• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни у купівлі/обміні валюти
Постанова НБУ від 19.07.2012 р. №308 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі — Постанова №308, див. «ДК» №39/2012) внесла зміни до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою НБУ від 10.08.2005 р. №281 (далі — Положення №281). Зміни набрали чинності з 23.08.2012 р., тобто з дня її офіційного опублікування. Отже, що нового треба знати суб'єктам ЗЕД?

Статутний капітал, валюта, перерахунок
Мінфін у своєму листі від 20.08.2012 р. №31-08410-07-25/20605 (далі — Лист №20605, див. «ДК» №39/2012) дав відповідь на запитання щодо відображення в бухгалтерському обліку курсових різниць (далі — КР). Але відповідь не загалом про облік КР, а конкретно про те, чи підлягає перерахунку зобов'язання засновників-нерезидентів у валюті з внесків до СК підприємства. Що ж відповів Мінфін і наше бачення цієї проблеми — далі.

Податкова накладна у ЗЕД
Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності стикаються з цілою низкою норм та правил, які регулюють таку діяльність. Те ж саме стосується і процесу адміністрування ПДВ у ЗЕД. Здійснення таких операцій та нарахування (сплата) ПДВ мають низку своїх правил та обмежень. У цьому матеріалі ми розглянемо особливості виписування та отримання податкової накладної (далі — ПН) суб'єктами ЗЕД.

Валютні розрахунки між резидентами можливі!
Резидент має грошову заборгованість перед нерезидентом в інвалюті за отримані товари. За договором нерезидент відступив право вимоги за такою заборгованістю іншому резиденту. Як тепер проводити розрахунки з новим кредитором-резидентом — у гривнях чи у валюті?

Кредити і позики від нерезидентів
Трапляється, що у разі браку власних обігових коштів, особливо на початку госпдіяльності, підприємство такі кошти у когось позичає, тобто залучає їх зі сторони — такий собі кредит або позика. Причому кошти можуть бути як у національній валюті, так і в іноземній. У цій статті розглянемо юридично-правові, податкові та бухгалтерські нюанси отримання кредиту та/або позики, але не від простого позикодавця чи кредитодавця, а від нерезидента.

Імпортний ПДВ у неплатника
При розмитненні імпортного товару платник єдиного податку 4-ї групи (ставка 5%) сплатив ПДВ у складі платежів на митницю. Чи потрібно виписувати ПН на зобов'язання, що виникло, сплатити ПДВ митниці? Що робити зі сумою ПДВ, перерахованою на митницю, в обліку?

Імпорт робіт, послуг: оподаткування та облік
Ми продовжуємо розгляд тем, пов'язаних із зовнішньоекономічною діяльністю. У цьому матеріалі приділимо увагу особливостям здійснення у ЗЕД операцій, пов'язаних із імпортом послуг. Що треба знати СГД (у тому числі «єдиноподатникам»), отримуючи послуги від нерезидентів, та яких законодавчих вимог важливо дотримуватись, розглянемо докладно далі.

Вранці — довідка, ввечері — пільга
Юридична особа — нерезидент, будучи засновником нашої компанії, наполягає на застосуванні пільги в оподаткуванні нарахованих їй дивідендів. Які документи повинен надати іноземний засновник для такого оподаткування?

Придбання ОЗ у нерезидента
Не всі ОЗ можна придбати у вітчизняних постачальників чи виробників. Деяке устаткування просто не виготовляють на теренах України, інше імпортери продають за надхмарну ціну. Тож часом наші підприємства мусять придбавати самостійно ОЗ у нерезидента-постачальника. Про особливості обліку ОЗ, придбаного за інвалюту, й піде мова нижче.

Посередницький імпорт товарів
Класична операція посередницького імпорту — придбання товару резидентом Б (комісіонером) за договором комісії для резидента А (комітента), але у нерезидента-постачальника. Операція, можливо, і проста, але тільки на перший погляд. Пропонуємо наше бачення оподаткування у такій ситуації.

ЗЕД-договори: місце розгляду спору
Наше підприємство займається переважно діяльністю у сфері ЗЕД. Проте нові партнери — нерезиденти, укладаючи з нами угоду, зазначають про укладення арбітражної угоди з місцем розгляду спору в суді РФ — Міжнародний комерційний арбітражний суд при ТПП РФ. Пояснюють тим, що вони вже судилися і цілком задоволені. Але ж ми завжди писали у ЗЕД-контрактах, що він укладається на території України і всі спори також мають вирішуватися у судах України. Чи правомірна вимога наших партнерів? Яким чином укладається така міжнародна угода — додатком до договору?

Витрати на відрядження
Службові відрядження працівників частенько додають роботи бухгалтерам підприємств. Тож у кожного професіонала облікової справи інколи виникають закономірні запитання з цього організаційно-облікового процесу. На деякі з них надали відповіді спеціалісти ДПАУ в листі від 05.05.2011 р. №8434/6/15-0315 (далі — Лист №8434). Попри те що згаданий лист не новий, це роз'яснення з'явилося в інформаційному просторі досить недавно. А тому про думки, висловлені спеціалістами податкової в цьому документі, варто згадати.

До змісту номеру