• Посилання скопійовано

Повернення до застосування НП(С)БО після МСФЗ

ТОВ засноване у 2021 р., а в 2022 р. позбулося статусу фінансової установи і повернуло ліцензію. Зміни до статуту ТОВ були внесені в листопаді 2022 року. Чи потрібно подавати фінансову звітність за 2023 і подальші роки за міжнародними стандартами? Згідно із Законом про бухоблік підприємство належить до середніх. Який порядок повернення до національних стандартів?

Підприємства, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у видобувних галузях, материнські підприємства груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес, материнські підприємства великої групи, які не належать до категорії великих підприємств, а також підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами (ч. 2 ст. 12-1 Закону про бухоблік1). Такі види діяльності наведені у п. 2 Порядку №4192.

1 Закон України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

2 Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 №419.

Далі, підприємства, крім тих, що зазначені в частині другій цієї статті, самостійно визначають доцільність застосування міжнародних стандартів для складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності (ч. 3 ст. 12-1 Закону про бухоблік). Тому, коли підприємство перестає відповідати вимогам ч. 2 ст. 12-1 Закону про бухоблік, воно самостійно вирішує, чи повертатися йому на застосування НП(С)БО, чи й надалі застосовувати МСФЗ.

В описаному випадку підприємство може вирішувати на власний розсуд, за якими стандартами подавати фінансову звітність за 2023 рік: за міжнародними чи національними. Так само на власний розсуд вирішується питання про вибір стандартів звітування протягом 2024 і подальших років. Якщо було прийнято рішення про перехід на національні стандарти складання фінзвітності, це означає зміну облікової політики підприємства.

Річ у тому, що МСФЗ та НП(С)БО передбачають різні підходи до класифікації об’єктів обліку,  у їх оцінці та вартісних критеріях, які впливають на порядок обліку таких об’єктів, у самих процедурах бухгалтерського обліку.

Тому облікову політику доведеться відкоригувати з урахування НП(С)БО і, за потреби, внести зміни до залишків на рахунках підприємства. Докладніше про це ми розповідали у нашому спецвипуску «Облікова політика», №5/2017.

Нагадаємо, що про складання фінансової звітності за МСФЗ або за НП(С)БО потрібно зазначити у самій фінансовій звітності та у декларації з податку на прибуток у розділі «Наявність додатків». Якщо підприємство належить до середніх підприємств, воно подає фінансову звітність щокварталу за повними формами. Докладніше про те, як обрати форму фінансової звітності залежно від розміру підприємства, ми написали в «ДК» №6/2020.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру