• Посилання скопійовано

Тариф для оплати надурочних за річний обліковий період

На підприємстві ведуть підсумований облік робочого часу. Обліковий період — рік. Працівники мають годинну тарифну ставку, розрахунок надурочних проводять у січні, а з 01.01.2024 підняли тарифи. Оплачувати понаднормові слід за тарифами до 01.01.2024 чи за встановленими з 01.01.2024?

Згідно з п. 10 Методрекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 №138, при підсумованому обліку робочий час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період, вважається надурочним і оплачується згідно зі ст. 106 КЗпП.

Оплачують роботу в надурочний час відповідно до ст. 106 КЗпП таким чином:

— за погодинною системою оплати праці — у подвійному розмірі годинної ставки;

— за відрядною системою оплати праці — доплата у розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, — за всі відпрацьовані надурочні години;

— у разі підсумованого обліку робочого часу — оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад установлений робочий час в обліковому періоді.

Нагадаємо, що у разі застосування підсумованого обліку робочого часу розпорядок робочого дня і графіки змінності мають бути побудовані таким чином, щоб робочий час, який зобов’язані відпрацювати працівники за обліковий період, установлений у колективному договорі (наприклад, рік), відповідав установленій законодавством нормі робочих годин, що припадає на цей період (рік).

У тому самому п. 10 Методрекомендацій №138 зазначено, що оплату за всі години надурочної роботи провадять наприкінці облікового періоду. Тобто навіть якщо фактично зарплату за грудень 2023 року бухгалтер рахує на початку січня 2024 року, датою нарахування такої зарплати буде 31.12.2023.

Годинну ставку для оплати надурочної роботи при обліковому періоді тривалістю рік обчислюють шляхом ділення окладу (місячної тарифної ставки), встановленого працівникові на момент нарахування зазначеної оплати (наприкінці року — при обліковому періоді рік), на середньомісячну кількість годин за обліковий період (рік), яка має розраховуватися з урахуванням норми тривалості робочого часу за рік, встановленої з дотриманням вимог ст. 50 — 53, 67 і 73 КЗпП.

Отже, з огляду на вищезазначене можна зробити висновок: позаяк на підприємстві працівники працюють за підсумованим обліком робочого часу за годинною тарифною ставкою та наприкінці 2023 року за обліковим періодом рік мають надурочні години, то оплачують ці години за тарифом, що діяв на кінець такого року, тобто у грудні 2023.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру