• Посилання скопійовано

Збільшена ставка ВЗ та нове коло платників

Як застосовувати збільшену ставку ВЗ щодо зарплати працівників? Як «єдинникам» сплачувати ВЗ за IV квартал 2024 року? Розглянемо, що каже остаточна редакція Закону №4015.

Про зміни в оподаткуванні ВЗ доходів фізосіб та про новий обовʼязок «єдинників» щодо сплати ВЗ ми вже багато писали. Та ось зʼявився остаточний варіант тексту Закону України від 10.10.2024 №4015‑ІХ (див. «ДК» №44/2024). Тож поговоримо про те, що чекає на платників ВЗ.

Нові платники ВЗ — «єдинники»

Законом підпункти 1.1 — 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ будуть викладені у новій редакції.

Платниками ВЗ є:

1) особи, визначені пунктом 162.1 ПКУ;

2) фізособи-«єдинники» І, ІІ та IV груп;

3) платники єдиного податку ІІІ групи, як ФОПи, так і юрособи.

У Законі вже не йдеться про пільги для ФОПів-«єдинників» І, ІІ та ІV груп через хворобу та відпустку, а також про ФОПів з тимчасово окупованих територій або з території бойових дій. Можливо, ці нюанси буде розʼяснювати ДПС та Міністерство фінансів України на підставі діючих норм для ЄП, але за Законом цих пільг не буде.

Період застосування ВЗ

Ставка ВЗ зростає до 5%, збільшується і коло платників ВЗ, але знову ж таки тимчасово.

Військовий збір для фізосіб-«єдинників» усіх груп та юросіб-«єдинників» ІІІ групи встановлюється з 1 жовтня 2024 року до 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан.

А починаючи з 1 січня року, наступного за роком, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан, повернуться старі правила сплати ВЗ.

Обʼєкт оподаткування ВЗ

Об’єктом оподаткування збором є:

1) для фізосіб — доходи, визначені статтею 163 ПКУ;

2) для фізосіб-«єдинників» І, ІІ та IV груп, — щомісячна сума, що дорівнює розміру МЗП на 1 січня звітного року. Тобто для 2024 року це 7 100 грн, для 2025 року буде 8 000 грн;

3) для «єдинників» ІІІ групи — доходи, визначені статтею 292 ПКУ.

Ставка ВЗ

Ставка збору становить:

1) для фізосіб — 5% від об’єкта оподаткування, визначеного підпунктом 1 підпункту 1.2 п. 16-1 пірозд.10 розд. ХХ ПКУ;

2) для фізосіб-«єдинників» І, ІІ та IV груп — 10% розміру МЗП на 1 січня звітного року, з розрахунку на календарний місяць;

3) для «єдинників» ІІІ групи — 1% від доходу, визначеного згідно зі статтею 292 ПКУ;

4) для військовослужбовців та працівників ЗСУ— 1,5% від об’єкта оподаткування.

Правила сплати ВЗ «єдинниками»

За новим пп. 1.3-1 встановлено правила сплати ВЗ «єдинниками». Зокрема:

— ФОПи-«єдинники» І, ІІ та ІV груп мають сплачувати військовий збір шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники можуть сплатити військовий збір авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. Авансові внески для них нараховує ДПС. Закон №1045 не встановив окремого порядку сплати ВЗ за перший місяць, коли він набере чинності. Тому треба почекати на роз’яснення податківців.

— ФОПи та ЮО-«єдинники» ІІІ групи сплачують ВЗ протягом 10 к. д. після граничного строку подання податкової декларації платника ЄП за звітний квартал. Тобто вперше вони сплачуватимуть ВЗ уже за підсумками звітування за IV квартал 2024 року до 19 лютого 2025 року.

Нові рахунки для сплати ВЗ

Фізособи-«єдинники», як і юрособи-«єдинники», отримали окремі рахунки для сплати ВЗ за себе. Їх можна знайти на сайтах регіональних ДПС.

Для ВЗ із зарплати та інших доходів фізосіб у рахунках — змін немає.

Звітування «єдинниками» щодо ВЗ

«Єдинники» відображають суми військового збору (у тому числі щомісячні авансові внески військового збору) у складі декларації платника єдиного податку.

Отже, чекаємо на оновлення форми декларацій: як для ФОПів, так і для ЮО ІІІ групи. До неї мають додати інформацію про ВЗ.

Штрафи за несплату ВЗ «єдинниками»

Несплата (неперерахування) або сплата (перерахування) не у повному обсязі ФОПами-«єдинниками» І, ІІ та ІV груп авансових внесків з військового збору тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% ставки військового збору (тобто 355 грн за місяць для 2024 року).

«Єдинники» ІІІ групи за порушення правил сплати (перерахування) сум військового збору притягуються до відповідальності у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 124 ПКУ.

Доходи решти фізосіб та нові правила щодо ВЗ

Підпункти 1.4—1.6 п. 16-1 буде викладено у новій редакції.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору з доходів фізосіб здійснюються у порядку, встановленому розділом IV ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозділом 1 цього розділу, за ставкою 5%.

Відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) збору до бюджету з доходів платників, зазначених у підпункті 1 підпункту 1.1 цього пункту, є особи, визначені у статті 171 ПКУ.

Фізособи зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначені статтею 176 ПКУ.

Щодо застосування нової ставки ВЗ до доходів фізосіб

Наголосимо, що ставка ВЗ до зарплати буде 5%, як і планувалося раніше. Нагадаємо, що з метою оподаткування до зарплати дорівнюють і відпусткові, і лікарняні. А от допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, як і раніше, залишається неоподатковуваною виплатою.

Доходи фізосіб, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності Законом №4015, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), крім випадків, прямо передбачених ПКУ.

Тож можна вважати, що нова ставка ВЗ до всіх видів доходів, у т. ч. зарплати, має застосовуватися вже з податкового періоду, в якому Закон набрав чинності.Тому всі аванси, лікарняні, відпусткові, а також остаточні розрахунки зі звільненими працівниками та інші види доходів фізосіб до цього податкового періоду оподатковуються ВЗ за ставкою 1,5%, а починаючи з цього періоду — за ставкою 5%.

Але питання щодо перехідних відпусток та лікарняних у Законі не визначено, і тут потрібне роз’яснення ДПСУ та Мінфіну.

Але чи працює правило віднесення доходу до періоду їх нарахування у межах нарахування ВЗ на новою ставкою, — в Законі №4015 не прописано.

У Законі також не встановлено, що потрібно буде під час нарахування зарплати за підсумками жовтня робити перерахунок ВЗ за весь місяць. Тож можемо припустити, що за новою ставкою ВЗ утримуватиметься тільки за другу половину жовтня, якщо Закон набере чинності до 31 жовтня. Але це питання також до Мінфіну та ДПС.

І ще для резидентів Дія Сіті в Законі №4015 немає пільгової ставки щодо ВЗ. Тож вони як податкові агенти повинні будуть утримувати ВЗ при нарахуванні доходів фізособам та працівникам за ставкою 5%.

Щодо «зарплатної» єдиної звітності

Запровадження щомісячної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ не скасували. Але новація почне діяти з 1 січня 2025 року.

Тобто за IV квартал 2024 року ми ще звітуємо за старою формою, а вже за січень 2025 року доведеться подавати нову форму (яку має затвердити Мінфін).

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру