• Посилання скопійовано

Зменшення стягнення на суму боргу за виконавчим листом

Як правильно розрахувати виконавчий лист та чи потрібно на суму боргу зменшувати 20% нарахування, коли у працівника три суми: 1 — потрібно утримати одноразово, а 2 та 3 — по 10% пропорційно?

Відрахування із зарплати за будь-яким виконавчим листом проводять після утримання із неї податків та зборів. При цьому утримання із заробітної плати боржника за виконавчими документами слід проводити до повного погашення заборгованості (ч. 1 та 2 ст. 70 Закону від 02.06.2016 №1404-VIII «Про виконавче провадження»).

Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50% заробітної плати, що має бути виплачена працівникові, зокрема у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%. За іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, максимальний розмір відрахувань 20%.

Що має містити виконавчий лист, зазначено у п. 3 розділу Х Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 №512/5. Обов’язково має бути зафіксовано, зокрема, порядок стягнення суми боргу та розмір відрахувань.

Наприклад, якщо в одному виконавчому листі зазначено суму боргу за минулий період, а також два випадки, які вимагають поточних сплат (по 10% кожен), то у цьому ж виконавчому листі має бути зазначено, наприклад: утримання здійснюються в межах 50% (або 70%) зарплати та інших доходів, з яких проводиться стягнення (і бухгалтер розуміє, що це доходи вже після оподаткування). Що борг стягується в межах половини від зазначеної суми, а поточні виплати — в межах другої половини (при цьому може виникати новий борг за поточними виплатами). Як тільки борг погашається, то далі утримуються вже тільки поточні виплати.

Якщо цієї інформації у виконавчому листі немає, слід звернутися за роз’ясненням до приватного/державного виконавця, адже бухгалтер не має права самостійно визначати, на яку суму зменшувати стягнення з доходу працівника.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру