• Посилання скопійовано

Розрахунки між СГ за підакцизні товари — тільки безготівкові

ТОВ продає підакцизні товари та продукти харчування ФОПам. У зв’язку зі змінами у законодавстві постає запитання: чи може ТОВ отримувати готівку за товари?

З 27.07.2024 набрав чинності Закон №3817, яким запроваджено нові правила розрахунків за підакцизні товари у межах оптової торгівлі.

А саме: суб’єкти господарювання під час провадження діяльності:

— з оптової торгівлі алкогольними напоями зобов’язані проводити розрахунки за операціями оптової торгівлі алкогольними напоями виключно у безготівковій формі (ч. 1 ст. 19 Закону №3817);

— з оптової торгівлі тютюновою сировиною, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, зобов’язані проводити розрахунки за операціями з оптової торгівлі тютюновою сировиною, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, виключно у безготівковій формі (ч. 1 ст. 25 Закону №3817).

А оптова торгівля у Законі №3817 визначена таким чином:

оптова торгівля алкогольними напоями — це діяльність з реалізації власно вироблених, ввезених або придбаних алкогольних напоїв іншим суб’єктам господарювання, що мають ліцензію на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями, іншим суб’єктам господарювання, які не мають ліцензії на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями та використовують їх для виробничих потреб (пп. 60 ч.1 ст. 1 Закону №3817);

оптова торгівля тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, — це діяльність із реалізації власно вироблених, ввезених або придбаних тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, іншим суб’єктам господарювання, що мають ліцензію на право оптової та/або роздрібної торгівлі тютюновими виробами або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах (пп. 64 ч.1 ст. 1 Закону №3817).

Отже, тепер Закон №3817 чітко встановлює «виключно безготівкову» форму оплати. Але він не визначає, що саме мається на увазі під безготівковими розрахунками (як, наприклад, Закон про РРО). І роз’яснень податківців ще немає.

Тому наразі найбезпечніше — застосовувати «чисту безготівку». Тобто прямий перерахунок коштів з банківського рахунку покупця на банківський рахунок продавця. Тим часом можна звернутися до податківців за наданням ІПК.

Адже штрафна санкція за порушення вимог Закону №3817 щодо форми розрахунків під час операцій з оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, становить 200% вартості реалізованих товарів (продукції), але не менше ніж 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (пп. 40 ч. 2 ст. 73 Закону №3817). У 2024 році мінімальний розмір штрафу становить 7 100 грн х 25 = 177 500 грн. Вочевидь штраф накладається на продавця, який здійснює операції з оптової торгівлі.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру