• Посилання скопійовано

ФОП отримав лікарняні: як їх оподатковувати?

ФОП-«єдинник» отримав лікарняні за себе. Чи треба буде сплатити ПДФО та ВЗ? Чи потрібно буде подати декларацію про майновий стан і доходи фізособи?

До складу доходу ФОПа — платника єдиного податку, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування (пп. 4 п. 292.11 ПКУ).

Отже, дохід у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності), який виплачується ПФУ, не включається до доходу ФОПа, але оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків — фізосіб.

Зверніть увагу: незважаючи на вимоги ДПС (який вважає Фонд податковим агентом і вимагає від нього утримання ПДФО та ВЗ), ПФУ (так діяв раніше і ФСС) перераховує застрахованій особі загальну суму лікарняних без утримання податків. Це давній спір, і якщо дотримуватися ПКУ, то у разі невиконання податковим агентом своїх обов’язків саме він залишається боржником держави та наражається на штраф. Але на практиці ПФУ не штрафують, а ФОП має самостійно перерахувати ці податки. Чому і коли це треба зробити?

На практиці виплачуються лікарняні ФОПу на окремий рахунок у банку. І банки уважно стежать за цільовим використанням коштів на цьому рахунку. А також за тим, щоб при перерахуванні коштів зі спецрахунку на звичайний рахунок фізособи були сплачені ПДФО та ВЗ (хоча і не контролюють суму таких податків). Отже, сплатити податки доведеться майже одразу після отримання лікарняних від ПФУ (адже скористатися цими коштами — перерахувати їх на свій звичайний рахунок — ФОП має протягом 3 днів з дати зарахування згідно з ч. 1 ст. 26 Закону №1105).

Увага: у фізособи-підприємця обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи не виникає, якщо допомогу по тимчасовій непрацездатності отримує особисто він.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру