за новим порядком

! СГД

Мінекономрозвитку затвердило Порядок здійснення контролю за додержанням вимог законодавства щодо видачі документів дозвільного характеру.

Передбачено, що Держпідприємництво проводить позапланові перевірки додержання державним адміністратором та дозвільним органом вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру, зокрема:

— на підставі письмової заяви про порушення вимог законодавства щодо видачі документів дозвільного характеру, поданої суб'єктом господарювання;

— за рішенням Президента, Кабміну щодо виявлених фактів порушення вимог законодавства щодо видачі документів дозвільного характеру;

— якщо дозвільним органом, державним адміністратором до Держпідприємництва не надано інформацію про усунення порушень вимог законодавства щодо видачі документів дозвільного характеру;

— з метою перевірки виконання дозвільним органом, державним адміністратором припису Держпідприємництва про усунення порушень вимог законодавства щодо видачі документів дозвільного характеру, зазначених в акті перевірки;

— якщо під час перевірки діяльності дозвільного центру встановлені порушення вимог законодавства щодо видачі документів дозвільного характеру місцевими дозвільними органами (їх посадовими особами).

До участі в проведенні перевірки можуть залучатися представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування (їх виконавчих органів), установ та організацій за згодою їх керівників.

Про проведення позапланової перевірки заздалегідь не повідомляється.

Строк проведення планових та позапланових перевірок не може перевищувати 5 робочих днів.

Наказ Мінекономрозвитку від 03.09.2013 р. №1064
набере чинності з дня опублікування (станом на 08.10.2013 р. не опублікований)


Передача векселя оподатковується особливим податком за ставкою 1,5%

! Платникам ПДВ

Міндоходів зазначило, що видача векселя, облік векселя, його погашення не є об'єктом оподаткування особливим податком (акцизним податком).

Однак операція вчинення передачі векселя є об'єктом оподаткування особливим податком, оскільки вона передбачає перехід прав власності на цінний папір до іншої особи.

Такі операції оподатковуються за ставкою 1,5% від суми операції з продажу цінних паперів поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі.

Лист Міндоходів від 10.09.2013 р. №10807/6/99-99-19-04-03-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру