• Посилання скопійовано

Облік переуступки майнових прав на нерухоме майно

ТОВ будує житловий будинок і продає майнові права фізособі. Згідно з договором, у разі перевідступлення майнових прав покупцем на користь третьої особи первинний покупець сплачує ТОВ пеню — 5% від повної вартості майнових прав. Як відобразити у бухобліку суму пені? Чи повинна фізособа — первинний покупець, яка перевідступила майнові права, подати декларацію про доходи і сплатити ПДФО та ВЗ?

Продаж майнових прав фізособою — першим покупцем

Щодо продажу майнових прав фізособою є консультація податківців. У ній розглядається ситуація, коли фізособа набула майнових прав на нерухомість, а потім перевідступає їх іншій фізособі. Отже, до складу оподатковуваного доходу фізособи — продавця майнових прав включаються доходи, що становлять додатну різницю між сумою коштів, отриманих платником податку від інших осіб унаслідок відступлення на їх користь права вимоги за договором про участь у фонді фінансування будівництва (у тому числі, якщо таке відступлення здійснено на підставі договору купівлі-продажу), та сумою коштів, унесених платником податку до такого фонду за цим договором (пп. 164.2.13 ПКУ).

Зазначений вид доходу оподатковується за ставкою, визначеною у п. 167.1 ПКУ — 18%. Ставка військового збору — 1,5%.

Якщо фізособа — перший покупець продала майнові права фізособі — другому покупцю за ціною, що більша від ціни придбання майнових прав, то фізособа — перший покупець повинна подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок з перевищення ціни продажу над ціною купівлі майнових прав (пп. 168.1.3 ПКУ) Якщо такого перевищення немає, то немає оподатковуваного доходу і подавати декларацію не потрібно. Якщо у фізособи — першого покупця виник оподатковуваний дохід (якщо майнові права продано дорожче, ніж було придбано), то додатну різницю між ціною продажу та ціною купівлі майнових прав слід відобразити у рядку 10.13 декларації, в якому наводиться загальна сума інших оподатковуваних доходів, не зазначених у попередніх рядках (див. пп. 15 п. 1 розділу ІІІ Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 №859).

Облік отриманої пені у ТОВ

За умовами запитання договором між ТОВ і першим покупцем передбачено: якщо покупець відступає майнові права, він повинен сплатити пеню в розмірі 5% повної вартості майнових прав на користь ТОВ. Відповідно, у ТОВ виникає дохід на цю суму:

Д-т 377 К-т 715 — нарахування доходу у вигляді пені;

Д-т 311 К-т 377 — отримання коштів від першого покупця.

На нашу думку, отримання пені за перевідступлення майнових прав не є оплатою покупця за майнові права, тож ця операція не є постачанням майнових прав, а тому сума пені не оподатковується ПДВ. Прямої норми ПКУ на цей випадок немає, тож для впевненості радимо отримати від податківців ІПК з цього питання.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру