• Посилання скопійовано

Сільгоспкооператив продає молоко молокозаводам за готівку: чи потрібен РРО?

Сільськогосподарський кооператив, платник ЄП, є посередником між виробниками молока (члени кооперативу, фізособи) і переробниками. Кооператив збирає та охолоджує молоко і реалізує на молокозаводи. Він тимчасово припинив діяльність, але в 2024 році планує відновити роботу. Проте молокозаводи відмовляються працювати з кооперативом за безготівковим розрахунком, тому що кооператив — неплатник ПДВ. Чи може кооператив отримувати готівкову виручку від продажу молока до каси без РРО за прибутковим касовим ордером? У реєстрації платником ПДВ податківці відмовили.

Кооператив є юрособою, і стосовно нього немає жодних винятків з правил Закону про РРО1 щодо застосування РРО.

1 Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Є затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 №1336 «Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій». Такої діяльності, як продаж молока за готівку молокозаводам, у Переліку №1336 немає.

Отже, кооператив зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО під час приймання готівки за продане молоко.

Відповідно до п. 183.8 ПКУ контролюючий орган відмовляє в реєстрації особи як платника ПДВ, якщо за результатами розгляду реєстраційної заяви та/або поданих документів установлено, що особа не відповідає вимогам, визначеним ст. 180, п. 181.1, п. 182.1 та п. 183.7 ПКУ, або якщо є обставини, які є підставою для анулювання реєстрації згідно зі статтею 184 ПКУ, а також якщо при поданні реєстраційної заяви чи визначенні бажаного (запланованого) дня реєстрації не дотримано порядку та строків (термінів), установлених п. 183.1, 183.3 — 183.7 ПКУ.

А саме: відповідно до п. 182.1 ПКУ, якщо особа, яка згідно з п. 181.1 ПКУ не є платником ПДВ у зв’язку з тим, що обсягів оподатковуваних операцій немає або вони є меншими від установленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник ПДВ, така реєстрація здійснюється за її заявою. З цього випливає висновок, що сама по собі відсутність оподатковуваних операцій протягом останніх 12 місяців перед поданням реєстраційної заяви не може бути причиною відмови податківців у добровільній реєстрації кооперативу платником ПДВ.

Відмова є можливою через те, що заява була подана невчасно. Строки її подання прописані у ст. 183 ПКУ.

Ще одна законна причина відмови — наявність обставин, які є підставою для анулювання реєстрації згідно зі статтею 184 Податкового кодексу України, зокрема:

— особа прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов’язань із податку у випадках, визначених розділом V ПКУ;

— особа реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ. Зокрема, це III група за ставкою 5%;

— установчі документи особи визнані рішенням суду недійсними;

— господарський суд виніс ухвалу про ліквідацію юрособи-банкрута;

— особа ліквідується за рішенням суду або особу звільнено від сплати ПДВ чи її податкову реєстрацію анульовано (скасовано, визнано недійсною) за рішенням суду.

Це такі обставини, які, на наш погляд, можуть бути причиною відмови у реєстрації кооперативу платником ПДВ. У ст. 184 ПКУ є ще й така обставина, яка, на наш погляд, не може бути причиною відмови у реєстрації платником ПДВ: особа, зареєстрована як платник ПДВ, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає контролюючому органу декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту. На нашу думку, незважаючи на те що протягом останніх 12 місяців особа не подавала звітність з ПДВ, це не може бути причиною відмови у добровільній реєстрації такої особи платником ПДВ.

У наведеному випадку відмова могла бути пов’язана з тим, що кооператив — платник єдиного податку III групи не подав заяву про зміну ставки єдиного податку з 5% на 3%. У разі зміни ставки ЄП відповідно до пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 к. д. до початку календарного місяця, в якому застосовуватиметься ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (3% від доходу). Позаяк змінити ставку єдиного податку можна тільки з нового кварталу (про це написано у пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПКУ), то можна спробувати змінити ставку ЄП та зареєструватися платником ПДВ з 1 квітня 2024 року. Заяву на зміну ставки ЄП теж подають не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового кварталу.

Як варіант, можна перейти на загальну систему з реєстрацією платником ПДВ — теж з 1 квітня 2024 року.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру