• Посилання скопійовано

Визнання претензії експедитором: облік та оподаткування

Експедитор отримав від клієнта претензію за пошкодження вантажу під час перевезення на суму 10 тис. грн (у т. ч. ПДВ). Розрахунок претензії включає вартість пошкодженого вантажу та вартість його утилізації. Перевізник компенсує витрати частково у сумі 5 тис. грн. Чи має підприємство право на податковий кредит за цією операцією? Чи враховується визнана претензія при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток?

Бухгалтерський облік

Договір про надання транспортно-експедиційних послуг передбачає надання послуг клієнтові експедитором власним транспортом або із залученням перевізника. У нашому випадку експедитор залучив перевізника. Претензію клієнт виставляє на експедитора. Останній, своєю чергою, виставляє претензію на перевізника, проте частково.

Експедитор визнав претензію у повному обсязі. На момент визнання претензії виконуються умови п. 5 НП(С)БО 11: оцінка достовірно визначена; є імовірність, що підприємство погасить суму претензії.

Визнання зобов’язання спричинює визнання витрат згідно з п. 6 НП(С)БО 16. При цьому обережний власник товару (замовник) наполягає на тому, що сума компенсації оподатковується ПДВ і навіть зареєстрував відповідну ПН. Тож, в бухобліку у експедитора:

Д-т 948 К-т 685 — 8 333,33,00 грн;

Д-т 641 К-т 685 — 1 666,67 грн.

Отже, на думку автора, визнання доходу за виставленими претензіями має відповідати двом основним критеріям: відбулося збільшення активів, що зумовлює зростання капіталу, й оцінка доходу може бути достовірно визначена (п. 5 Н(С)БО 15).

Підприємство-експедитор має відобразити дохід у періоді визнання претензії перевізником або у період набрання законної сили рішенням суду, якщо останній не визнав претензію. Відображення в обліку:

Д-т 377 К-т 715 — 5 000,00 грн.

ПДВ

Базу оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначають виходячи з їх договірної вартості. До складу договірної (контрактної) вартості не включають суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань (п. 188.1 ПКУ).

Особа, якій завдано збитків унаслідок порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування (ст. 22 ЦКУ). Відшкодування збитків є способом відшкодування майнової шкоди.

Відшкодування збитків за цим договором визначено ГКУ.

Під збитками маються на увазі витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, що їх управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов’язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною (ч. 2 ст. 224 ГКУ).

До складу збитків клієнт включив вартість вантажу та витрати на його утилізацію в загальній сумі 10 тис. грн (у т. ч. ПДВ).

На нашу думку, в цій ситуації немає об’єкта оподаткування ПДВ — операції з постачання товарів/послуг. Позиція податківців двозначна. Вони наголошують на тому, що кошти, які надходять платникові податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, не включаються до бази оподаткування ПДВ, при цьому залишаючи шляхи до відступу. Адже кожна ситуація є індивідуальною та потребує роз’яснення (ЗІР). Тому для уникнення непорозумінь може бути доцільним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Проте, якщо претензію з ПДВ визнано, то експедитор має нарахувати компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Відображення в обліку:

Д-т 643 К-т 641 — 1 666,67 грн (нараховано компенсувальні ПЗ);

Д-т 948 К-т 643 — 1 666,67 грн (віднесено на витрати).

Щодо компенсації, яку експедитор отримує від перевізника, він має вирішити, визнавати йому ПЗ чи ні (аналогічно зазаченому вище).

Податок на прибуток

Витрати за визнаною експедитором претензією зменшують його фінансовий результат до оподаткування, в нашому випадку на 10 000,00 грн:

Д-т 79 К-т 948 — 10 000,00 грн.

Якщо експедитор коригує фінансовий результат на податкові різниці, може бути застосовано різницю відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ, що зумовлює збільшення фінансового результату, за умови що сума претензії нарахована на користь осіб, які не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб, які є платниками ПДФО), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозд. 4 розділу XX ПКУ, а також на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства.

Дохід від виставленої претензії на перевізника збільшує фінансовий результат до оподаткування експедитора і коригування не потребує:

Д-т 715 К-т 79 — 5 000,00 грн.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру