• Посилання скопійовано

Винагорода страхового агента: що з ПДВ?

Підприємство є повіреним за договором доручення зі страховою компанією та є в реєстрі страхових агентів. Чи оподатковується ПДВ винагорода повіреного?

Відповідь на це запитання залежить від умов договору доручення.

Наприклад, згідно з договором повірений за винагороду вчиняє дії, пов’язані з укладанням та/або виконанням договорів страхування від імені та на користь страхової компанії, а також реалізує страхові продукти виключно за допомогою рекламних заходів.

Отже, за договором повірений за винагороду:

— вчиняє дії, пов’язані з укладанням та/або виконанням договорів страхування від імені та на користь страхової компанії (у т. ч. пошук клієнтів, рекламування, інформування, укладення договору страхування зі страхувальником та адміністрування страхового платежу);

— реалізує страхові продукти виключно за допомогою рекламування та/або проведення маркетингових, рекламних та інших підготовчих заходів, спрямованих на укладення договорів страхування з використанням електронного сервісу polis.ua, іншим страховим агентам.

Що каже ПКУ

Не є об’єктом оподаткування операції з надання послуг зі страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на провадження страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних із такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів (пп. 196.1.3 ПКУ).

Що каже Закон про страхування

Страховий агент — це фізособа, фізособа-підприємець або юрособа, яка включена до Реєстру посередників, не є додатковим страховим агентом та провадить діяльність з реалізації страхових продуктів від імені та в інтересах страховика за винагороду за реалізацію страхових продуктів на підставі договору зі страховиком (пп. 57 ч. 1 ст. 1 Закону про страхування).

Страховий агент, додатковий страховий агент отримують винагороду за реалізацію від страховика (ч. 1 ст. 70 Закону про страхування).

Діяльність з реалізації страхових продуктів провадиться страховиком, страховим посередником (крім перестрахового брокера) та включає такі напрями діяльності (ч. 1 ст. 71 Закону про страхування):

— рекламування та/або проведення маркетингових, рекламних та інших підготовчих заходів, спрямованих на укладення договорів страхування, зокрема, але не виключно надання інформації про умови договору страхування відповідно до критеріїв та/або потреб, визначених клієнтами, проведення порівняльного аналізу за критеріями клієнтів, консультування щодо умов договору страхування відповідно до критеріїв та/або потреб, визначених клієнтами;

— пропонування, пропозиція та консультування клієнта щодо укладення договору страхування, проведення іншої роботи з підготовки до укладення договорів страхування тощо.

Відповідно до пп. «в» ч. 1 ст. 72 Закону про страхування право на діяльність (виконання трудових обов’язків, функцій) з реалізації страхових та/або перестрахових продуктів мають особи, які відповідають вимогам, установленим цим Законом, та включені до відповідних переліків працівників з реалізації або до Реєстру посередників. До таких осіб належать, серед іншого, страхові агенти — юрособи.

Фактично страховий агент в описаній ситуації надає послуги, передбачені для страхового агента Законом про страхування.

Отже, на наш погляд, винагорода підприємства страхового агента за послуги, наведені у запитанні, не оподатковується ПДВ згідно з пп. 196.1.3 ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру