• Посилання скопійовано

Суть справи

ПДФО: підзвітні нюанси
Сьогодні ми розглянемо таку ситуацію: працівник отримав кошти під звіт і не повернув їх у встановлені строки. Чи підлягають оподаткуванню ці кошти? Також розглянемо, чи підлягають оподаткуванню суми добових, якщо вони виплачуються у більшому розмірі, ніж це передбачено ПКУ. Якщо так, то як це правильно зробити?

Заборгованість з виплати зарплати та форма №1ДФ
Нерідко буває так, що спочатку заробітну плату виплачують вчасно, у встановлені терміни, потім з певних причин ці строки порушуються. Як заповнюється форма №1ДФ у таких випадках?

Хто сплачує ПДФО з доходу нотаріуса
Наше підприємство регулярно користується послугами нотаріуса. Хто у такому разі є податковим агентом? Як такі операції наше підприємство має відобразити у формі №1ДФ?

ПСП при виплаті зарплати за першу половину місяця
У нашого працівника троє дітей, і він має право на податкову соціальну пільгу (ПСП) у розмірі 1720,50 грн згідно з пп. 169.1.2 ПКУ (у 2013 році — 573,50 грн х 3). Оклад працівника становить 2000,00 грн на місяць, межа застосування ПСП (як одному з батьків) згідно з пп. 169.4.1 ПКУ — 4830,00 грн (1610,00 х 3). Чи можна застосовувати ПСП при виплаті йому зарплати за першу половину місяця?

ПДФО із зарплати нерезидента
Комерційний директор нашого підприємства — нерезидент. Як оподатковується ПДФО виплата доходу фізособі-нерезиденту?

Виправлення помилок у звіті №1ДФ
Питанню виправлення помилок у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою №1ДФ (далі — звіт №1ДФ) присвячено чимало роз'яснень з боку податківців та консультацій у нашому виданні. Наведемо основні правила цих виправлень та їх податкові наслідки.

Основи виплати допомоги по вагітності та пологах
Народження нової людини — це завжди свято для всіх рідних та близьких. Але, крім радості, це ще й великі клопоти і матеріальні витрати. Фінансово допомогти породіллям покликана допомога по вагітності та пологах від ФСС з ТВП. А оскільки така допомога працівникам виплачується за місцем їхньої праці, то клопоту вистачить і для бухгалтера.

Розрахунок та виплата лікарняних з ТВП
Оплата днів непрацездатності у зв'язку з хворобою або травмою, не пов'язаною з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням особи, — це обов'язок як підприємства, так і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд). Але саме підприємство зобов'язане розрахувати суму лікарняних, які повинен отримати працівник. Про головні моменти, пов'язані з виплатою лікарняних, і піде мова.

Сплата єдиного внеску експедитором
ФОП на загальній системі оподаткування за договорами з контрагентами виступає виконавцем послуг транспортного експедирування вантажів. Який порядок нарахування та утримання (якщо це необхідно) ЄСВ підприємцем на загальній системі?

Путівки від ФСС з ТВП працівникам
Відпочивати завжди приємно. Але особливо приємно відпочивати тоді, коли за це платить ФСС з ТВП. Тож саме час з'ясувати, як замовити, отримати й обліковувати путівки від цього Фонду.

Виправлення помилок у звіті щодо ЄСВ
Усі працедавці повинні подавати до ПФУ за місцем обліку щомісяця звіт про суми нарахованої зарплати (доходу) застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ. Але деколи, заповнюючи звіт, бухгалтери припускаються помилок. Розгляньмо на прикладах, як їх виправити.

Продаж (обмін) нерухомості та ПДФО
Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) нерухомості фізособами має певні особливості. Про те, чи у всіх випадках матиме місце сплата ПДФО, а також що ще треба знати громадянам, які вирішили продати чи обміняти свою нерухомість, читайте далі.

ПДФО та доходи від продажу (обміну) рухомого майна
Iнтернет і газети безкоштовних оголошень рясніють інформацією про продаж громадянами рухомого майна, починаючи від звичайних предметів побуту (меблів, посуду тощо) і закінчуючи більш габаритними та дорожчими речами (автомобілями, мотоциклами тощо). I, звичайно, у деяких випадках такі угоди потрапляють під особливу увагу контролюючих органів, бо підлягають оподаткуванню ПДФО. З'ясуймо, у яких випадках слід заплатити ПДФО та хто повинен це зробити.

До змісту номеру