• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація надає благодійну допомогу нерухомістю: нюанси оподаткування ПДВ

Благодійний фонд (неприбуткова організація, платник ПДВ) планує передати будівлю релігійній громаді (платник ПДВ) безкоштовно. Чи є безкоштовна передача майна (основних засобів) благодійною допомогою? Які наслідки з ПДВ?

Благодійна діяльність — добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених Законом про благодійництво1 цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди чи компенсації благодійникові від імені або за дорученням бенефіціара.

1 Закон України від 05.07.2012 №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Одним із видів благодійної діяльності є безоплатна передача у власність бенефіціарів коштів, іншого майна, а також безоплатне відступлення бенефіціарам майнових прав (ст. 5 Закону про благодійництво).

Отримувачами (бенефіціарами) благодійної допомоги можуть виступати фізособа, неприбуткова організація або територіальна громада, а також юрособи.

Благодійний фонд може надати благодійну допомогу релігійній громаді у вигляді майна, зокрема нерухомості. Ця допомога ідентифікується як благодійна за умови, що вона надається безоплатно та сприяє законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності (освіта, охорона здоров’я, екологія, соціальний захист тощо).

Для операцій з надання благодійної допомоги, зокрема з безоплатного постачання товарів/послуг, Податковим кодексом передбачено звільнення від оподаткування ПДВ (пп. 197.1.15 ПКУ).

Щодо необоротних активів, то від оподаткування звільняються безоплатно передані у державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об’єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку за рішенням органу державної влади (пп. 197.1.16 ПКУ).

Для операцій з надання благодійної допомоги у вигляді безоплатної передачі необоротних активів релігійній організації звільнення від оподаткування ПДВ не передбачено. Така безоплатна передача для потреб оподаткування ПДВ є операцією з постачання й оподатковується на загальних підставах (п. 185.1 ПКУ).

При цьому база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижчою від балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (за відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни).

Звичайна ціна — це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (пп. 14.1.71 ПКУ). Якщо БФ вів бухоблік цієї будівлі і вона має балансову вартість, то мінімальною базою оподаткування ПДВ буде саме балансова вартість будівлі.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру