• Посилання скопійовано

Суть справи

Як визначити середньооблікову чисельність?
Чимало підприємств цікавляться можливістю скористатися нульовою ставкою з податку на прибуток згідно з п. 154.6 ПКУ. Оскільки ця пільга доступна лише тим, у кого чисельність працюючих не перевищує 20 осіб, нагадаємо, як правильно визначити середньооблікову чисельність, тим паче що цьому питанню ДПАУ присвятила лист від 02.06.2011 р. №10289/6/15-0315 (див. «ДК» №31-32/2011).

Камеральні перевірки — що нового з прийняттям ПКУ
Камеральні перевірки, скоріш за все, завжди будуть актуальним та найбільш неврегульованим видом перевірок, адже навіть прийняття ПКУ фактично нічого не змінило у порядку та строках їх проведення. Про це та інше — докладніше у цій статті.

Довгострокові договори у нових умовах
Платники податку, які керувалися до 1 квітня 2011 р. пунктом 7.10 Закону про прибуток та до 1 січня 2011 р. підпунктами 7.3.7 і 7.5.4 Закону про ПДВ, уже звернули увагу на те, що відповідні норми Податкового кодексу України щодо довгострокових контрактів не є тотожними та вимагають від багатьох перегляду правил податкового обліку.

Просто експорт — оподаткування та облік
Ось і закінчився другий квартал 2011 року, а з ним і перший звітний період за новими правилами для обкладення податком на прибуток. Саме час з'ясувати, як обліковувати «товарні» експортні операції починаючи з II кварталу та як обліковувати перехідні операції, пов'язані з такими операціями.

Обкладення експедиторських послуг податком на прибуток
Нагадаємо, що основні положення, якими регулюється транспортно-експедиційна діяльність (далі — ТЕ-діяльність), встановлені Законом №1955 та главою 65 ЦКУ.
Відповідно до ч. 1 ст. 929 ЦКУ за ТЕ-договором експедитор зобов'язується за плату і за рахунок клієнта виконати або організувати надання послуг з перевезення вантажу.
Саме тому ТЕ-договір, істотні умови якого викладено у ст. 9 Закону №1955, можна віднести до посередницьких договорів.

Індексація на практиці
Доходи громадян України індексуються з 2003 р., проте правила проведення індексації досі викликають запитання у бухгалтерів-практиків. На підприємствах бухгалтери мають справу з індексацією такого доходу працівників, як зарплата. Розглянемо її на практичних прикладах, з роз'ясненнями контролюючих органів.

До змісту номеру