• Посилання скопійовано

Звітність

Відокремлені підрозділи з окремим балансом повинні з декларацією про прибуток подати до ДПС фінзвітність

Чи подають фінансову звітність відокремлені підрозділи, які самостійно сплачують податок на прибуток?

Вимогу подавати фінансову звітність до органів ДПС передбачено п. 46.2 ПКУ. Відповідно до нього «платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації».

Отже, великі та середні підприємства щокварталу, а малі — за підсумками року подають фінзвітність, крім органів статистики, ще і до ДПС протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу.

Нагадаємо, що згідно з пп. 133.1.5 ПКУ відокремлені підрозділи суб'єктів господарювання — юридичних осіб, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, за винятком представництв, є платниками податку на прибуток.

Згідно з п. 5 ст. 8 Закону про бухоблік підприємство самостійно визначає свою облікову політику та може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства. Відповідно до п. 6 П(С)БО 2 «Баланс» у випадках, передбачених нормативно-правовими актами, складається окремий баланс. «Для складання окремого балансу дані первинних документів про господарські операції філій, представництв, відділень та інших відокремлених підрозділів, виділених підприємством (юридичною особою) на окремий баланс, а також про господарські операції, які відповідно до законодавства підлягають відображенню в окремому балансі, заносяться до окремих (відкритих для цього відокремленого підрозділу або для відображення господарських операцій з певної діяльності підприємства) регістрів бухгалтерського обліку». За даними окремих регістрів бухгалтерського обліку складаються окремий баланс і відповідні форми фінансової звітності щодо зазначених господарських операцій. Показники окремого балансу і відповідних форм фінансової звітності включаються до балансу підприємства і відповідних форм фінансової звітності юридичної особи. Отже, якщо відповідно до облікової політики підприємства відокремлені підрозділи складають окремий баланс і відповідні форми фінансової звітності до нього, то такі відокремлені підрозділи разом з декларацією з податку на прибуток підприємства подають до органів ДПС квартальну або річну фінансову звітність відповідно до вимог п. 46.2 ПКУ.

Для подання фінзвітності до ДПС не потрібно штампа статистики. Також звертаємо увагу, що штрафів за неподання фінзвіності до ДПI ПКУ не передбачає.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА, головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»

До змісту номеру