• Посилання скопійовано

Придбання ОЗ у нерезидента

Не всі ОЗ можна придбати у вітчизняних постачальників чи виробників. Деяке устаткування просто не виготовляють на теренах України, інше імпортери продають за надхмарну ціну. Тож часом наші підприємства мусять придбавати самостійно ОЗ у нерезидента-постачальника. Про особливості обліку ОЗ, придбаного за інвалюту, й піде мова нижче.

Бухгалтерський облік

Первісну вартість основного засобу (далі — ОЗ), придбаного за валюту (втім, як і придбаного за гривні), формують із витрат, перелічених у п. 8 П(С)БО 7. На перший погляд, тут усе, як і у разі придбання ОЗ в українських підприємств. Та все ж таки є певні особливості: адже ми купуватимемо такий актив за інвалюту. А ось відображати у бухгалтерському обліку його треба саме у гривнях, при цьому з урахуванням норм П(С)БО 21. I тут слід мати на увазі, що на відображення у бухобліку операції надходження такого ОЗ на підприємство вагомий вплив матиме те, яка з подій при отриманні ОЗ була першою: передоплата чи отримання активу. Розглянемо ці події за чергою.

Придбання ОЗ з передоплатою

У такому разі суми, які сплачують постачальнику і які надалі формуватимуть первісну вартість ОЗ, визначають добутком суми сплаченої інвалюти за ОЗ на курс НБУ такої інвалюти на дату передоплати за актив. Якщо ж аванси перераховували в інвалюті постачальнику частинами, то вартість такого активу визначаємо за сумою авансових платежів за курсом НБУ послідовно за чергою здійснення таких передоплат постачальнику (п. 6 П(С)БО 21).

Жодних курсових різниць при такій господарській операції не виникатиме (пп. «б» п. 7 П(С)БО 21).

Спочатку було отримання ОЗ

Операцію в інвалюті під час первісного визнання відображають у гривнях шляхом перерахунку суми інвалюти за курсом НБУ на дату операції (дату визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат) (п. 5 П(С)БО 21).

Тут варто врахувати тлумачення спеціалістів Мінфіну, висловлені у листі від 21.04.2009 р. №31-34000-20-27/11292: «Датою здійснення операції для зарахування підприємством активів (товарів) на баланс є дата, на яку підприємству переходять ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на придбані (отримані) активи (товари)». Тож виходить, що дату поставки слід визначати за товаросупровідними документами, виданими нерезидентом (товарно-транспортна накладна, рахунок-фактура тощо). I фактично дата оформлення митної декларації (далі — МД) на митниці та оприбуткування на баланс отриманого активу можуть не збігатися, бо не завжди збігаються час та місце передання покупцю ризиків щодо товару та митного оформлення імпортної операції. Адже у ЗЕД-договорі може бути прописано різне. Наприклад, право власності на товар може переходити до покупця у момент відвантаження зі складу постачальника або ж у порту навантаження на судно. Чи, навпаки, товар може переходити резиденту лише у момент доставки на митницю призначення в Україні.

I ще трішки про бухоблік. Так, отримавши актив від нерезидента на умовах післяплати, ми відображаємо у бухобліку кредиторську заборгованість перед нерезидентом-постачальником. Таку заборгованість вважають монетарною статтею балансу, бо її треба погасити коштами. А тому таку кредиторку треба перераховувати за курсом НБУ на дату балансу та на дату здійснення господарської операції (п. 8 П(С)БО 21).

Відповідно до абз. 3 п. 8 П(С)БО 21, курсові різниці від перерахунку монетарних статей в рамках інвестиційної і фінансової діяльності відображають у складі інших доходів (витрат). Зауважимо: інвестиційна діяльність — це придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів коштів (п. 4 П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів»).

Тож якщо курс знизився, то курсові різниці, які виникнуть, збільшать інші доходи (відображають за К-т субрахунка 744 «Дохід від неопераційної курсової різниці» у кореспонденції з Д-т 632); якщо ж, навпаки, курс зріс, то збільшаться інші витрати (відображають за Д-т субрахунка 974 «Втрати від неопераційних курсових різниць» у кореспонденції з К-т 632).

Увага! Незалежно від зміни курсів, первісна вартість ОЗ, за якою він був зарахований на баланс, залишиться незмінною.

Податковий облік

Податок на прибуток

Первісна вартість ОЗ, придбаного за інвалюту, складатиметься з витрат, наведених у п. 146.5 ПКУ. Але тут, як і в бухобліку, не обійшлося без особливостей, адже нам слід перерахувати витрати, понесені в інвалюті на купівлю у нерезидента ОЗ, у гривні. Для цього заглянемо у пп. 153.1.2 ПКУ, де сказано, що витрати, здійснені (нараховані) платником податку в інвалюті у зв'язку з придбанням товарів, робіт, послуг, перераховують у нацвалюту в частині:

1) їхньої вартості, що не була раніше оплачена, — за офіційним курсом НБУ, що діяв на дату здійснення операції з такого придбання;

2) їхньої вартості, що була оплачена раніше, — за курсом НБУ, що діяв на дату здійснення оплати.

Як бачите, перерахунок інвалютних витрат у гривні йде в ногу з бухобліком. Тож, якщо:

спочатку була передоплата за ОЗ, — тоді його первісну вартість формуємо, перерахувавши суму інвалюти, яку було перераховано постачальнику за майбутній об'єкт ОЗ, за курсом НБУ на дату оплати;

спочатку було отримання ОЗ, — первісну вартість об'єкта ОЗ визнаємо за курсом НБУ на дату його придбання.

Ну і, звісно, за аналогією з бухобліком під датою проведення операції з придбання активу слід розуміти дату визнання активу (ОЗ), тобто дату, коли його зарахували на баланс.

Курсові різниці при придбанні ОЗ на умовах післяплати потрібно буде відображати й у податковому обліку, за правилами бухобліку. Адже цього вимагає пп. 153.1.3 ПКУ. Тож якщо курс у нас знижується, то курсові різниці, які виникнуть, збільшать у нашому податковому обліку інші доходи. А якщо курс зростає, то треба буде збільшити інші витрати. У податковій декларації з прибутку1 такі курсові різниці відображають відповідно у додатку IД, рядок 03.19 «Позитивне значення курсових різниць» або ж у додатку IВ, рядок 06.4.12 «Від'ємне значення курсових різниць згідно зі статтею 153 розділу III Податкового кодексу України». А отже, і в податковому обліку курсові різниці ніяк не вплинуть на первісну вартість ОЗ, а потраплять прямісінько до інших доходів і витрат.

1 Податкова декларація з податку на прибуток підприємства, затверджена наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213.

Податок на додану вартість

Згідно з пп. «в» п. 185.1 ПКУ, операції імпорту є об'єктом обкладення ПДВ за ставкою 20%.

Пригадаймо, що при ввезенні товарів на митну територію України базою оподаткування буде договірна (контрактна) вартість, але не менша від митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті. При цьому для визначення бази оподаткування перерахунок інвалюти у гривні здійснюють за офіційним курсом НБУ на дату подання МД для митного оформлення, а в разі нарахування суми ПЗ митним органом у випадках, коли МД не подавалася, — на день визначення ПЗ (п. 190.1 ПКУ).

Врахуйте, що при імпорті активів (ОЗ) датою виникнення ПЗ буде дата подання МД для митного оформлення (п. 187.8 ПКУ). I якщо ОЗ придбавали для використання у госпдіяльності та в оподатковуваних операціях, то платник ПДВ матиме право на ПК. А датою виникнення права на ПК буде дата сплати ПДВ за ПЗ згідно з п. 187.8 ПКУ (п. 198.2 ПКУ). Документом, що засвідчуватиме право імпортера ОЗ на ПК, вважатиметься оформлена відповідно до вимог законодавства МД, яка підтверджує сплату ПДВ (п. 201.12 ПКУ).

I не забувайте: якщо ви частково використовуєте ОЗ в оподатковуваних операціях та звільнених/пільгових операціях, то слід розподілити податковий кредит з ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ. Докладніше цю тему див. у «ДК» №1/2012, «ДК» №28/2012 та «ДК» №37/2012.

Приклад ТОВ «Кедровий горіх» (платник податку на прибуток та ПДВ) придбало у концерну «DDC Indastrial» (м. Кьольн, Німеччина) деревообробну машину (далі — товар 1) вартістю 10000 євро та сушильну установку (далі — товар 2) вартістю 100000 євро. За умовами договору, за перший об'єкт зроблено передоплату за повною вартістю, а другий буде оплачено після отримання. Курс НБУ на дату передоплати становив 10,39 грн/євро (курс тут і далі умовний). Товар від нерезидента отримали одночасно. Курс НБУ на дату оприбуткування устаткування — 10,40 грн/євро. При розмитненні товару сплачено (суми умовні):

мито: товар 1 — 5000 грн, товар 2 — 58000 грн;

ПДВ: товар 1 — 27000 грн, товар 2 — 250000 грн.

Оплата за устаткування відбулася у тому самому податковому періоді, в якому оприбутковано устаткування. Курс НБУ на дату оплати товару 2 — 10,45 грн/євро. Оплату за обидва об'єкти проводили інвалютою, яку отримали від реалізації власної продукції, при цьому на балансі така валюта відображалася за курсом 10,44 грн/євро.

Бухгалтерський та податковий облік таких операцій показано у таблиці.

Облік придбання ОЗ у нерезидента

№ з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, євро/грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Перераховано передоплату за деревообробну машину в сумі 10000 євро (показуємо за курсом НБУ на дату перерахування коштів — 10,39 грн/євро)
371
312
10000
103900
2.
При розмитненні на митниці сплачено за деревообробну машину:          
2.1.
— мито
377
311
5000
2.2.
— ПДВ
27000
3.
При розмитненні на митниці сплачено за сушильне устаткування:          
3.1.
— мито
377
311
58000
3.2.
— ПДВ
250000
4.
Оприбутковано придбане у нерезидента деревообробне обладнання (10000 євро х 10,39 грн/євро = 103900 грн)
152
632
10000
103900
5.
Оприбутковано придбане у нерезидента сушильне устаткування (100000 євро х 10,40 грн/євро = 1040000 грн)
152
632
100000
1040000
6.
Включено до первісної вартості деревообробного обладнання мито, сплачене при розмитненні
152
377
5000
7.
Включено до первісної вартості сушильного устаткування мито, сплачене при розмитненні
152
377
58000
8.
Включено до податкового кредиту ПДВ, нарахований згідно з МД (27000 + 250000)
641
377
277000
9.
Оплачено вартість сушильного устаткування нерезиденту (100000 євро х 10,45 грн/євро = 1045000 грн)
632
312
100000
1045000
10.
На дату проведення розрахунків показано курсові різниці за монетарними статтями:          
10.1.
за кредиторською заборгованістю щодо сушильного устаткування (100000 євро х (10,45 грн/євро - 10,40 грн/євро) = 5000 грн)
974
632
5000
5000
10.2.
за інвалютою, якою зробили передоплату за деревообробну машину (10000 євро х (10,44 грн/євро - 10,39 грн/євро) = 500 грн)
974
312
500
500
10.3.
за інвалютою, якою провели розрахунки за сушильне устаткування (100000 євро х (10,45 грн/євро - 10,44 грн/євро) = 1000 грн)
312
714
1000
1000
11.
Деревообробну машину введено в експлуатацію (103900 грн + 5000 грн = 108900 грн)
10
152
108900
12.
Устаткування введено в експлуатацію (1040000 грн + 58000 грн = 1098000 грн)
10
152
1098000

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру