• Посилання скопійовано

Продаж медвиробів у разі зміни їх назви: що з ПДВ?

Підприємство купує медвироби у виробника зі ставкою ПДВ 7%, хоча назва виробів у первинних документах не завжди відповідає назві у декларації відповідності.

Ставка ПДВ 7% застосовується щодо операцій постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні (пп. «в» п. 193.1 ПКУ).

Таким регламентом для медвиробів є Техрегламент, затверджений постановою КМУ від 02.10.2013 №753.

Згідно з нормами цього Техрегламенту, виробник зобов’язаний нанести на медичні вироби маркування знаком відповідності технічним регламентам і скласти декларацію про відповідність. До декларації включають інформацію про один або кілька виготовлених цим виробником медичних виробів, зокрема назву, код або інші однозначні позначення таких виробів.

Тобто у декларації зазначають назву, код або інші однозначні позначення декларованих виробів. Таким чином, якщо назва виробу дещо відрізняється від зазначеної в декларації відповідності, мають бути інші позначення виробів, які ідентифікують їх із тими, на які видано декларацію. У такому разі, на наш погляд, застосування ставки ПДВ 7% є цілком правомірним, але за умови, наголосимо, якщо є інші позначення, які дозволяють ідентифікувати товари з тими, на які складено декларацію. Те саме стосується подальшої зміни назви товару підприємством, яке його придбало і продає. Якщо зміни назви не вплинуть на можливість ідентифікувати товари з тими, на які складено декларацію, застосовувати ставку ПДВ 7%, на наш погляд, можна.

Хоча на на практиці з цим можуть бути проблеми, адже податкові органи в консультаціях пишуть, що назви товарів мають бути однакові на всіх етапах постачання товару. Щоправда, достатнього нормативного обґрунтування такого висновку не наводять.

На думку автора, у ПКУ немає заборони змінювати назви товарів. І такі вимоги податківців є надто фіскальними.

Якщо зміни назви не вплинуть на можливість ідентифікувати товари з тими, на які складено декларацію, застосовувати ставку ПДВ 7%, на наш погляд, можна. Проте будьте готові до того, що податківцям такий підхід може не сподобатися. Краще отримати від них індивідуальну податкову консультацію й або діяти за нею, або, в разі незгоди, оскаржити її в суді.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру