• Посилання скопійовано

Збір за спеціальне використання води

У дозволі на спецводокористування встановлюються ліміти забору води, її використання та скидання забруднюючих речовин

Яка організація видає дозвіл на спеціальне водокористування та затверджує ліміти використання води?

Згідно з п. 327.3 ПКУ, за відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування зі встановленими у ньому лімітами використання води збір справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання. Статтею 49 ВКУ передбачено, що спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу. Дозвіл на спеціальне водокористування видається:

1) державними органами охорони навколишнього природного середовища — у разі використання води водних об'єктів загальнодержавного значення;

2) Верховною радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за погодженням з державними органами охорони навколишнього природного середовища — у разі використання води водних об'єктів місцевого значення.

Видача дозволу на спеціальне водокористування здійснюється за клопотанням водокористувача з обґрунтуванням потреби у воді, погодженим з:

1) державними органами водного господарства — у разі використання поверхневих вод;

2) державними органами геології — у разі використання підземних вод;

3) державними органами охорони здоров'я — у разі використання водних об'єктів, віднесених до категорії лікувальних.

Порядок погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 р. №321. У дозволі на спеціальне водокористування встановлюються ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин.

Згідно зі ст. 5 ВКУ, до водних об'єктів загальнодержавного значення належать:

1) внутрішні морські води та територіальне море;

2) підземні води, які є джерелом централізованого водопостачання;

3) поверхневі води (озера, водосховища, річки, канали), що знаходяться і використовуються на території більш як однієї області, а також їхні притоки всіх порядків;

4) водні об'єкти у межах територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, а також віднесені до категорії лікувальних.

До водних об'єктів місцевого значення належать:

1) поверхневі води, які знаходяться і використовуються в межах однієї області і які не віднесені до водних об'єктів загальнодержавного значення;

2) підземні води, які не можуть бути джерелом централізованого водопостачання.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»


У разі зміни умов водокористування водокористувачі зобов'язані протягом 10 днів повідомити про це ДПС та водгосп

Чи необхідно водокористувачам у разі зміни умов водокористування повідомляти про це органи ДПС?

Так, необхідно. Згідно з п. 326.12 ПКУ, органи, що видають дозволи на спеціальне водокористування, щороку до 20 січня подають органам ДПС та органам водного господарства інформацію про водокористувачів, яким видано такі дозволи.

Своєю чергою, водокористувачі, яким видано дозволи на спеціальне водокористування та які здійснюють постачання води іншим водокористувачам, щороку до 20 січня подають органам ДПС та органам водного господарства перелік водокористувачів-абонентів. У разі:

1) зміни умов водокористування;

2) видачі протягом року нових дозволів на спеціальне водокористування;

3) укладення договорів на поставку води —

водокористувачі, які отримали переоформлені дозволи на спеціальне водокористування, договори на поставку води, зобов'язані протягом 10 днів повідомити про це органи державної податкової служби та органи водного господарства.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»


У разі сплати орендарем орендодавцю комунальних послуг платником збору за спеціальне використання води є орендодавець

Хто є платником збору за спеціальне використання води у разі сплати орендарем комунальних послуг (у т. ч. плати за використання водних ресурсів, передбаченої згідно з договором оренди приміщення)?

У цьому випадку платником збору за спеціальне використання води є орендодавець. Так, згідно з п. 323.1 ПКУ платниками збору є водокористувачі — суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: «юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва».

Відповідно до п. 326.2 ПКУ збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об'єктів з урахуванням обсягу втрат води в їхніх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів. За обсяги води, переданої водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, збір обчислюється і сплачується таким водокористувачем-постачальником. Згідно з п. 326.12 ПКУ органи, що видають дозволи на спецводокористування, щороку до 20 січня подають органам ДПС та органам водного господарства інформацію про водокористувачів, яким видано такі дозволи. Водокористувачі, яким видано дозволи на спецводокористування та які здійснюють постачання води іншим водокористувачам, щороку до 20 січня подають органам державної податкової служби та органам водного господарства перелік водокористувачів-абонентів. Отже, у разі сплати орендарем орендодавцю за договором оренди комунальних послуг (у т. ч. плати за користування водою) платником збору за спеціальне використання води є орендодавець. При цьому орендар буде вторинним водокористувачем і платником збору за спецводокористування у разі укладання договору на поставку води.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»


Платниками збору за спецводокористування можуть бути філії, відділення, інші відокремлені підрозділи юрособи

Хто є платником збору за спеціальне використання води, якщо дозвіл на спеціальне водокористування отримано юридичною особою (головним підприємством), а використання води здійснюють у різних регіонах філії, відділення, структурні підрозділи, які складають окремий баланс та мають банківські рахунки?

Відповідно до п. 323.1 ПКУ платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі — суб'єкти господарювання незалежно від форми власності:

1) юридичні особи;

2) їхні філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ);

3) постійні представництва нерезидентів;

4) фізичні особи — підприємці.

Зазначені СГД є платниками збору, якщо використовують воду:

1) отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі);

2) отриману від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі);

3) для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Податкові декларації збору подаються платниками збору органам ДПС у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації (п. 328.3 ПКУ). Платники збору подають одночасно з податковими деклараціями органам ДПС копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (п. 328.7 ПКУ).

Збір сплачується платниками збору у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації (п. 328.4 ПКУ). Філії, відділення, інші відокремлені підрозділи водокористувача, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, подають податкові декларації та сплачують збір за своїм місцем податкової реєстрації (п. 328.5 ПКУ). Якщо до складу водокористувача входять структурні підрозділи, які не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухобліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, декларації збору подаються і збір вноситься водокористувачем, до складу якого входять такі структурні підрозділи, за місцезнаходженням водних об'єктів та за ставками збору, встановленими для цих водних об'єктів (п. 328.6 ПКУ).

Отже, якщо дозвіл на спеціальне водокористування отримує юридична особа (головне підприємство), а воду використовують за своїм місцезнаходженням її філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, які мають банківські рахунки, складають окремий баланс, то платниками збору за спеціальне використання води є такі підрозділи за своїм місцем податкової реєстрації.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру