• Посилання скопійовано

Суть справи

Податкові перевірки: основні акценти
Перевірка — це завжди тривалий стрес для платників податків. Але так чи інакше з огляду на норми ПКУ уникнути перевірок майже неможливо. Тож варто озброїтися завчасу. У цій статті поговоримо про те, якими бувають перевірки, які строки їх проведення та які строки зупинення перевірок.

Запити у житті підприємства
Норми п. 73.3 ПКУ дозволяють податківцям звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації. У цій статті поговоримо про запити, які надходять на адресу підприємства, та ті, що надсилаються самим підприємством на адресу територіального управління Міндоходів.

Отримали запит — що робити?
Одним із заходів доперевірочної роботи податкового органу є надсилання запитів. Причому, з одного боку, запит можна розглядати як збір інформації, що може бути використана під час перевірки, з другого — як підтвердження чи спростування певних даних. Але, як свідчить практика, будь-який запит є сигналом щодо підготовки податкового органу до перевірки. Проте багато залежить і від дій платника податків після отримання запиту.

Несподівані висновки фактичної перевірки
Фізична особа — підприємець має одного найманого працівника та два зареєстровані РРО. Підприємцеві потрібно було на одну годину відлучитися, і замість себе у магазині біля РРО він залишив знайому. Саме в цей час до магазину завітали перевіряльники, які пред'явили копію наказу на проведення фактичної перевірки. Внаслідок перевірки складено акт, яким визнано факт порушення вимог пунктів 1, 2, 6, 9, 13 ст. 3 Закону про РРО, п. 2.6 Положення про ведення касових операцій та ст. 44, п. 85.2 ПКУ. Підставою для перевірки став наказ ДПСУ, у якому зафіксовано факт невідповідності між кількістю РРО та кількістю працівників (пп. 80.2.7 ПКУ). Чи є правомірними дії податкового органу в частині визначення штрафів щодо РРО, якщо перевіряти прийшли правильність оформлення трудових відносин?

Перевірки Держінспекцією з питань праці
Законодавство про працю в Україні регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ та організацій (далі — підприємства) незалежно від форм власності, виду діяльності i галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами (як самозайнятими особами, так і з пересічними громадянами). Додержання законодавства про працю працедавцями є передумовою захисту прав найманих працівників. Саме з цією метою було створено Державну інспекцію України з питань праці (далі — Держпраці).

Перевірки та санкції у платників ЄП
Платники єдиного податку — це особлива категорія суб'єктів господарювання. I не тільки через специфіку і простоту сплати єдиного податку, а й через певні поблажки, зокрема меншу кількість перевірок.

Перевірки ПФУ
У цій статті мова піде про перевірки, які може проводити Пенсійний фонд. Як і перевірки інших контролюючих органів, вони можуть бути плановими та позаплановими, але мають і свої особливості.

Перевірки від ФСС з ТВП
Незважаючи на те що внески вже надходять до ФСС з ТВП не безпосередньо від страхувальників, а за посередництвом ПФУ як частина ЄСВ, право на проведення перевірок у Фонду залишилося. Що ж саме перевіряє ФСС з ТВП та які наслідки цих перевірок, — читайте далі.

Перевірка за скаргою покупця
Покупець — платник ПДВ подав скаргу на свого постачальника за формою додатка 8 до декларації з ПДВ «Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних)». Така скарга є підставою для позапланової перевірки постачальника. Отже, як вона проводиться і чим загрожує постачальникові?

Перевірки щодо РРО: що треба знати
Торгівля — невід'ємний сектор нашої не надто успішної економіки. Переважна більшість операцій у роздрібній торгівлі проводиться через РРО. За порушення правил застосування касових апаратів чинним законодавством передбачено значні санкції. Отже, виходить, що перевірки РРО — це один із важливих етапів у житті податківців та суб'єктів господарювання у сфері торгівлі, і не тільки. Тож нагадаємо, які види перевірок РРО варто очікувати суб'єктам господарювання та які особливості таких перевірок.

Оскарження рішень податкових органів
Більша частина рішень податкових органів з тих чи інших причин оскаржується суб'єктами господарювання. Розгляньмо основні аспекти порядку їх оскарження, продиктовані нормами ПКУ.

До змісту номеру