• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 26.05.2011 р. №9837/6/15-0315

Операції в іноземній валюті належать до операцій особливого виду, а отже, для їх оподаткування у ПКУ прописано «спеціальні» правила, відображені у п. 153.1. Про неграмотність чи некоректність написання деяких підпунктів з цього пункту ми вже писали неодноразово. У коментованому листі податковий орган вирішив пояснити якраз те, що запитань не викликає. А саме, що таке «балансова вартість іноземної валюти». Визначення цього терміна наводиться в абзаці четвертому пп. 153.1.4 ПКУ і означає вартість іноземної валюти, визначену за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, на дату звітного балансу. У листі цей термін нагадується, а також уточнюється, що означає «дата звітного балансу». Причому використовується термін із П(С)БО 6 і означає дату, на яку складено баланс підприємства. Від себе додамо, що відповідно до ст. 13 Закону про бухоблік баланс підприємства складається станом на кінець останнього дня кварталу або року, тобто це дати 31.03; 30.06; 30.09 та 31.12.

Уточнимо, що порівняно із Законом про прибуток тепер при визначенні балансової вартості валюти слід користуватися тільки курсом НБУ. Жодні інші курси (як-от курс міжбанку) при визначенні балансової вартості валюти не використовуються.

Шкода тільки, що лист не з'ясував такі неузгоджені питання, як-от відображення у податковому обліку операцій продажу/купівлі валюти. Адже пп. 153.1.4 ПКУ, який відповідає за відображення цих операцій у податковому обліку, виписано щонайменше некоректно. Хоча є інші листи ДПАУ (від 20.04.2011 р. №11287/7/15-0317 та від 08.06.2011 р. №10753/6/15-0315), присвячені питанням продажу/купівлі валюти. Висновок з листів є логічним, але не відповідає тому, що написано у ПКУ: «У разі продажу іноземної валюти за гривні до складу відповідно доходів або витрат звітного періоду включається позитивна або від'ємна різниця між сумою гривень, отриманою від продажу іноземної валюти за курсом продажу, та вартістю такої проданої валюти, визначеної за офіційним курсом на дату здійснення операції продажу іноземної валюти.

У разі придбання (купівлі) іноземної валюти за іншу іноземну валюту до складу відповідно доходів або витрат звітного періоду включається позитивна або від'ємна різниця між вартістю придбаної іноземної валюти, визначеної за офіційним курсом на дату здійснення операції, та вартістю проданої валюти, визначеної за офіційним курсом на дату здійснення операції».

Керуватися чи ні такими роз'ясненнями, платники податку вирішуватимуть самостійно, але краще дочекатися внесення змін до ПКУ. Будемо сподіватися, що наші законотворці зауважать і ці ляпи та виправлять їх.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру