• Посилання скопійовано

Виправлення помилок у звіті №1ДФ

Питанню виправлення помилок у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою №1ДФ (далі — звіт №1ДФ1) присвячено чимало роз'яснень з боку податківців та консультацій у нашому виданні. Наведемо основні правила цих виправлень та їх податкові наслідки.

У яких випадках здійснюють коригування

Згідно з пунктом 4.1 Порядку №10202, коригування поданого та прийнятого звіту №1ДФ здійснюється на підставі самостійно виявлених податковим агентом помилок, а також на підставі повідомлень про помилки, виявлені органом ДПС. Отже, це чи не єдина форма податкової декларації, яка потребує виправлення помилок податкових агентів, зазначених в актах перевірок та податкових повідомленнях-рішеннях ДПI.

1 Форму звіту №1ДФ затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

2 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

За якою формою здійснюють коригування

У разі потреби коригувань звіту №1ДФ до закінчення строку його подання подається новий звітний податковий розрахунок (п. 4.2 Порядку №1020). Нагадаємо, що подається такий звіт за квартальний звітний період, отже, граничний строк його подання — 40 календарних днів після закінчення податкового (звітного) кварталу. Якщо останній день подання звіту №1ДФ припадає на святковий, неробочий або вихідний, то останнім днем його подання стає перший наступний робочий день (п. 49.20 ПКУ). Уточнюючий податковий розрахунок подається у разі потреби коригувань звіту №1ДФ після закінчення строку його подання (п. 4.3 Порядку №1020). Зазначається те, яка форма звіту подається, у «шапці» звіту №1ДФ.

Разом зі звітним новим та уточнюючим податковим розрахунком податковий агент має право (але не зобов'язаний) надати до ДПI пояснення зроблених виправлень.

Як виправляють помилки

Пункт 4.4 Порядку №1020 передбачає однаковий порядок виправлення будь-яких помилок, що їх податковий агент припустився під час заповнення таблиці звіту №1ДФ (тобто тієї його частини, в якій наводяться безпосередньо відомості про доходи фізосіб та ПДФО з таких доходів за його наявності). На жаль, порядку виправлення решти помилок просто немає, тож, складаючи звіт №1ДФ, слід дуже уважно заповнювати всі передбачені ним відомості.

Принцип виправлення такий.

Дія 1. Рядок із будь-якими недостовірними відомостями з таблиці звіту №1ДФ, поданого раніше, вилучають.

Дія 2. Якщо потрібно додати відомості про якийсь дохід фізособи, не зазначений у звіті №1ДФ, поданому та прийнятому раніше, додають новий рядок із відомостями про таку фізособу і такий дохід.

Дія 3. Якщо потрібно відкоригувати відомості, зазначені у звіті №1ДФ, поданому та прийнятому раніше, слід виконати дії 1 та 2. Тобто спочатку вилучити рядок з хибними відомостями, а відтак додати новий рядок із правильними.

Тепер розглянемо, як ці дії відображають у звіті №1ДФ. Звітна нова та уточнююча форми звіту №1ДФ подаються на підставі інформації з попередньо поданого звіту і містять інформацію лише щодо тих рядків та реквізитів, які уточнюються:

— для вилучення помилкового рядка (дія 1) потрібно повторити всі графи такого рядка й у графі 9 зазначити «1» — ознаку вилучення рядка (п. 3.9 Порядку №1020);

— для введення нового або пропущеного рядка (дія 2) повністю заповнити всі його графи й у графі 9 зазначити «0» — ознаку введення рядка;

— для заміни одного помилкового рядка іншим (дія 3) вилучити помилковий рядок та ввести рядок із правильною інформацією, тобто повністю заповнити два рядки, один з яких вилучає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі у першому рядку в графі 9 зазначається «1» — рядок на вилучення, а в другому — «0» — рядок на введення.

Відповідальність за помилки

Застосування штрафних санкцій за порушення податковим агентом порядку подання інформації про фізосіб — платників податків встановлено ст. 119 ПКУ. Зокрема, п. 119.2 ПКУ передбачає штраф у розмірі 510 грн. Він накладається податківцями за будь-яке з таких порушень:

1) неподання;

2) подання з порушенням встановлених строків;

3) подання не у повному обсязі;

4) подання з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку (а отже, цей штраф стосується і №1ДФ).

Ті самі дії, вчинені податковим агентом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 грн.

На жаль, така сама відповідальність покладається і при виправленні самостійно знайдених помилок податковим агентом.

Утім, на думку автора, штрафи, передбачені ст. 119 ПКУ, не повинні застосовуватися при виправленні помилок стосовно суми нарахованого ПДФО, зазначеної у звіті №1ДФ. Адже, згідно з п. 120.2 ПКУ, при самостійному донарахуванні суми податкових зобов'язань інші штрафи (тобто крім передбачених п. 50.1 ПКУ 3% і 5% від суми заниження податкового зобов'язання) не застосовуються.

Якщо після подання декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період (тобто нову звітну форму звіту №1ДФ), то штрафи, встановлені п. 50.1 ПКУ, не застосовуються.

I хоча, як бачимо, в ЄБПЗ (підкатегорія 103.26) Міндоходів не згадує про ст. 50 та п. 120.2 ПКУ при виправленні помилок у №1ДФ, деякі податкові агенти ним користуються при оскарженні штрафів (див., наприклад, свіжу ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 07.02.2013 р. у справі №2а/0570/15580/2012).

Нагадаємо: якщо внаслідок помилки у податкового агента виник податковий борг з ПДФО, то він повинен сплатити і пеню згідно зі ст. 12 ПКУ.

Приклад Працедавець помилково не відобразив у звіті №1ДФ за I квартал 2013 р. дохід у вигляді зарплати на суму 5000,00 грн новоприйнятого працівника Сидорова О. О. (номер платника податків 1111111111). Не був відображений і ПДФО з такого доходу 723,00 грн. Для виправлення помилки працедавець подає уточнюючий звіт №1ДФ 20.06.2013 р. (див. зразок).

Оскільки у звіті було занижено податкове зобов'язання (шляхом невідображення у звіті суми нарахованого ПДФО), при поданні уточнюючого розрахунку працедавець має сплатити до 20.06.2013 р. включно суму штрафу 3% від суми недоплати (заниження) податку: 723,00 х 3% = 21,69 грн. У звіті №1ДФ сума штрафу не відображається. Оскільки сам ПДФО було сплачено вчасно (при виплаті доходу працівнику), пеню працедавець не сплачує.

Зразок

Заповнення уточнюючої форми звіту №1ДФ до прикладу (фрагмент)

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру