• Посилання скопійовано

Суть справи

Видобування корисних копалин: що нового?
Продовжуємо аналізувати новий Закон №4015 (див. «ДК» №44/2024) про збільшення податків. У цій статті розглянемо, як і з якої дати зміниться рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин.

Земельний податок та МПЗ
Які зміни щодо земельного податку та мінімального податкового зобов’язання за сільськогосподарські земельні ділянки приніс новий Закон №4015? З якої дати діятимуть ці зміни?

Зміни щодо податку на прибуток
До ПКУ Законом №4015 (див. «ДК» №44/2024) внесено зміни, в тому числі щодо оподаткування податком на прибуток платників, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, та для банків. Розглянемо ці зміни.

Винагорода страхового агента: що з ПДВ?
Підприємство є повіреним за договором доручення зі страховою компанією та є в реєстрі страхових агентів. Чи оподатковується ПДВ винагорода повіреного?

Зміни для ФОПів — торговців пальним
Закон №4015 (див. «ДК» №44/2024) вже прийнятий Верховною Радою, але ще на підписі у Президента. Поки чекаємо підпису, розгляньмо одну з новацій цього законопроєкту — авансові внески з ПДФО для ФОПів — торговців пальним.

Збільшена ставка ВЗ та нове коло платників
Як застосовувати збільшену ставку ВЗ щодо зарплати працівників? Як «єдинникам» сплачувати ВЗ за IV квартал 2024 року? Розглянемо, що каже остаточна редакція Закону №4015.

Інвентаризація «дебіторки» та «кредиторки»
Розглянемо основні особливості інвентаризації дебіторських заборгованостей і кредиторських зобов’язань перед складанням річної фінансової звітності.

Обчислення орендної плати без помилок
Судові спори вкотре показують, які норми чинного законодавства безпосередньо впливають на розмір орендної плати.

Імпорт пального: що з акцизом?
Підприємство — платник єдиного податку 4-ї групи планує самостійно імпортувати пальне для власних потреб. Чи треба реєструватися платником акцизу?

Лікарняні суміснику: бути чи не бути?
Працівник працює за сумісництвом. На порталі ПФУ є його електронний лікарняний. Чи має право роботодавець оплатити лікарняний працівнику-суміснику?

Хто підписує ПН за звільненого?
У платників ПДВ — юросіб часто виникає проблема з реєстрацією податкових накладних, якщо підписувач звільняється. Податківці знають про цю проблему і коментують її в ІПК.

Єдиний податок: розрахунки з власниками
Чи може ЮО-«єдинник» розраховуватися з власниками у негрошовій формі? Чи треба платити ЄП зі суми таких негрошових розрахунків?

До змісту номеру