• Посилання скопійовано

Що нового

Рахунки для сплати ВЗ «єдинниками» та авансів торговцями пальним

!  Усім платникам податків

Мінфін своїм наказом уніс зміни до Класифікації доходів бюджету. Його затверджено відповідно до Закону №4015.

Зокрема, введено нові рахунки для сплати військового збору та для авансового внеску з податку на прибуток підприємств, що сплачується платниками податку, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним.

Сам текст Закону ви можете прочитати у «ДК» №44/2024, а коментарі до нього — в поточному номері.

Наказ Мінфіну від 18.10.2024 №552
набирає чинності з дня з дня його офіційного опублікування,
станом на 23.10.2024 не опублікований


Внесено зміни до НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»

!  Субʼєктам ЗЕД

Мінфін уніс зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів».

Уточнено, що операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення господарської операції (дати визнання активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат). Підприємство може операції з безготівкових розрахунків в іноземній валюті відображати у валюті звітності в сумі, визначеній в документах банку, з урахуванням особливостей застосування банком валютного курсу на дату здійснення господарської операції.

Також прописано, що основною характеристикою монетарної статті є право отримувати (або зобов’язання надати) фіксовану (або визначену) суму грошей або їх еквівалентів. А основною характеристикою немонетарної статті є відсутність права отримувати (або зобов’язання надати) фіксовану (або визначену) суму грошей або їх еквівалентів.

Наказ Мінфіну від 24.09.2024 №460
набирає чинності з дня з дня його офіційного опублікування,
станом на 23.10.2024 не опублікований


Уряд затвердив план статспостережень на 2025 рік

!  Юрособам

Урядом затверджено план державних статистичних спостережень на 2025 рік. Він містить:

— описи 90 державних статистичних спостережень, 7 з яких є експериментальними;

— назви та терміни оприлюднення статистичних продуктів (інформації), розподілених за розділами/тематикою статистики, підготовку яких у 2025 році здійснюватимуть виробники офіційної статистики — Держстат і його територіальні органи.

Розпорядження КМУ від 15.10.2024 №1003-р
чинне з 15.10.2024


Зміни до Інструкції про нарахування і сплату ЄСВ

!  Працедавцям

Мінфін оновив Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Змінено розділ V Інструкції. А саме:

— доповнено перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Договір) домашніми працівниками, копією трудового договору (внесено зміни до абзацу шостого підпункту 1 пункту 3 розділу V Інструкції);

— особам, які є домашніми працівниками та виявили бажання укласти Договір, надано можливість зазначити про це в додатку 3 до Інструкції шляхом проставляння відповідної позначки (пункт 1 додатка 3 до Інструкції доповнено новим підпунктом 3);

— у разі припинення трудового договору з домашнім працівником такий працівник повідомляє про це податковий орган, оскільки це є підставою для дострокового розірвання Договору (доповнено підпункт 2 пункту 2 розділу ІІ Договору новим підпунктом 3, доповнено пункт 1 розділу VII Договору новим абзацом четвертим).

Наказ Мінфіну від 19.09.2024 №454
набирає чинності через 30 днів із дня його офіційного опублікування,
станом на 23.10.2024 не опублікований


Мінфін уніс зміни до НП(С)БО 27 щодо необоротних активів, утримуваних для продажу

!  Юрособам

Мінфін затвердив зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність».

Зокрема, приведено у відповідність до вимог МСФЗ 5 «Непоточні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність» відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій, пов’язаних з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групою активів, що належить до вибуття в результаті операції продажу, а також припиненою діяльністю.

Прописано, що підприємство, яке зобов’язується виконати план продажу, пов’язаний з утратою контролю над дочірнім підприємством, визнає усі активи цього дочірнього підприємства як утримувані для продажу, якщо умови, наведені у цьому пункті, виконуються без урахування того, чи буде підприємство зберігати неконтрольовану частку у своєму колишньому дочірньому підприємстві після продажу.

Якщо підприємством переведено необоротний актив або групу вибуття з необоротних активів, утримуваних для продажу, до необоротних активів, утримуваних для розподілу між власниками, або навпаки, така зміна вважається продовженням початкового плану вибуття.

До необоротних активів, які утримуються для розподілу між власниками, застосовуються вимоги цього Національного положення (стандарту).

Необоротний актив або група вибуття визнаються як утримувані для розподілу між власниками, якщо підприємство зобов’язується розподілити актив або групу вибуття між власниками. Для цього активи повинні бути готовими до розподілу у їх теперішньому стані, а здійснення їх розподілу — високоймовірним. Тобто визначено заходи, необхідні для завершення розподілу протягом одного року з дати визнання необоротних активів, утримуваних для розподілу.

Підприємство оцінює необоротний актив або групу вибуття, як утримувані для розподілу між власниками, за меншою з двох оцінок: балансовою вартістю або справедливою вартістю за вирахуванням витрат, пов’язаних з розподілом.

Суми коригування балансової вартості необоротних активів, утримуваних для розподілу, переведених зі складу необоротних активів, утримуваних для продажу, включаються до інших витрат (доходів) звітного періоду.

Якщо підприємство більше не визнає свій компонент як утримуваний для продажу, то результати діяльності такого компонента, що раніше визнавалися як від припиненої діяльності, відображаються у складі доходів або витрат діяльності.

Наказ Мінфіну від 30.09.2024 №478
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 23.10.2024 не опублікований


Набрали чинності зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку

!  Усім

Кабмін уніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку. Правила доповнено такими положеннями:

рекомендовані листи з позначкою «Повістка ТЦК» під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). У разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК»;

якщо протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до відправника;

рекомендовані листи з позначками «Повістка ТЦК», «Вручити особисто» підлягають врученню особисто адресатам.

Постанова КМУ від 08.10.2024 №1147
чинна з 09.10.2024


Інструкцію про виконання міжбанківських платіжних операцій удосконалено

!  Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Інструкції про виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті.

Скорочено строки розгляду документів:

від банку, що подаються для одержання дозволу Нацбанку на роботу в системі електронних платежів за відповідною моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку, — з 30 робочих днів до 30 календарних днів;

від іншої установи, що подаються для включення її до учасників СЕП, — з 60 робочих днів до 30 календарних днів.

Крім цього, передбачено право Нацбанку залишити без руху документи банку / іншої установи в разі подання ними неповного пакета документів або оформлення їх з порушенням вимог Інструкції, а також повернути документи банку / іншій установі в разі неусунення недоліків протягом встановленого строку.

Постанова НБУ від 05.10.2024 №122
чинна з 09.10.2024


Порядки надання фінпідтримки суб’єктам підприємництва змінено

!  ФОПам, ОСББ, ЖБК, СГ державного і комунального секторів

Кабмін уніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу і Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу.

Зокрема, передбачено:

збільшення до 31 грудня 2026 року строку можливої пролонгації кредиту, виданого на фінансування оборотного капіталу суб’єктів господарювання, виробничі потужності яких станом на 24 лютого 2022 року розміщено на територіях активних бойових дій і тимчасово окупованих РФ територіях України;

уточнення норм, якими регулюється надання державної допомоги суб’єктам підприємництва, що провадять господарську діяльність у зоні високого воєнного ризику, в частині систематизації вимог щодо ототожнення таких суб’єктів із зоною високого воєнного ризику;

зміни до критеріїв уповноважених банків / лізингодавців / факторів, визначених у додатках до порядків, щодо перевірки застосування персональних санкцій протягом 12 місяців у частині конкретизації суб’єктів такої перевірки, а саме контролерів або керівників уповноважених установ.

Постанова КМУ від 08.10.2024 №1149
чинна з 10.10.2024


Визначено порядок ведення Реєструаграрних нот

!  Фінустановам та аграріям

НКЦПФР затвердила Положення про Реєстр аграрних нот.

Це Положення визначає порядок ведення та адміністрування Реєстру аграрних нот, строки та порядок внесення інформації до нього, перелік та порядок доступу до інформації, що міститься в Реєстрі, а також обсяг її розкриття, обсяг інформації, яка надається центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, порядок електронної інформаційної взаємодії Реєстру з інформаційними та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами та базами даних, вид електронного підпису, що використовується в Реєстрі, та відповідні вимоги.

Реєстр створюється та функціонує з метою накопичення, оброблення, зберігання та надання інформації про видачу, зміст і зміну реквізитів та іншої інформації, передбаченої цим Положенням, щодо аграрних нот, припинення та обтяження аграрних нот, а також про початок примусового виконання зобов’язань за аграрними нотами на підставі спеціальної виписки з Реєстру.

Рішення НКЦПФР від 25.09.2024 №28/21/1171/К03
набирає чинності з 01.01.2025


Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження

!  Аграріям

Мінагрополітики затвердило Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, що постачаються в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі.

Ці Вимоги поширюються на відносини, пов’язані з виробництвом та обігом харчових продуктів тваринного походження, що постачаються за:

прямими поставками виробником невеликих обсягів первинної продукції кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають її безпосередньо кінцевим споживачам;

прямими поставками виробником невеликих обсягів м’яса свійської птиці та/або зайцеподібних, забитих в господарстві походження, кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають таке м’ясо безпосередньо кінцевим споживачам;

поставками мисливцями та/або користувачами мисливських угідь невеликих обсягів туш диких тварин та/або м’яса диких тварин безпосередньо кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають їх безпосередньо кінцевим споживачам.

Наказ Мінагрополітики від 17.09.2024 №3498
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 23.10.2024 не опублікований


Зміни до Положення про порядок ліцензування імпорту товарів

!  Субʼєктам ЗЕД

Мінекономіки внесло зміни до Положення про порядок ліцензування імпорту товарів.

Так, ліцензія на імпорт контрольованих речовин, товарів та обладнання, що містять контрольовані речовини, видається на виконання положень Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар, за наявності погодження на імпорт контрольованих речовин, товарів та обладнання, що надається Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України до Міністерства економіки України відповідно до Порядку погодження на імпорт/експорт контрольованих речовин, товарів та обладнання, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 02.12.2015 №459.

Ліцензія видається за формою, затвердженою наказом Міністерства економіки України від 14 вересня 2007 року №302.

Для одержання ліцензії заявником — суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності подаються такі документи:

заявка на видачу ліцензії на імпорт товарів за встановленою формою;

лист-звернення щодо оформлення ліцензії із зазначенням контактних телефонів; адреси електронної пошти; прізвища, імені, по батькові (за наявності) та посади заявника або його уповноваженої контактної особи;

копії зовнішньоекономічного договору (контракту), усіх специфікацій, додатків, додаткових угод та інших документів, які є невід’ємними частинами договору (контракту), засвідчені в установленому законодавством порядку. У разі коли такі документи укладено іноземною мовою, заявник додає їх переклад українською мовою.

Документи за вибором заявника можуть бути подані одним зі способів:

у паперовій формі — особисто (нарочно) або поштовим відправленням з описом вкладення;

в електронній формі через інформаційну систему Міністерства економіки України (далі — Портал електронних сервісів Мінекономіки), засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (за наявності відповідної технічної можливості) з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису заявника.

Оформлення та подання заявниками документів, оформлення та видача Міністерством економіки України ліцензій здійснюються в електронній формі.

Наказ Мінекономіки від 17.09.2024 №23823
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 23.10.2024 не опублікований


Установлено правила перевірок хімічних підприємств

!  Хімічним підприємствам

Кабмін затвердив Порядок фіксації заходів державного нагляду (контролю) у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією чи окремих дій технічними приладами і засобами, що мають функції фото- та/або відеозйомки, аудіо- та/або відеозапису.

Цей Порядок визначає механізм фіксації заходів державного нагляду (контролю) у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією чи окремих дій, регулює застосування, зберігання, видачу, приймання технічних приладів та засобів, що мають функції фото- та/або відеозйомки, аудіо- та/або відеозапису, а також зберігання, експорт та видалення результатів фіксації зазначених заходів державного нагляду (контролю) чи окремих дій.

Постанова КМУ від 11.10.2024 №1157
чинна з 15.10.2024

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру