• Посилання скопійовано

Щодо Методики розрахунку середньооблікової кількості працівників і розрахунку середньої заробітної плати (витяг)

Лист ДПАУ від 02.06.2011 р. №10289/6/15-0315

Щодо Методики розрахунку середньооблікової кількості працівників і розрахунку середньої заробітної плати (витяг)

Суттєво. Для визначення середньомісячної величини заробітної плати за квартал (рік) або будь-який інший період отриману величину заробітної плати за квартал (рік) необхідно розділити на кількість місяців у періоді.

! Працедавцям

Згідно з підпунктом 14.1.227 пункту 14.1 ст. 14 Кодексу середньооблікова кількість працівників для цілей розділу III цього Кодексу — кількість працівників у юридичних осіб, визначена за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади в галузі статистики, з урахуванням усіх найманих працівників і осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами і за сумісництвом більш ніж один календарний місяць, а також найманих працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів в еквіваленті повної зайнятості, крім найманих працівників, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

Методику розрахунку середньооблікової кількості всіх працівників визначено Iнструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Держкомстату України від 28.09.2005 р. №286, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 30.11.2005 р. за №1442/1722 (далі — Iнструкція №286).

Відповідно до абз. 6 п. 1.8 Iнструкції №286 показник середньооблікової кількості всіх працівників в еквіваленті повної зайнятості використовується для визначення середнього рівня заробітної плати.

Розрахунок середньої заробітної плати провадиться відповідно до методики, встановленої п. 4 Iнструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за №114/8713 (далі — Iнструкція №5).

Середня заробітна плата одного штатного працівника облікового складу визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці штатних працівників на середньооблікову кількість цих працівників за відповідний період (місяць, квартал, півріччя, рік).

Середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих робітників (штатних і позаштатних) на їх середню кількість в еквіваленті повної зайнятості, за відповідний період.

Середня заробітна плата за одну сплачену або відпрацьовану годину визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці штатних працівників на кількість сплачених або відпрацьованих цими працівниками людино-годин за відповідний період.

При визначенні заробітної плати за відпрацьовану годину з фонду оплати праці виключаються нарахування за невідпрацьований час.

Для визначення середньомісячної величини заробітної плати за квартал (рік) або будь-який інший період отриману величину заробітної плати за квартал (рік) необхідно розділити на кількість місяців у періоді.

Отже, виходячи з вищевикладеного, визначення суми заробітної плати (доходу) працівників визначається відповідно до Iнструкції №5 і №286.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України, заступник голови О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру