• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Повернення товару: відображення в обліку
Підприємство — платник податку на прибуток (неплатник ПДВ) продало покупцеві партію товару в кількості 100 шт. за ціною 230 грн за шт. на загальну суму 23000 грн. Через деякий час покупець повернув 5 шт. товару, які виявилися неналежної якості. Як підприємству-продавцеві відобразити таку операцію в податковому обліку з податку на прибуток і які документи треба оформити в разі такого повернення?

Перерахунок доходів і витрат унаслідок визнання договору недійсним
Підприємство — платник податку на прибуток сплачує авансові внески з податку на прибуток і подає декларацію за підсумками року. Чи слід робити перерахунок доходів і витрат згідно з п. 140.2 ПКУ в разі визнання судом договору на купівлю товару недійсним (суд визнав договір недійсним у червні 2013 р.)? Цей товар було продано підприємством у травні 2013 р., і договір на його продаж недійсним не визнавався. Якщо таке коригування було необхідне, то які можуть бути наслідки його несвоєчасного здійснення?

Зміна ціни товару після його постачання
Підприємство — платник податку на прибуток виробляє хлібобулочні вироби. Основною сировиною для виробництва є борошно, яке купують у постійного постачальника. У липні 2013 р. постачальник відвантажив нам партію борошна в розмірі 2 тонн за ціною 4000 грн за тонну, а в серпні 2013 р. ціну цієї партії було збільшено до 4200 грн за тонну. До моменту зміни ціни ми вже встигли витратити 1,5 тонни на виготовлення продукції, яку вже продано. Як правильно відобразити цю зміну в податковому обліку з податку на прибуток?

Списання простроченого товару в податковому обліку
Наше підприємство — платник податку на прибуток — займається роздрібною торгівлею продовольчими товарами. Часом доводиться списувати товар із терміном реалізації, що минув, який ми не встигли вчасно продати, а також товар з пошкодженим упакуванням. Чи можемо ми частину таких втрат списувати за рахунок норм природного убутку та включати до податкових витрат згідно з п. 140.3 ПКУ?

До змісту номеру