• Посилання скопійовано

Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування тимчасово переміщених осіб у звітності самозайнятої особи

Приватний нотаріус — самозайнята особа отримує з центру зайнятості компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування тимчасово переміщених осіб на умовах строкового трудового договору. Як відобразити цю компенсацію у податковій декларації про майновий стан і доходи?

Оподатковуваним доходом фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності (п. 178.3 ПКУ).

Такі самозайняті особи за результатами звітного року подають податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій поряд із доходами від провадження незалежної професійної діяльності зазначають інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Облік доходів та витрат самозайнята особа веде в типовій формі відповідно до Порядку №2611.

1 Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат, фізичними особами — підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Мінфіну від 13.05.2021 №261.

Позаяк сума коштів, отримана фізособою-підприємцем у вигляді компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування тимчасово переміщених осіб, не пов’язана з господарською діяльністю самозайнятої особи, зокрема нотаріуса, то сума таких коштів не включається до його доходу і не відображається у типовій формі. Проте такий дохід оподатковується на загальних підставах. Цю компенсацію можна розглядати як додаткове благо, що відображається у графі 10.13 «Інші доходи». Аналогічну думку щодо ФОПа на загальній системі висловили і податківці.

Щодо витрат нотаріуса на оплату праці, то у графі 7 типової форми відображають суму витрат на оплату праці фізосіб, що перебувають у трудових відносинах, або за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру (Порядок №261).

Витрати на оплату праці тимчасово переміщених осіб безпосередньо пов’язані з провадженням незалежної професійної діяльності нотаріуса. У типовій формі такі витрати показують у графі 7 та у податковій декларації про майновий стан і доходи, зокрема у розрахунку податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та/або військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру