• Посилання скопійовано

Що нового

Подання форми №1ДФ у разі уточнення показників за звітні періоди до 01.01.2011 р.

! Податковим агентам з ПДФО

ДПАУ нагадує, що особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у встановлені для податкового кварталу строки податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників, а також суми утриманого з них податку до органу ДПС за місцем свого розташування.

За необхідності проведення коригувань показників податкового розрахунку ф. №1ДФ, поданого за звітний період до 01.01.2011 р., такий податковий розрахунок подається за формою та заповнюється відповідно до Порядку, які були затверджені наказом ДПА України від 29.09.2003 р. №451.

Лист ДПАУ від 05.05.2011 р. №8388/5/17-0215


Зміни щодо обов'язковості проведення аудиту

! Учасникам ринку ЦП

ВРУ внесла зміни до Закону «Про аудиторську діяльність», якими встановлено, що проведення аудиту є обов'язковим для емітентів цінних паперів та похідних (деривативів), а також при отриманні ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Закон від 21.04.2011 р. №3273-VI чинний з 26.05.2011 р.


Непідтверджені витрати у відрядженні працівникові не відшкодовуються

! Працедавцям і працівникам

Мінфін зазначив, що інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон визначено обов'язок працівника після повернення з відрядження подати звіт про використання коштів, наданих на відрядження. При цьому разом зі звітом обов'язково подаються документи в оригіналі, що засвідчують вартість понесених у відрядженні витрат, адже витрати відшкодовуються лише за наявності цих документів в оригіналі (транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у т. ч. електронних квитків за наявності посадкового талона та документа про сплату за всіма видами транспорту.

Витрати, понесені у зв'язку з відрядженням, не підтверджені відповідними документами (крім добових витрат), працівникові не відшкодовуються.

Лист Мінфіну від 18.04.2011 р. №31-07230-16-29/10161


Строки подання електронної податкової звітності ті самі, що й для паперової

! Платникам податків

Відповідно до Iнструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку, затвердженої наказом ДПА України від 10.04.2008 р. №233, податкові документи в електронному вигляді можуть бути надіслані до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку за звітні періоди у терміни, визначені законодавством для відповідних податкових документів у паперовій формі.

ДПА у Львівській області


СПД ? платники ЄП мають право на санаторно-курортне лікування за кошти ФСС з ТВП

! Застрахованим у ФСС з ТВП

Фонд нагадує, що особи, які займаються підприємницькою діяльністю та сплачують ЄП, мають право на матзабезпечення та соцпослуги за загально-обов'язковим соцстрахуванням у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, за умови сплати страхових внесків не менше 6 місяців протягом календарного року перед настанням страхового випадку.

Для відновлення здоров'я застрахована особа та члени її сім'ї (а також особа, яка навчається у ВНЗ) мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах (у т. ч. дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду на зазначені цілі, та в порядку і на умовах, визначених правлінням Фонду. При цьому надання застрахованим особам послуг, пов'язаних із санаторно-курортним лікуванням, здійснюється за наявності медичних показань.

Згідно з Порядком отримання застрахованими особами і членами їхніх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду, фізособі-СПД, яка є платником ЄП, та фізособі, застрахованій на добровільних засадах, путівка видається за місцем обліку за наявності:

1) особистої заяви;

2) довідки для одержання путівки;

3) документа, що засвідчує фізособу.

Застрахованій особі протягом календарного року може бути виділено лише одну путівку для санаторно-курортного лікування з урахуванням путівки, отриманої до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, за винятком отриманої путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини.

Лист ФСС з ТВП від 01.04.2011 р. №06-14/Г-151з-194


Формування податкової звітності з акцизного податку

! Платникам акцизного податку

ДПАУ зазначає, що згідно з пунктом 223.2 ПКУ платник податку з підакцизних товарів, вироблених на митній території України, та імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів подає щомісяця не пізніше 20-го числа наступного періоду органу державної податкової служби за місцем реєстрації декларацію акцизного податку.

Суми податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів, вироблених на митній території України або ввезених на її територію, визначаються платником податку самостійно виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань (п. 217.1, 218.1 статей 217, 218 Кодексу).

У разі обчислення податку із застосуванням специфічних ставок з вироблених на митній території України або ввезених на митну територію України підакцизних товарів базою оподаткування є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, об'єму, кількості товару, об'єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках (п. 214.4 статті 214 Кодексу).

Усі вартісні операції в особових рахунках платників здійснюються в гривнях з двома десятковими знаками.

При декларуванні в декларації акцизного податку та обчисленні у відповідних розрахунках-додатках суми податкового зобов'язання застосовується такий порядок округлення показників:

1) база обкладення акцизним податком, визначена податковим законодавством у таких одиницях виміру, як літри, кілограми та гривні, з округленням до двох десяткових знаків;

2) база обкладення акцизним податком, визначена податковим законодавством у таких одиницях виміру, як куб. см (вимір об'єму циліндрів двигуна транспортних засобів) та штуки, з точністю до цілого значення із зазначенням двох нулів після коми;

3) офіційний курс гривні до одного євро з округленням до шести десяткових знаків;

4) сума податкових зобов'язань з акцизного податку, з округленням до двох десяткових знаків.

Лист ДПАУ від 25.05.2011 р. №14608/7/21-0117


Податкові агенти мають права та обов'язки, встановлені для платників туристичного збору

! Податковим агентам щодо турзбору

ДПАУ нагадує, що до місцевих податків і зборів віднесено туристичний збір, який може справлятися за рішенням сільської, селищної та міської ради податковими агентами, а саме:

1) адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами;

2) квартирно-посередницькими організаціями, які скеровують неорганізованих осіб на поселення у будинки (квартири), що належать фізособам на праві власності або на праві користування за договором найму;

3) юрособами або фізособами-СПД, які уповноважуються сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

ДПАУ також звертає увагу, що податковим агентом визнається особа, на яку ПКУ покладається обов'язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податків до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.

Податкові агенти прирівнюються до платників податку і мають права та виконують обов'язки, встановлені ПКУ для платників податків.

Лист ДПАУ від 21.04.2011 р. №4954/7/15-0716


Витрати на оренду майна для госпдіяльності — до витрат

! Фізособам-СПД

ДПАУ зазначає, що пунктом 2 ст. 793 ЦКУ передбачено: договір найму будівлі чи іншої капітальної споруди строком на 3 роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню. Договір, укладений на строк не менш ніж на 3 роки, підлягає держреєстрації.

Передання наймачеві будівлі чи іншої капітальної споруди оформляється відповідним документом, що підписується сторонами договору. З цього моменту починається обчислення строку договору найму, якщо інше не встановлено договором.

Отже, якщо договір на користування нерухомим майном укладено відповідно до ст. 793 — 795 ЦКУ, то витрати з орендної плати за таким договором належать до складу витрат при обчисленні податку на прибуток за умови використання орендованого майна у власній госпдіяльності, а також документального підтвердження цих витрат.

Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід — різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з госпдіяльністю такої фізособи-СПД.

Згідно з п. 177.4 ПКУ, до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат виробництва (обігу) згідно з розділом III ПКУ.

До складу інших витрат включаються загальновиробничі витрати, у т. ч. витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, оперативну оренду основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення.

Лист ДПАУ від 21.01.2011 р. №957/6/15-0315


ПН треба засвідчувати тією самою печаткою, що і банківські та розрахункові документи

! Платникам ПДВ

Відповідно до ПКУ, податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов'язань продавця. Оригінал податкової накладної надається покупцю (отримувачу) товарів/послуг на його вимогу. Копія податкової накладної залишається у продавця товарів/послуг як звітний розрахунковий податковий документ і зберігається у порядку та протягом строку, передбаченого законодавством для зобов'язань зі сплати податку. Відповідно до п. 16 Порядку №969 всі складені примірники податкової накладної підписуються особою, уповноваженою платником податку здійснювати постачання товарів/послуг, та скріплюються печаткою такого платника податку — продавця. Податкова накладна не підписується покупцем товарів (послуг) та не скріплюється його печаткою.

Враховуючи, що податкова накладна є податковим документом та звітним розрахунковим документом, то при виписуванні податкової накладної постачальником її треба засвідчувати тією самою печаткою, що і банківські документи та розрахункові документи. Тобто до податкового кредиту покупець має право віднести суми ПДВ, підтверджені належним чином оформленими податковими накладними, скріпленими печаткою, що використовується для банківських та розрахункових документів.

Податкові накладні, скріплені печатками «канцелярія», «фінансовий відділ», «для документів», «для довідок» або будь-якими іншими, не дають підприємству-покупцю права на податковий кредит, бо кожна з вищезазначених печаток має своє власне призначення (про яке свідчить їхня назва).

ДПI у Кіровському районі м. Дніпропетровська


Змінено порядок нарахування ПДВ переробним підприємствам

! Переробним підприємствам

Кабмін вніс зміни до Порядку нарахування ПДВ, що сплачується до держбюджету переробними підприємствами за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, а також виплати і використання коштів, що надійшли від його сплати.

Порядок визначає механізм нарахування ПДВ, що сплачується до спецфонду держбюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, у період з 01. 01.2011 р. до 01.01.2015 р., а також виплати і використання коштів, що надійшли від сплати податку.

Бюджетні кошти використовуються за бюджетною програмою «Державна підтримка галузі тваринництва» і спрямовуються на державну підтримку галузі тваринництва шляхом здійснення виплати дотації за реалізоване переробним підприємствам молоко.

Розміри виплат за рахунок бюджетних коштів встановлюються щороку згідно із законодавством виходячи з обсягів відповідних видатків державного бюджету.

Дотація за молоко надається на безповоротній основі сільськогосподарським підприємствам і фізичним особам — виробникам молока, що виробили та продали молоко переробним підприємствам, які пройшли атестацію виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів, за 1 кілограм молока в перерахунку на базисну жирність.

Виплата відшкодування вартості корів здійснюється на безповоротній основі за результатами конкурсу суб'єктам господарювання у разі закупівлі ними племінних нетелей та корів молочного, м'ясного і комбінованого напряму продуктивності вагою не менш як 350 кілограмів (у 2011 році — в розмірі до 3000 гривень за одну голову племінної нетелі (корови) молочного, м'ясного та комбінованого напряму продуктивності) на племінних заводах та у племінних репродукторах або тих, що поставлені в режимі імпорту.

Виплата суб'єктам господарювання часткового відшкодування вартості придбаного обладнання та механізмів вітчизняного виробництва для тваринництва і птахівництва здійснюється на безповоротній основі за результатами конкурсу в розмірі 30% вартості обладнання і механізмів.

Постанова Кабміну від 27.04.2011 р. №523 чинна з 30.05.2011 р., див. у наступних числах «ДК»


Що нового очікується після запровадження електронного декларування товарів

! Суб'єктам ЗЕД

Держмитслужба нагадала про головні нововведення електронного декларування товарів, які очікують суб'єктів ЗЕД з 27.05.2011 р.

Головне нововведення полягає в тому, що передбачено лише один критерій для внесення суб'єктів ЗЕД до Реєстру підприємств, допущених до електронного декларування, — укладення договору з Держмитслужбою про надання посадовим особам митних органів права безперешкодного доступу до фінансових та банківських документів підприємства, що належать до переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, після закінчення митних процедур та пропуску товарів і транспортних засобів через митний кордон.

Також важливим нововведенням вважається надання права подавати електронну вантажну митну декларацію (ЕВМД), електронне попереднє повідомлення (ЕПП) та електронну попередню митну декларацію (ЕПД) як безпосередньо підприємствам, так і митним брокерам.

Лист ДМСУ від 06.05.2011 р. №1.1/2-12.2/7305-ЕП


Iнваліди, які купують автомобіль за власні кошти, сплачують пенсійний збір

! Фізособам

ПФУ зазначив, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають права власності на легкові автомобілі шляхом:

1) купівлі легкових автомобілів, у тому числі у виробників або торговельних організацій (крім випадків забезпечення автомобілями інвалідів згідно із законодавством);

2) міни;

3) дарування (безоплатної передачі);

4) успадкування (крім випадків успадкування легкового автомобіля за законом);

5) з інших підстав, передбачених законодавством.

Таким чином, у випадку придбання інвалідом автомобіля за власні кошти збір на обов'язкове державне страхування з операції відчуження легкових автомобілів сплачується на загальних підставах.

Лист ПФУ від 31.03.2011 р. №5152/М-11


Квартальне подання копій записів у реєстрах ПН в електронному вигляді — без декларації

! Платникам ПДВ

ПКУ встановлено, що платники податку щомісяця в терміни, які передбачені для подання податкової звітності, у т. ч. для яких встановлено звітний податковий період — квартал, подають органу державної податкової служби копії записів у реєстрах виданих та отриманих ПН за такий період в електронному вигляді.

Платники податку на додану вартість, які застосовують квартальний звітний період, копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді подають без декларації, але щомісяця у терміни, що передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць).

ДПА у Дніпропетровській області

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру