• Посилання скопійовано

Основи виплати допомоги по вагітності та пологах

Народження нової людини — це завжди свято для всіх рідних та близьких. Але, крім радості, це ще й великі клопоти і матеріальні витрати. Фінансово допомогти породіллям покликана допомога по вагітності та пологах від ФСС з ТВП. А оскільки така допомога працівникам виплачується за місцем їхньої праці, то клопоту вистачить і для бухгалтера.

За скільки днів виплачують декретні

Як передбачено ст. 17 Закону про відпустки, жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів (далі — к. д.) до пологів та 56 к. д. після пологів починаючи з дня пологів. У разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів після пологів надається 70 к. д. відпустки.

Відповідно до ст. 38 Закону №2240, жінкам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів).

Якщо особа усиновила новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку, їй надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей, та відповідно 90 календарних днів — для жінок, віднесених до 1 — 4 категорій осіб, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками зазначена відпустка надається одному з батьків на їхній розсуд.

Якщо жінка йде у відпустку по вагітності та пологах не з дня, зазначеного у лікарняному листку, а пізніше, то допомога надається у повному обсязі за всі дні згідно з лікарняним листком. На це, зокрема, вказують спеціалісти Мінпраці України у листі від 16.08.2007 р. №501/020/153-07 (див. «ДК» №49/2007, коментар). Те саме зазначено і в листі Держкомпідприємництва від 16.01.2008 р. №310.

Мінпраці — про розрахунок допомоги по вагітності та пологах

Відповідно до статей 38 і 39 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу і виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Зазначена допомога призначається та надається за основним місцем праці за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків (частина перша статті 50 цього Закону).

Розмір цієї допомоги розраховують сумарно та надають застрахованій особі у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Лист Мінпраці України від 16.08.2007 р. №501/020/153-07 (витяг)

До речі, ч. 3 ст. 38 Закону №2240 загалом передбачає випадки, коли працівниця не скористалася відпусткою по вагітності та пологах (або скористалася нею частково), але зберігає право на отримання допомоги у повному обсязі. Це випадки перебування працівниці:

1) у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років;

2) у відпустці без збереження заробітної плати;

3) у творчій відпустці;

4) у відпустці у зв'язку з навчанням;

5) у щорічній основній або додатковій відпустці.

Таке саме право зберігається у працівниці під час простою на підприємстві не з її вини.

Розмір допомоги по вагітності та пологах розраховують сумарно і надають застрахованій особі у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів (ч. 1 ст. 38 Закону №2240).

Оформлення допомоги

Відпустку за вагітністю та пологами працедавці надають на підставі поданого листка непрацездатності1 і заяви на відпустку. На підставі цих документів керівник видає наказ про надання відпустки по вагітності та пологах на строк, зазначений у заяві.

Відповідно до ч. 6 ст. 52 Закону №2240, лікарняний листок працівниця подає не пізніше дванадцяти календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. На підставі листка непрацездатності та наказу керівника про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами комісія (або уповноважений) із соціального страхування підприємства приймає рішення про призначення декретних (пп. 3.1.1 Положення №25). При цьому комісія (уповноважений) складає протокол (форму див. у додатку до Положення №25), в якому зазначається рішення про призначення декретних — або ж відмова у виплаті допомоги з наведенням причини. Як передбачено ч. 1 ст. 52 Закону №2240, документи для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження.

На підставі протоколу та листка непрацездатності бухгалтер оформляє заяву-розрахунок2, що містить інформацію про нараховані застрахованій особі суми декретних. Після заповнення заяви-розрахунку її подають до територіального органу ФСС з ТВП для отримання коштів на виплату декретних. Адже підприємство не має права самостійно виплатити допомогу по вагітності та пологах, а потім отримати відшкодування понесених витрат. Для отримання коштів від ФСС з ТВП слід відкрити окремий поточний рахунок у будь-якому банку України (ч. 2 ст. 21 Закону №2240). Якщо страхувальник-роботодавець належить до бюджетних установ, то окремий рахунок для зарахування коштів від Фонду відкриває у відповідному органі Держказначейства України. Фінансування від Фонду має надійти протягом 10 робочих днів після надходження заяви-розрахунку (ст. 52 Закону №2240).

1 Правила його складання прописано в Iнструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженій наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. №455.

2 Форма затверджена як додаток до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою Правління ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. №26.

Нагадаємо, що згідно з ч. 2 ст. 21 Закону №2240 суми з такого окремого поточного рахунка можна використати лише для виплати допомоги, бо така допомога не оподатковується ані ЄСВ, ані ПДФО (див. нижче).

Розрахунок допомоги

Як було зазначено вище, згідно зі ст. 38 Закону №2240, допомога по вагітності та пологах надається за певну кількість календарних днів. Відповідно до ст. 39 Закону №2240, декретні виплачуються у розмірі 100% середньої зарплати (доходу) працівниці. Отже, щоб обчислити суму такої допомоги, слід помножити цю кількість на середньоденну заробітну плату (п. 20 Порядку №1266). Вона визначається за Порядком №1266.

Для визначення середньоденного заробітку нараховану за розрахунковий період зарплату (дохід), з якої сплачувався ЄСВ, ділять на кількість календарних днів розрахункового періоду без урахування календарних днів, не відпрацьованих із поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного віку — за медичним висновком) (п. 14 Порядку №1266).

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) для виплати декретних у загальному випадку є останні 6 календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому особа йде у відпустку по вагітності та пологах (п. 4 Порядку №1266).

До речі, середньоденна (середньогодинна) зарплата (дохід, грошове забезпечення) не може перевищувати максимальної суми (граничної величини) зарплати (доходу, грошового забезпечення), з якої сплачується ЄСВ. Максимальну середньоденну (середньогодинну) зарплату знаходять діленням її розміру за останній розрахунковий місяць на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) (абз. 7 п. 14 Порядку №1266). На сьогодні (з 01.01.2013 р. до 30.11.2013 р.) максимальний розмір середньоденної зарплати становить 640,57 грн (19499 : 30,44).

Увага! Якщо потрібно подовжити відпустку по вагітності та пологах у зв'язку з ускладненими пологами або народженням двох та більше дітей, то знову розраховувати середній заробіток не треба. Оскільки додатковий листок непрацездатності буде продовженням попереднього, то допомога за додаткові 14 календарних днів визначатиметься на підставі показників до настання декретної відпустки.

Допомога по вагітності та пологах призначається і виплачується застрахованим особам як за основним місцем праці, так і за сумісництвом (ст. 50 Закону №2240). Якщо застрахована особа працює за сумісництвом, допомога по вагітності та пологах за місцем сумісництва нараховується на підставі копії листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, засвідченої підписом керівника і печаткою за основним місцем праці, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем праці (абз. 1 п. 21 Порядку №1266).

У разі якщо у розрахунковому періоді перед настанням відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами застрахована особа не мала заробітку з поважних причин (див. п. 4 Порядку №1266), середня зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої працівниці на момент отримання листка непрацездатності (п. 10 Порядку №1266). У такому разі для визначення середньоденної зарплати посадовий оклад ділять на середньомісячну кількість календарних днів — 30,44.

Зверніть увагу: згідно з п. 6 Порядку №1266, якщо майбутня породілля працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менш ніж календарний місяць, середня зарплата (дохід) для розрахунку декретної допомоги обчислюється з нарахованої зарплати, з якої сплачується ЄСВ, але не вищої за розмір середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності у місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок (розпочалася декретна відпустка), відповідно в Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві та м. Севастополі (за даними Держкомстату) та не нижчої за розмір мінімальної зарплати (з 01.01.2013 р. до 30.11.2013 р. — 1147 грн), встановлений законом у місяці настання страхового випадку. Розмір середньої зарплати у вашому регіоні можна дізнатися у місцевому відділенні статистики. Щоб уникнути запитань з боку перевіряльників, варто отримати відповідь у письмовій або електронній формі.

Крім того, на вибір особи для розрахунку декретної допомоги середня зарплата (дохід) може обчислюватися за декількома місцями праці сумарно за 6 календарних місяців у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку. Але тоді середня зарплата (дохід) обчислюється робочими органами відділень ФСС з ТВП (див. п. 17 Порядку №1266).

ПДФО та ЄСВ

Відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ, зі сум декретних не утримують ПДФО. Так само з цієї допомоги не сплачують і ЄСВ (ст. 7 Закону про ЄСВ1).

1 З 01.07.2013 р. до Закону про ЄСВ буде внесено зміни, за якими роботодавець повинен нарахувати ЄСВ на допомогу по вагітності та пологах за ставкою 33,2% та утримати з неї ЄСВ за ставкою 2%.

Нормативна база

  • Закон №2240 — Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Порядок №1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.
  • Положення №25 — Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджене постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. №25.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру