• Посилання скопійовано

ЄСВ та ПСП до доходу працівника на умовах неповної зайнятості

Працівника прийнято на роботу на пів ставки. У перший місяць йому нараховано зарплату, меншу за МЗП. Як зробити доплату до мінімального розміру ЄСВ? Як застосувати ПСП?

Як правильно розрахувати доплату до мінімального розміру ЄСВ працівникові, зайнятому неповний робочий день?

Роботодавець за основним місцем роботи розраховує суму ЄСВ, що її треба сплатити за працівника, як добуток розмiру МЗП, установленої законом на мiсяць, за який працівникові нараховано дохiд, та основної ставки ЄСВ (22%).

І це відбувається незалежно від того, чи працівник працював неповний робочий день, бо роботодавець за основним місцем роботи завжди має виконувати ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ.

Наприклад, якщо працівникові встановлено неповний робочий час і внаслідок цього його дохід за основним місцем роботи становить менше ніж МЗП, то роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ за відповідний місяць не менше від мінімального розміру. Тож працівника відображають у додатку 1 двома рядками. У першому показують фактичний дохід і суму ЄСВ, нараховану виходячи з нього. А у другому — різницю між МЗП та фактичним доходом працівника за місяць і суму донарахованого ЄС. Тобто у графі 18 додатка 1 єдиної звітності треба зазначити код «13», а у графі 20 — суму донарахованого ЄСВ.

Але у місяці прийняття працівника на роботу, якщо його було прийнято не у перший день місяця, ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ не застосовується.

Як правильно застосувати ПСП?

Фізособа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру, встановленого для отримання податкової соціальної пільги. Базова ПСП у 2024 становить 1 514,00 грн, а граничний розмір доходу для її застосування — 4 240,00 грн.

В описаному випадку працівник подав заяву на ПСП і має право на її застосування, бо його дохід за місяць не перевищує граничного розміру.

Важливо! ПСП застосовують у повному розмірі, незалежно від дня подання заяви на її застосування, зайнятості працівника та відпрацьованих днів у місяці.

Приклад Працівника прийнято на роботу з 27 серпня 2024 року на умовах неповного робочого дня з оплатою праці пропорційно до відпрацьованому часу. Також він подав заяву про застосування звичайної ПСП. За відпрацьовані дні у серпні працівникові нараховано 695,65 грн.

Позаяк заробітна плата, нарахована працівникові за серпень 2024, становить 695,65 грн, що не перевищує граничного розміру доходу, який дає право на застосування ПСП (4 240,00 грн), то потрібно застосовувати звичайну ПСП у розмірі 1 514,00 грн. Отже, незважаючи на роботу на умовах неповного робочого дня, ПСП до його зарплати застосовуватиметься у загальній сумі — 1 514,00 грн, тому в цьому випадку сума утриманого ПДФО буде 0,00 грн;

сума ВЗ: 10,43 грн (695,65 грн х 1,5%);

сума нарахованого ЄСВ: 153,04 грн (695,65 грн х 22%);

сума заробітної плати, що підлягає виплаті на руки працівникові за серпень 2024: 685,22 грн (695,65 грн - 10,43 грн).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру