• Посилання скопійовано

Що нового

Підписано Закон про трансфертне ціноутворення

! Усім СГД

Президент підписав Закон №408-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення».

Під дію трансфертного ціноутворення підпадатимуть операції, загальна сума яких з кожним контрагентом дорівнює або перевищує 50 млн грн на рік без ПДВ за відповідний календарний рік.

Законом передбачається однорічний перехідний період, протягом якого бізнес матиме змогу адаптуватись до нових правил оподаткування: штрафні санкції за порушення положень ст. 39 ПКУ будуть формальними — 1 грн за кожне таке порушення.

Пов'язаними особами для цілей трансфертного ціноутворення, зокрема, визнаються:

1) юридичні особи — у разі коли одна з таких осіб безпосередньо та/або опосередковано володіє корпоративними правами юридичної особи у розмірі 20 і більше відсотків;

2) юридична особа і особа, що має повноваження на призначення (обрання) одноособового виконавчого органу такої юридичної особи або на призначення 50 і більше відсотків складу її колегіального виконавчого органу або наглядової ради.

Відповідно до закону контрольованими операціями є:

а) господарські операції з придбання (продажу) товарів, що здійснюються платниками податків з пов'язаними особами;

б) операції, однією зі сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні, або який сплачує податок за ставкою на 5 і більше відсоткових пунктів нижчою, ніж в Україні.

Визначення ціни з метою оподаткування доходів платників податків, які є сторонами контрольованої операції, здійснюється за допомогою одного з методів: порівняльної неконтрольованої ціни перепродажу, «витрати плюс»; чистого прибутку; розподілу прибутку. Допускається використання двох та більше методів.

Закон України від 04.07.2013 р. №408-VII
набере чинності з дня опублікування
(станом на 06.08.2013 р. не опублікований)


Президент схвалив ідею запровадження екоподатку за утилізацію авто

! Платникам екоподатку

Президент підписав Закон №422-VII про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.

Установлено, що об'єктом та базою оподаткування податком за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів є, зокрема:

1) транспортний засіб, що ввозиться на митну територію України в митному режимі імпорту;

2) транспортний засіб, вироблений в Україні для продажу на внутрішньому ринку України;

3) транспортний засіб, придбаний в особи, яку звільнено від сплати цього податку.

Не є об'єктом та базою оподаткування транспортні засоби, що:

— реалізуються для інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів, а також транспортні засоби спеціального призначення, оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, коштів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування;

— придбаваються на території України, які були вперше зареєстровані та/або перереєстровані до 1 вересня 2013 року, у власників транспортних засобів або в осіб, які не є платниками цього податку, а також коли такі транспортні засоби реалізовані після 1 вересня 2013 року;

— призначені для вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту тощо.

Розмір екологічного податку розраховується виходячи зі ставок і коефіцієнтів для кожного виду транспортного засобу, об'єму двигуна, року випуску, маси та інших характеристик.

Закон України від 04.07.2013 р. №422-VII
набере чинності з дня опублікування
(станом на 06.08.2013 р. не опублікований)


Заповнення форми №1ДФ: окремі нюанси

! СГД

Міндоходів роз'яснило випадок виплат податковим агентом доходу у вигляді стипендії фізичній особі (студенту), яка за своїми релігійними переконаннями відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків.

У такому разі в податковому розрахунку за формою №1ДФ зазначаються серія і номер паспорта, в якому є відмітка про наявність права здійснювати платежі без реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Лист Міндоходів від 30.04.2013 р. №2618/5/99-99-17-03-03-16


Ухвалено закон про звільнення від сплати податку на нерухомість до 2014 р.

! Фізичним особам

Президентом підписано Закон №403-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо об'єктів житлової нерухомості».

Відповідно до закону фізособи — власники об'єктів житлової нерухомості, які підлягають оподаткуванню, сплачуватимуть податок за 2013 рік у 2014 році.

До 31 грудня поточного року власники можуть перевірити дані на підставі оригіналів документів про право власності на об'єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об'єктів.

Крім того, переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв. м. Для власників будинків — у розмірі 250 кв. м незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо власник має і квартиру, і будинок загальною житловою площею до 370 кв. м, він також не сплачуватиме податок.

Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то податок сплачуватиметься лише за ті квадрати, які перевищують визначений розмір.

При цьому пільги зі сплати податку не надаються на об'єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів.

Ставки податку для фізичних осіб встановлюються в таких розмірах:

1) не більше 1% — для квартири/квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, або житлового будинку/будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, у разі перевищення — 2,7%;

2) 1% — для різних видів об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника податку, сумарна житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів, у разі перевищення — 2,7%.

Для юридичних осіб:

1% — для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, у разі перевищення — 2,7%.

Перенесено граничний строк подання декларації для юросіб з 1 на 20 лютого. Крім того, обчислення суми податку для фізосіб здійснюватиметься контролюючим органом за місцем реєстрації власника нерухомості, а не за місцезнаходженням об'єкта, як це було досі.

Закон України від 04.07.2013 р. №403-VII чинний з 04.08.2013 р.


Зміни до деяких Положень (стандартів) бухгалтерського обліку

! Бухгалтерам

Міністерство фінансів внесло зміни до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку.

Зміни внесено, зокрема, до: П(С)БО 19 «Об'єднання підприємств»; П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»; П(С)БО 8 «Нематеріальні активи»; П(С)БО 15 «Дохід»; П(С)БО 11 «Зобов'язання».

В Iнструкції про застосування Плану рахунків бухобліку підприємств передбачено, що на рахунках третього класу «Кошти, розрахунки та інші активи» відображаються також електронні гроші. Субрахунок призначений для відображення операцій з електронними грошима, які здійснюються комерційними агентами та користувачами згідно з нормативно-правовими актами НБУ та правилами використання електронних грошей, узгодженими з НБУ.

Крім того, затверджено форму розрахунку податкових різниць, яка наводиться у примітках до фінансової звітності та містить податкові різниці щодо доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інших операційних доходів, інших доходів, собівартості реалізованої продукції, інших операційних витрат.

Наказ Мінфіну від 27.06.2013 р. №627
набере чинності з дня опублікування
(станом на 06.08.2013 р. не опублікований)


Роз'яснено спосіб виправлення помилки у рядку 24 декларації з ПДВ

! Платникам ПДВ

Міндоходів зазначило, що в разі подання платником уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за січень 2013 року, у якому виправляється показник рядка 24 декларації, значення із графи 6 такого рядка враховується при визначенні значення рядків 21.2 та відповідно 24 податкової декларації з податку на додану вартість:

— за березень 2013 року, якщо уточнюючий розрахунок подано у березні 2013 року як самостійний документ;

— за квітень 2013 року, якщо уточнюючий розрахунок подано у квітні 2013 року у складі податкової декларації з податку на додану вартість за звітний період — березень 2013 року.

Лист Міндоходів від 26.06.2013 р. №5788/6/99-99-19-04-02-15


Оновлено форми та Порядок розрахунку податкових зобов'язань нерезидентів

! Нерезидентам

Мінфін Наказом №610 затвердив:

— Порядок розрахунку податкових зобов'язань з податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво;

форму Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності;

форму Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток постійного представництва нерезидента, що здійснюється органом державної податкової служби.

Постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників, є платниками податку на прибуток з числа нерезидентів.

Нерезидент, який провадить свою діяльність не лише в Україні, а й за її межами і при цьому не визначає прибуток від своєї діяльності, що ведеться ним через постійне представництво в Україні, суму прибутку, що підлягає оподаткуванню, визначає на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності.

У разі неможливості визначення шляхом прямого підрахунку прибутку оподатковуваний прибуток визначається органом ДПС як різниця між доходом та витратами, визначеними шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7.

Наказ Міністерства фінансів України від 25.06.2013 р. №610 чинний з 06.08.2013 р.


Торговці золотими годинниками не сплачують збір на обов'язкове пенсійне страхування

! Ювелірним торговцям

Відповідно до Закону про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, платниками збору є суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння.

Об'єктом оподаткування для цих платників є вартість реалізованих ювелірних виробів із золота, платини і дорогоцінного каміння.

Однак чинними нормативно-правовими та нормативно-технічними актами не визначено належність годинників до ювелірних виробів.

Годинники є приладами для вимірювання часу, дорогоцінні метали та дорогоцінне каміння в яких використовуються у складі комплектувальних виробів.

Таким чином, суб'єкти господарювання, які здійснюють реалізацію годинників, виготовлених із золота та дорогоцінного каміння, не є платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з продажу ювелірних виробів із золота, платини і дорогоцінного каміння.

Лист ПФУ від 21.06.2013 р. №16135/03-20


Розрахунок лікарняних у місяці відпустки

! Роботодавцям

Мінсоцполітики роз'яснило: якщо сума оплати праці (з урахуванням оплати відпустки) в місяці розрахункового періоду перевищує максимальну величину місячної зарплати, треба здійснити пропорційний розподіл зарплати, з якої сплачені страхові внески.

Якщо застрахована особа в розрахунковому періоді частину місяця перебувала у відпустці і сума оплати праці менша за максимальну величину місячної зарплати, при обчисленні середньої зарплати для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності включаються виплати за відпрацьовані дні без пропорційного розподілу.

Деякі виплати, що включаються до бази нарахування єдиного соціального внеску, не враховуються при розрахунку допомоги з ТВП, тому черговість обліку виплат при визначенні максимальної величини бази нарахування ЄСВ неможливо застосувати для пропорційного розподілу зарплати для розрахунку допомоги з ТВП.

Лист Мінсоцполітики від 20.06.2013 р. №333/18/99-13


Як правильно обчислити страховий стаж?

! Роботодавцям

Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а до впровадження такої системи — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу за формулою:

ТП = Св : В,

де: ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається у місяцях;

Св — сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Крім того, до страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності Законом №2240.

Лист ФСС з ТВП від 10.04.2013 р. №04-06/Н-436з-283


Розглянуто низку питань щодо проведення оцінки майна для цілей оподаткування

! Фізособам

Мін'юст розглянув питання щодо проведення оцінки майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства.

Так, при видачі свідоцтва про право на спадщину, якщо спадкову справу відкрито до 31 липня 2013 року, можуть використовуватися звіти про оцінку, складені та подані нотаріусу і долучені до матеріалів спадкової справи до 31 липня 2013 року.

Звіт про оцінку є дійсним за умови включення інформації зі звіту про оцінку до Єдиної бази та присвоєння такому звіту реєстраційного номера.

Крім того, роз'яснено, що вартість предмета застави (іпотеки), що передається фізичною особою в заставу, визначається за згодою між заставодавцем (іпотекодавцем) і заставодержателем (іпотекодержателем) або, якщо це передбачено договором між ними або законом, — шляхом визначення ринкової вартості предмета іпотеки суб'єктом оціночної діяльності.

Роз'яснення Мін'юсту від 31.07.2013 р.


Чергові зміни до обробки персональних даних

! Володільцям баз персональних даних

Мін'юст Наказом №1466/5 вніс зміни до деяких наказів щодо удосконалення правового регулювання у сфері захисту персональних даних, зокрема до Типового порядку обробки персональних даних у базах персональних даних.

Установлено, що обробка персональних даних тепер може здійснюватися повністю або частково із застосуванням автоматизованих засобів у складі інформаційної (автоматизованої) системи та/або у формі картотек із застосуванням неавтоматизованих засобів.

Визначено, що збирання персональних даних є складовою процесу їх обробки, що передбачає дії з підбору чи впорядкування відомостей про фізособу.

Бланк свідоцтва про держреєстрацію бази персональних даних не вважатиметься бланком суворого обліку.

Крім того, Мін'юст затвердив зміни до форм заяв:

1. Заява про реєстрацію бази персональних даних.

2. Заява про внесення змін до відомостей Державного реєстру баз персональних даних.

Основною відмінністю від старих форм є наявність додаткових розділів «Iнформація про третіх осіб, яким передаються персональні дані» та «Iнформація про транскордонну передачу персональних даних».

Наказ Мін'юсту від 22.07.2013 р. №1466/5
набере чинності з дня опублікування
(станом на 06.08.2013 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру