• Посилання скопійовано

Постачальник перейшов на ЄП (2%): облік та ПДВ

У першому кварталі 2022 р. отримано ПК від постачальника за передоплатою за товари. Далі постачальник перейшов на ЄП (2%) та відвантажив товар без ПДВ. Покупець оприбуткував товари: Д­т 201 К-т 631. Пізніше їх було списано на виробництво продукції, відображено у фінзвітності за 2022 р. У покупця зависло сальдо за К-т 6441 на суму ПДВ. Як закрити сальдо на субр. 6441, якщо постачальник відмовляється змінювати накладну за 2022 р.?

Постачальник нараховує ПДВ за правилом першої події, тож і покупець відображає ПК за таким самим правилом. На дату відвантаження товару (друга податкова подія) всього лишень закривається заборгованість за раніше відображеним ПДВ. Тому видаткова накладна має була бути виписана з ПДВ. Докладно про таку ситуацію ми розповіли в статті «Надання послуг на спецгрупі ЄП після отримання передоплати платником ПДВ» у «ДК» №16/2022, там само навели і бухгалтерські проведення.

Якщо ж постачальник виписав накладну без ПДВ, він припустився помилки. Тож і покупець, відобразивши отриманий товар без ПДВ, також припустився помилки, завищивши первісну вартість товару і не закривши розрахунки з ПДВ.

Якщо постачальник відмовляється змінювати накладну за 2022 рік, то, на наш погляд, виправити помилку покупцеві доведеться самостійно. Оформити виправлення можна, наприклад, під час інвентаризації заборгованостей. Інвентаризаційна комісії у протоколі описує суть помилки і пропонує виправити її. Керівник затверджує інвентаризаційні документи. І на підставі затверджених керівником інвентаризаційних документів бухгалтер робить виправлення.

Як ми зазначили вище, на суму ПДВ, по суті, завищено первісну вартість товарів, які використано на виробництво продукції і, відповідно, її первісну вартість. Тому, якщо до 01.01.2023 така виготовлена продукція вже продана і її собівартість списана на фінрезультати, фактично фінрезультати занижені. Це виправляють проведенням:

— Д-т 6441 К-т 44 — на суму ПДВ.

Якщо станом на 01.01.2023 продукція не продана і значиться на балансі, то виправляють проведенням:

— Д-т 6441 К-т 26 — на суму ПДВ.

У бухгалтерському обліку виправлення помилки показують датою виявлення помилки. У балансі на суму помилки коригують (зменшують) відповідні показники балансу на початок 2023 року.

Якщо покупець є платником податку на прибуток, то в разі виправлення проведенням Д-т 644, К-т 44 йому доведеться уточнювати дані декларації з податку на прибуток — подавати уточнюючу декларацію за минулий рік чи виправляти помилку в декларації поточного року (через додаток ВП). Водночас потрібно подавати уточнюючу фінансову звітність за 2022 рік.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру