• Посилання скопійовано

Екологічний податок

Окремо сплачувати екологічний податок у разі придбання палива для автомобіля не потрібно

Чи потрібно сплачувати екологічний податок, якщо підприємство експлуатує автомобілі, здійснює викиди та використовує у 2011 році паливо, придбане минулого року?

Ні, не потрібно. Відповідно до п. 241.1 ПКУ «екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива».

Зазначимо, що до податкових агентів належать суб'єкти господарювання, які:

1) здійснюють оптову торгівлю паливом (пп. 241.2.1 ПКУ);

2) здійснюють роздрібну торгівлю паливом (крім тих, які реалізують паливо, придбане у суб'єктів господарювання, зазначених у підпункті 241.2.1 ПКУ) (пп. 241.2.2 ПКУ).

Об'єктом та базою оподаткування з екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення, є обсяги та види палива, реалізованого податковими агентами (пп. 242.1.4 ПКУ).

Суми податку, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення, обчислюються податковими агентами самостійно щокварталу виходячи з кількості фактично реалізованого палива та ставок податку (п. 249.4 ПКУ).

Отже, для суб'єктів господарської діяльності, які використовували пальне пересувними джерелами забруднення, останній звітний період зі збору за забруднення навколишнього природного середовища — IV квартал 2010 року.

З 1 січня 2011 року запроваджено новий екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, який утримується і сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива (екологічний податок включається до ціни придбаного палива).

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»


Платником екологічного податку у разі здійснення забруднення філіями є головне підприємство

Чи є платниками екологічного податку філії, відділення та інші відокремлені підрозділи підприємства у разі здійснення ними викидів стаціонарними джерелами забруднення?

Ні. Платником екологічного податку буде головне підприємство. Обґрунтуємо. Відповідно до п. 240.1 ПКУ платниками екологічного податку є:

1) суб'єкти господарювання, юридичні особи, які не провадять господарську (підприємницьку) діяльність;

2) бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації;

3) постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників.

Зазначені вище платники розраховуватимуть екологічний податок у разі провадження діяльності на території України у межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони. Зокрема, здійснюючи:

1) викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

2) скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;

3) розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини.

Не є платниками податку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах суб'єкти господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю відходів як вторинної сировини, провадять статутну діяльність зі збирання і заготівлі таких відходів, що розміщуються на власних територіях (об'єктах), та надають послуги у цій сфері (п. 240.5 ПКУ).

Згідно зі ст. 55 ГКУ суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. Зокрема, суб'єктами господарювання є господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до Господарського кодексу України, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку. Зазначені вище суб'єкти господарювання мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи. Проте такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством (ст. 64 ГКУ).

Таким чином, до платників екологічного податку не належать філії, відділення та інші відокремлені підрозділи у зв'язку з тим, що вони не мають статусу юридичної особи. Тобто платниками екологічного податку у разі здійснення викидів стаціонарними джерелами забруднення, скидів та розміщення відходів філіями, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами є підприємства (установи, організації), до складу яких входять такі філії, відділення та інші відокремлені підрозділи.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру