• Посилання скопійовано

Щодо надання інформації про випадки, що зумовлюють необхідність при направленні у службові відрядження за кордон здійснювати страхування життя або здоров'я особи або її цивільної відповідальності

Лист Міністерства фінансів України від 18.05.2011 р. №31-07250-03-21/12670

Щодо надання інформації про випадки, що зумовлюють необхідність при направленні у службові відрядження за кордон здійснювати страхування життя або здоров'я особи або її цивільної відповідальності

Суттєво. Якщо в державі, до якої відряджається страхувальник, медична допомога надається іноземним громадянам безоплатно, вартість страхового поліса не відшкодовується.

! Роботодавцям

Міністерство фінансів за дорученням Кабінету Міністрів України <...> розглянуло звернення Харківської обласної організації професійної спілки підприємців <...> щодо надання інформації про випадки, що зумовлюють необхідність при направленні у службові відрядження за кордон здійснювати страхування життя або здоров'я особи або її цивільної відповідальності, і в межах компетенції повідомляє.

Підпунктом 140.1.7 пункту 140.1 статті 140 Податкового кодексу України (перший і п'ятнадцятий абзаци) визначено, що до складу витрат на відрядження включаються, зокрема, витрати відрядженої особи на обов'язкове страхування та інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду і перебування в місці відрядження.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. №98 «Про суми і склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» і Iнструкцією про службові відрядження в межах України і за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. №59 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.03.2011 р. №362), передбачено, що відрядженим працівникам відшкодовуються витрати на оплату вартості страхового поліса життя або здоров'я відрядженого працівника або його цивільної відповідальності (у разі використання транспортного засобу при здійсненні відрядження) за наявності його оригіналу з відміткою про сплату страхового платежу, якщо згідно із законами держави, до якої відряджається працівник, або держав, територією яких здійснюється транзитний рух до зазначеної держави, необхідно здійснити таке страхування.

Щодо страхування життя або здоров'я зазначимо, що при відряджанні за кордон строком до 60 календарних днів державних службовців або працівників підприємств, установ і організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, установлено вичерпний перелік страхових випадків, які визначаються в страховому полісі, а саме:

надання швидкої і невідкладної (екстреної) медичної допомоги страхувальникові і придбання необхідних медикаментів;

переміщення страхувальника на територію України для надання йому медичної допомоги;

відправлення труни з тілом (урни з прахом) страхувальника до місця поховання на території України та інші пов'язані з цим витрати.

У разі якщо правилами в'їзду і перебування в державі, до якої відряджається страхувальник, встановлено вимоги щодо розміру страхової суми, в договорі страхування визначається мінімальна страхова сума. При цьому термін дії договору страхування повинен відповідати терміну відрядження.

Якщо в державі, до якої відряджається страхувальник, медична допомога надається іноземним громадянам безоплатно, вартість страхового поліса не відшкодовується.

Одночасно зазначимо, що інформація про надання медичних послуг громадянам України за кордоном і про держави, при відряджанні до яких громадянам України надається невідкладна медична допомога на безоплатній основі, розміщується на офіційних веб-сайтах Міністерства закордонних справ України та Міністерства охорони здоров'я України.

Заступник міністра С. РИБАК

До змісту номеру