• Посилання скопійовано

Працівник з інвалідністю не пройшов медкомісію

На підприємстві працює працівниця — особа з інвалідністю. У серпні 2022 року вона мала пройти комісію для підтвердження інвалідності, але не зробила цього, бо перебуває за кордоном та працює дистанційно. Чи враховується вона у норматив працевлаштування осіб з інвалідністю?

Про особливості проходження комісій для підтвердження статусу особи з інвалідністю під час дії воєнного стану ми вже докладно розповіли в «ДК» №49/2023. Проте тоді ми це розглядали з погляду впливу на ставку ЄСВ для такої особи. А зараз розглянемо вплив відсутності довідки про проходження медкомісії на виконання роботодавцем нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.

Отже, Постанова КМУ від 08.03.2022 №225 встановила спеціальні правила щодо тих фізосіб, яким уже було встановлено інвалідність і які потребують щорічного огляду.

Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості скерування осіб з інвалідністю та осіб, яким установлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 №1317.

При цьому інвалідність і ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжуються до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше повторного огляду не провели.

Отже, для осіб, термін переогляду інвалідності яких припав на цей період і які не можуть пройти обстеження й оформити скерування на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж пів року після його припинення/скасування.

Чи треба отримувати нову довідку, чи її чинність теж продовжується?

Відповіді на це запитання в нормативних документах наразі немає. Нагадаємо, що правила складання довідки прописані в наказі МОЗ від 30.07.2012 №577, до якого під час воєнного стану зміни не вносили.

Але довідка складається під час оформлення виписки з акта огляду МСЕК. А огляди у разі автоматичного продовження не проводяться. Ось і очільник МОЗ у 2022 році наголошував, що «людям з інвалідністю (дітям у тому числі) під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоби продовжити довідку про інвалідність».

Це означає, що до кінця війни плюс ще пів року нову довідку можна буде не отримувати, дію старої довідки теж буде автоматично продовжено. Підтвердження цього знаходимо й ось у такому роз’ясненні від МОЗ:

«Що робити, якщо ви перебуваєте за кордоном під час дії воєнного стану й у вас завершився термін дії довідки про інвалідність?

У разі якщо такий термін завершився, його автоматично вважають продовженим на весь час дії воєнного стану на території України і впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Так само продовжується термін дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю».

Отже, виходить, що якщо особа з інвалідністю перебуває за кордоном і працює дистанційно, то вона і досі (без проходження медкомісії) зберігає інвалідність. І роботодавець сміливо може враховувати її у норматив працевлаштування інвалідів (коли аналізує, чи виконує він цей норматив, чи ні).

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру