• Посилання скопійовано

Суть справи

Гарантійні зобов'язання: податкові акценти
Гарантійне зобов'язання стало звичайним атрибутом сучасного бізнесу та запорукою лояльного ставлення покупця до продукції. Адже, як відомо, товар із дво-, трирічною гарантією швидше придбається, аніж продукція невідомої фірми без будь-яких гарантійних зобов'язань з боку виробника чи продавця. У цьому матеріалі поговоримо про правовий зміст та основні умови відображення гарантійних зобов'язань у податковому обліку виробника.

Реклама від нерезидента
У цій статті проаналізуємо податкові наслідки суб'єкта господарювання, який оплачує рекламу особливому постачальнику — нерезиденту. З'ясуємо, чи є обмеження у витратах та що слід врахувати вітчизняному покупцю реклами для визначення ПЗ з ПДВ, а також на що треба звернути увагу, сплачуючи податок з доходу нерезидента.

Податковий облік спецодягу і спецхарчування
Підпункт 140.1.1 ПКУ дозволяє відносити до складу податкових витрати на надання працівникам спецодягу, спецвзуття і спецхарчування, мийних і знешкоджувальних засобів, засобів індивідуального захисту, а також витрати на організацію на підприємстві медоглядів і пунктів першої медичної допомоги та профілактики працівників. Проте такі заходи, як і раніше, викликають немало запитань у бухгалтерів-практиків. Частину з них ми проаналізуємо далі.

Навчання (підвищення кваліфікації) працівників
У сучасних умовах, коли економіка та менеджмент прогресують шаленими темпами, працівникам підприємства та, зокрема, його керівництву необхідний постійний розвиток. Людина, отримавши спеціальність, все одно продовжує навчатися, проходить курси підвищення кваліфікації, аби йти в ногу з часом. Тож поговоримо про відображення в податковому обліку витрат, пов'язаних з навчанням, підготовкою, перепідготовкою працівників.

Витрати на розроблення нової технології
Сучасні технології з кожним днем дедалі більше спрощують життя. Їх впровадження допомагає мінімізувати витрати підприємства. Але у бухгалтера виникає запитання, як відображати в обліку витрати на розроблення нових чи вдосконалення старих технологій виробництва. Адже не завжди спеціалісти відразу створюють необхідну технологічну схему. Iнколи доводиться витратити значні ресурси та час для налагодження всіх механізмів.

Втрати товарів у магазинах самообслуговування
Наше підприємство займається роздрібною торгівлею продовольчими та непродовольчими товарами через магазин самообслуговування. Певну кількість товару нам доводиться списувати до складу витрат унаслідок «забудькуватості» покупців, які виносять товар, не розплатившись за нього. Чи можемо ми включити такі втрати до складу податкових витрат на підставі п. 140.3 ПКУ?

Витрати на відрядження у запитаннях та відповідях
Пояснювати, що таке відрядження і які витрати несе підприємство у зв'язку зі службовою поїздкою працівника, не потрібно. Проте у бухгалтерів часто виникають запитання, пов'язані з оформленням відряджень та відображенням понесених підприємством витрат на відрядження в обліку. Розглянемо найцікавіші з них.

Реклама та благодійність
Реальні умови бізнесу диктують і його соціальну складову. Часто підприємства в рекламі (власної торгової марки, продукції) зазначають, що частина від вартості одиниці товару (наприклад, 1 — 2% від вартості) іде на благодійні (спонсорські) цілі. Постає запитання: суми допомоги, які буде перераховано на зазначені в такій рекламі цілі, слід відображати в обліку як рекламні витрати чи це все ж таки благодійна (спонсорська) допомога?

Методи оцінки запасів при вибутті
Ми — велике торговельне підприємство, що займається оптовою торгівлею продовольчими товарами. Закупівельна ціна на товари постійно змінюється залежно від постачальника й умов продажу. Продажна ціна на товари відносно постійна. У бухгалтерському обліку застосовуємо метод оцінки товарів при вибутті ФIФО, щоб відобразити у фінансовій звітності реальні коливання закупівельних цін та показника прибутку. Чи можемо ми у податковому обліку застосовувати метод середньозваженої собівартості, щоб коливання цін не справляли такого впливу на суму податку на прибуток? Згідно з абзацом десятим п. 57.1 ПКУ подаватимемо декларацію на прибуток за дев'ять місяців 2013 р. та за 2013 р.

До змісту номеру