• Посилання скопійовано

ПДФО та ВЗ при списанні заборгованості за відвантажений, але не оплачений товар

ЮО та ФОП уклали два договори, за кожним з яких виник борг. Кредитор простив борг боржникові. Чи має юрособа сплатити ПДФО та ВЗ виходячи зі суми таких боргів?

ФОП не сплатив юрособі за отриманий товар, строк позовної давності не минув. Чи має юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?

Заборгованість з оплати за раніше відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) для ЮО є грошовою дебіторською заборгованістю. У ФОПа, відповідно, це буде кредитоська заборгованість.

Безнадійна дебіторська заборгованість — це поточна дебіторська заборгованість, щодо якої є впевненість у її неповерненні боржником або за якою минув строк позовної давності.

Один із випадків, коли можна говорити про впевненість у неповерненні боргу, — це закінчення строку позовної давності за таким боргом.

Загальний строк позовної давності становить 3 роки (ч. 1 ст. 257 ЦКУ), хоча війна, як форс-мажор, може внести свої корективи в обчислення цього строку.

Але іноді кредитор прощає боржникові борг до закінчення строку позовної давності (ст. 605 ЦКУ). І тоді заборгованість теж стає безнадійною та підлягає списанню.

При списанні боргу, якщо боржником є фізособа, у неї виникає оподатковуваний дохід. І от щоб не платити ПДФО та ВЗ з такого доходу, ЮО має повідомити фізособу про прощення боргу, скориставшись пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ, в один із способів:

— надіслання боржникові рекомендованого листа з повідомленням про вручення;

— укладення з боржником договору про прощення боргу (припинення зобов’язання з погашення позики);

— письмове повідомлення боржника особисто під підпис.

Звичайна фізособа (не підприємець) має подати про такий дохід річну декларацію про доходи. І сплатити зі суми такого боргу 18% ПДФО та 1,5%. Але в цій ситуації боржник — це ФОП.

ФОП на ЄП, не оплативши товар, отримав його безкоштовно і при отриманні повідомлення про прощення боргу повинен буде включити його суму до доходу, що оподатковується єдиним податком (п. 292.3 ПКУ). Тому ПДФО та ВЗ тут не буде.

ФОП на ЗСО суму прощеного боргу за постачений товар теж включає до свого підприємницького доходу (п. 177.2 ПКУ) й оподатковує ПДФО і ВЗ, але з урахуванням таких особливостей, які читаємо у відповіді ДПС на запитання в ЗІР (104.04): «Чи включається до складу доходу ФОП вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг)?».

ДПС зазначає, що включається, проте за датою їх реалізації і за ціною, визначеною на рівні не нижче від звичайної ціни.

А як оподатковувати, якщо ФОП продав товар до моменту прощення боргу?

На наш погляд, вартість потрібно включати до доходу на дату прощення боргу. Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Юрособа не сплатила ФОПу за отриманий товар до закінченя строку позовної давності. Чи має юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?

ПДФО та ВЗ сплачують з доходів, а не зі збитків фізосіб. Неповернений, навіть прощений борг означає для кредитора (ФОПа) лише збитки. Тому ПДФО та ВЗ юрособі платити не треба. А як прощення боргу вплине на суму підприємницького доходу ФОПа?

Базою для оподаткування у ФОПа на ЄП є отриманий дохід (понесені витрати таку базу не зменшують). Отже, прощення ФОПом на ЄП дебіторської заборгованості (на користь юрособи) означає для нього лише те, що він не отримав коштів за раніше постачені товари. А якщо не буде коштів, то не буде і єдиного податку.

Порядок списання безнадійної дебіторської заборгованості у ФОПа на загальній системі оподаткування не прописано у ст. 177 ПКУ. Отже, на витрати збитки від списання такого боргу списувати не потрібно. Тож суми списаної безнадійної дебіторської заборгованості ніяк не вплинуть на податковий облік ФОПа на загальній системі оподаткування. Зменшення підприємницького доходу не буде.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру