• Посилання скопійовано

ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності: особливості сплати податків та подання звітності

Самозайнята особа (адвокат) планує стати ФОПом (передбачені види діяльності, відмінні від адвокатської діяльності). Які особливості реєстрації його підприємцем, сплати податків та подання звітності? Чи виникає необхідність подвійного оподаткування, зокрема щодо ЄСВ? Чи є шляхи оптимізації сплати податків?

Для фізособи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, не передбачено обмежень щодо одночасного провадження підприємницької (відмінної від адвокатської) діяльності, не забороненої законом, у разі реєстрації такої особи підприємцем.

Так, якщо фізособа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізособа обліковується у контролюючих органах як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності (абз. 4 п. 6.7 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588). У такому разі така фізособа подає (особисто, рекомендованим листом або через уповноважену особу) до контролюючого органу за місцем постійного проживання заяву за формою №5-ОПП з позначкою «Зміни», а також свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Фізособа може провадити підприємницьку діяльність на спрощеній чи на загальній системі оподаткування. Відповідно фізособа, яка одночасно є підприємцем на спрощеній системі оподаткування та провадить незалежну професійну діяльність, веде окремий облік доходів/витрат, отриманих/понесених від провадження незалежної професійної діяльності і підприємницької діяльності, та здійснює окремо розрахунки з бюджетом.

При цьому, як особа, що провадить незалежну професійну діяльність, веде типову форму, за якою здійснює облік доходів і витрат фізичними особами-підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджену наказом Мінфіну від 13.05.2021 №261.  Як фізична особа підприємець платник єдиного податку за ставкою 5 % — облік доходів веде у довільній формі.

За результатами звітного періоду такий платник податку подає дві податкові декларації:

декларацію про майновий стан і доходи за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 №859, для відображення доходів, отриманих від незалежної професійної діяльності;

декларацію фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку ІІІ за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578, для відображення доходів, отриманих від підприємницької діяльності.

Якщо фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, одночасно провадить підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, така особа зобов’язана вести облік доходів і витрат за типовою формою, в якій відображати отримані доходи та понесені протягом року витрати від здійснення обох видів діяльності.

Об’єктом оподаткування ФОПа на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОПа (п. 177.2 ПКУ).

За результатами звітного року зазначена особа подає одну податкову декларацію у строки, передбачені для фізосіб-підприємців (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року), за формою, затвердженою наказом МФУ №859.

Заповнюючи податкову декларацію, поряд із доходами від незалежної та підприємницької діяльності відображають інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема адвокатську, та отримують дохід від цієї діяльності, як і фізособи-підприємці, є платниками єдиного внеску (п. 4 і 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ1).

1 Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до ч. 5 ст. 4 Закону про ЄСВ звільняються від сплати за себе єдиного внеску особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізосіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як осіб, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої цієї статті. Тобто це звільнення працює тільки тоді, коли види діяльності ФОПа збігаються з видами діяльності самозайнятої особи. Тож у цьому разі, якщо види діяльності ФОПа є відмінними від адвокатської, потрібно сплачувати ЄСВ як за самозайняту особу, так і за ФОПа.

Проте протягом воєнного часу з цього правила діє виняток. Законом №21201 визначено, що з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізособи-підприємці й особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиного внеску за себе.

1 Закон України від 15.03.2022 №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

При цьому такі особи розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Звичайно, ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності самостійно обирає, чи платити йому ЄСВ в умовах воєнного стану. Але слід мати на увазі, що якщо сплати ЄСВ не буде, то не буде і страхового стажу. Як варіант, для набуття страхового стажу можна сплачувати ЄСВ тільки за одним із суб’єктів — або за самозайняту особу — адвоката, або за ФОПа, а за іншим скористатися звільненням від ЄСВ протягом воєнного стану.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру