• Посилання скопійовано

Звітування «єдинників» 4-ї групи за 2024 рік

Як та коли подавати декларацію з єдиного податку 4-ї групи ФОПам та юрособам? Який коефіцієнт індексації потрібно застосовувати щодо сільгоспугідь? Чи змінилася форма декларації та розрахунку частки доходів?

Згадаємо, що відповідно до п. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників єдиного податку 4-ї групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, зокрема на умовах оренди.

Тож саме щодо цього об’єкта оподаткування «єдинникам» 4-ї групи і треба звітувати до ДПС.

Строк подання декларації

Платники єдиного податку 4-ї групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному податковому органу за своїм місцезнаходженням та місцем розташування земельної ділянки декларацію на поточний рік.

Тож до 20 лютого 2024 року (включно!) слід подати декларацію за 2024 рік.

Які сільгосптоваровиробники мають подати декларацію?

Це сільгосптоваровиробники, які у 2023 році перебували на ЄП у 4-й групі і планують й у 2024 році перебувати на цій системі оподаткування у цій групі.

Також відзвітувати мають ті сільгосптоваровиробники, які бажають з 2024 року перейти до 4-ї групи платників ЄП.

Зауважимо!

Якщо сільгосптоваровиробник у 2023 році перебував на ЄП 1 — 3 груп, то для того, щоб з 2024 року перейти на ЄП групи 4, потрібно було додатково до декларації з ЄП 4-ї групи на 2024 рік подати ще й заяву про перехід на іншу групу ЄП (тобто з 1, 2 чи 3 — на 4) — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (пп. 298.1.5 ПКУ), тобто не пізніше ніж 16.12.2023 у разі переходу на ЄП групи 4 з 01.01.2024. Якщо таку заяву не подали, то перейти на ЄП 4-ї групи з 2024 року вже не вдасться.

Якщо платник перебував на загальній системі оподаткування, подавати заяву про перехід на ЄП не потрібно, а слід подати лише звітність, про яку йдеться нижче, у строк не пізніше ніж 20.02.2024.

Хто з юросіб може перебувати на 4-й групі?

До платників єдиного податку, які належать до 4-ї групи — сільськогосподарські товаровиробники, належать юрособи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Сільськогосподарський товаровиробник — зокрема, юрособа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільгосппродукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власно виробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

Зверніть увагу!

Є випадки, в яких підприємство не може бути платником 4-ї групи ЄП. Їх наведено у п. 291.5-1 ПКУ.

Це, зокрема, суб’єкт господарювання, який станом на 1 січня базового (звітного) року має податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) (див. пп. 291.5-1.3 ПКУ).

Також четверту групу ЄП заборонено для виробників декоративних рослин, для тих, хто розводить диких тварин і птахів, реалізує хутряні вироби і хутро, а також суб’єктів у галузі птахівництва — за умов, прописаних у п. 291.5-1 ПКУ.

Також за пп. 291.5-1.2 ПКУ «єдинниками» 4-ї групи не можуть бути суб’єкти господарювання, що провадять діяльність з виробництва підакцизних товарів, крім виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції, виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29-2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства, які експортуються цими підприємствами, вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових, вироблених та розлитих у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва, а також крім електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (за умови, що дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 відсотків доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого суб’єкта господарювання).

Тобто для можливості перебування на 4-й групі ЄП у 2024 році частку розраховують за показниками 2023 року.

Але внаслідок воєнних дій окремі юрособи, які планують бути на 4-й групі ЄП у  2024 році, можуть не дотримати розміру частки 75%.

Якщо сільгоспчастка не перевищує 75% у зв’язку з виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, то платник податку в наступному податковому (звітному) році може перебувати на ЄП групи 4 (пп. 298.8.4 ПКУ). Такі платники для підтвердження статусу платника ЄП групи 4 подають податкову декларацію разом із рішенням обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що потерпіли через такі обставини

Таким платникам слід спершу отримати сертифікат ТПП, який підтверджуватиме форс-мажорні обставини і їх зв’язок із недотриманням частки. Відтак звернутися до обласної ради за своїм місцезнаходженням для отримання рішення про форс-мажор. Обласна рада на черговому пленарному засіданні має ухвалити таке рішення, в якому буде зазначено перелік суб’єктів господарювання, що потерпіли через форс-мажор. Копію рішення слід долучити до декларації.

Умови для ФОПів

На ЄП групи 4 можуть перебувати ФОПи, які провадять діяльність виключно у межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону про ФГ, за умови виконання сукупності таких вимог:

— здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільгосппродукції, збирання, вилов, переробку такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

— провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

— не використовують працю найманих осіб;

— членами фермерського господарства такої фізособи є лише члени її сім’ї у визначенні ч. 2 ст. 3 СКУ;

— площа сільгоспугідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів ФГ становить не менше ніж 0,5 гектара, але не більше ніж 20 гектарів сукупно.

Як бачимо, для ФОПів частку сільгосптоваровиробництва не розраховують.

Куди подавати декларацію?

Декларацію платника єдиного податку 4-ї групи подають одночасно за двома адресами:

1) ДПС за місцезнаходженням платника (місцем перебування на податковому обліку);

2) ДПС за місцем розташування земельних ділянок.

Якщо земельні ділянки розташовані за місцезнаходженням платника, він подає два комплекти звітності до однієї податкової! Саме так відповідає податкова на запитання в ЗІР (підкатегорія 108.02.05): «Яку податкову декларацію платника ЄП четвертої групи потрібно подати ЮО — сільськогосподарському товаровиробнику, якщо земельні ділянки, що перебувають у власності та/або користуванні такого сільськогосподарського виробника, у тому числі на умовах оренди, розташовані в межах території одного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника податку?».

Місцезнаходження визначається за кодом КАТОТТГ. Тому, якщо сільгосптоваровиробник має земельні ділянки на території чотирьох КАТОТТГ, а на податковому обліку перебуває на території з іншим КАТОТТГ, йому доведеться складати п’ять комплектів звітності, подаючи чотири за місцезнаходженням земельних ділянок і один — за місцем податкового обліку.

У рядку 9 загальної частини Декларації зазначають код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за КАТОТТГ, за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок) до якої подається декларація.

При поданні загальної, нової загальної або уточнюючої загальної декларації у рядку 9 її загальної частини заповнюють код адміністративно-територіальної одиниці за місцезнаходженням платника за КАТОТТГ (основним місцем обліку).

За якою формою складають декларацію у 2024 році?

Форму декларації разом із додатками затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578 у редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 №394. На 2024 рік подають форму, яку подавали на 2023 рік. Код форми декларації для юросіб — J0103805, для ФОПів — F0103805.

Нагадаємо!

З 2023 року в розрахунковій частині декларації для юросіб з’явилося два нові рядки:

— рядок 4, до якого переносять показник із рядка  4 графи 3 розділу ІІ додатка 3. Це додатне значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків тощо;

— рядок 5, в якому відображають суму ЄП, нарахованого за поточний, 2024-й, рік, та значення в рядку 4. Така загальна сума має бути розподілена між кварталами 2024 року. Тобто додатну різницю додають до суми ЄП і разом зі сумою такого ЄП сплачують до місцевих бюджетів за місцем розташування земельних ділянок у порядку, прийнятому для сплати ЄП (див. п.  297-1.7, 297-1.8 ПКУ).

Звісно, для 2024 року слід подавати ще й додаток 3, в якому розраховують загальне МПЗ за 2023 рік. Особливості заповнення додатка 3 ми розглянули в окремій статті в «ДК» №6/2023. Відтоді правила його заповнення не змінилися.

Також разом із декларацією юрособи подають нову форму розрахунку частки. Зверніть увагу, що за наказом Мінагрополітики у цьому розрахунку з’явився новий рядок 3.8 щодо суми перерахунку доходів при врегулюванні сумнівної (безнадійної) заборгованості. Решта показників залишилися без змін. Оновлена форма розрахунку діє з 5 січня 2024 року.

Отже, ще раз: що подають юрособи

До ДПС за місцем перебування на податковому обліку юрособи подають (див. пп. 298.8.1 ПКУ):

1. Загальну декларацію за 2024 рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП, та/або земель водного фонду.

На підставі загальної декларації ДПС здійснює реєстрацію платником ЄП. Якщо не подати цього пакета звітності, підприємству не підтвердять статус платника ЄП 4-ї групи.

2. Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок (додаток 1).

3. Розрахунок частки сільгосптоваровиробництва за 2023 рік.

4. Розрахунок загального МПЗ (додаток 3). Подають лише ті платники, які минулого, 2023-го, року також перебували на ЄП 4-ї групи.

До ДПС за місцем розташування земельних ділянок подають:

1. Звітну декларацію на 2024 рік окремо щодо земельних ділянок за кожним кодом КАТОТТГ.

2. Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок під кожну звітну декларацію (додаток 1).

3. Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

4. Розрахунок загального МПЗ (додаток 3). Подають лише ті платники, які у 2023 році також перебували на ЄП групи 4.

А що потрібно подати ФОПам?

До ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку) (див. пп.  298.8.1 ПКУ) подають:

1. Загальну податкову декларацію з ЄП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП.

2. Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок (додаток 1).

3. Відомості про суми нарахованого доходу та ЄСВ (додаток 2). Розраховують ЄСВ за 2023 рік. Не подають цей додаток особи, яких звільнено від нарахування і сплати ЄСВ. Не подають особи, які вперше у 2024 році реєструються платниками ЄП групи 4, адже подібний додаток такі особи подають із річними деклараціями з податку, на якому вони перебували до переходу на ЄП групи 4.

4. Розрахунок загального МПЗ (додаток 3). Подають лише ті платники, які минулого, 2023-го, року також перебували на ЄП 4-ї групи.

У згаданій вище статті в «ДК» №6/2023 ми вже навели особливості заповнення декларації ФОПа. Також про особливості заповнення такої декларації та додатків 1 і 2 писали у 2022 році (див. статтю «Декларація ФОПа на ЄП групи 4», у «ДК» №6/2022). Зараз коротко нагадаємо їх.

Якщо ФОП у 2023 році перебував на 4-ї групі ЄП, у шапці декларації він робить позначки у полях «Загальна» та «Звітна». Якщо він стає платником уперше з початку 2024 року, проставляє позначки у полях «Загальна», «Звітна» та «Довідково».

Нормативна грошова оцінка площі земельної ділянки

Базою оподаткування ЄП для сільгоспугідь є НГО 1 га таких угідь з урахуванням коефіцієнта індексації. А для земель водного фонду чи сільгоспугідь, за якими НГО не проведено,  — НГО ріллі в області, з урахуванням коефіцієнта індексації (див. п. 292-1.1 ПКУ).

Індекси для сільгоспугідь з 2016 до 2022 року становлять 100%, тобто 1,0 (див. п. 8, 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ). Але з 2023 року ситуація змінилася. І для сільгоспугідь тепер застосовується загальний коефіцієнт. За 2023 рік він становить 1,051.

Повідомляє Держгеокадастр

Традиційно Держгеокадастр повідомляв про значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель на своєму сайті. Але цього року така інформація з’явилася наразі тільки у листі Держгеокадастру від 12.01.2024 №6-28-0.222-600/2-24.

У ньому сказано, що, за інформацією Держстату, індекс споживчих цін за 2023 рік становить 105,1%. Таким чином, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051.

Зверніть увагу, що Держгеокадастр у листі не навів окремо інформації про коефіцієнт для сільськогосподарських угідь. На нашу думку, це означає, що за 2023 рік діє загальний коефіцієнт і на сільськогосподарські угіддя. Відповідно для таких земель він також становить 1,051. Це підтвердили вже й податківці листом від 16.01.2024 №1294/7/99-00-04-01-02-07.

У листі також сказано, що коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель (п. 289.2 ПКУ).

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель у розрізі років становить:

1996 рік — 1,703;

1997 рік — 1,059;

1998 рік — 1,006;

1999 рік — 1,127;

2000 рік — 1,182;

2001 рік — 1,02;

2005 рік — 1,035;

2007 рік — 1,028;

2008 рік — 1,152;

2009 рік — 1,059;

2010 рік — 1,0; 2011 рік — 1,0;

2012 рік — 1,0;

2013 рік — 1,0; 2014 рік 1,249;

2015 рік — 1,433 (крім сільськогосподарських угідь) і 1,2 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

2016 рік — 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) та 1,06 (для земель несільськогосподарського призначення);

2017 рік — 1,0;

2018 рік — 1,0;

2019 рік — 1,0;

2020 рік — 1,0;

2021 рік — 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) та 1,1 (для земель несільськогосподарського призначення);

2022 рік — 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) та 1,15 (для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь).

Індексація нормативної грошової оцінки земель за 2002, 2003, 2004 та 2006 роки не здійснювалася.

Тож коефіцієнт для 2023 року становить 1,051.

До того ж НГО могла змінюватися. Або протягом року у власність чи користування могли бути отримані нові ділянки. Або особа вперше стає платником з 2023 року.

Тоді можна отримати витяг про НГО земельних ділянок в один із таких способів — через:

— ЦНАП;

сайт Держгеокадастру;

портал Дія.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру