• Посилання скопійовано

Коли зареєстрована ПН не дає права на ПК з ПДВ?

Чи може бути визнана недійсною (помилковою) ПН, яка складена і вчасно зареєстрована в ЄРПН, у процесі подальшої податкової перевірки?

Податкова накладна може бути зареєстрована в ЄРПН і одночасно з цим бути помилковою. Помилкова ПН не дає покупцю права на податковий кредит, попри те, що вона зареєстрована.

Більшість видів помилок у ПН можуть виправлятися за допомогою РК. Але декілька видів помилок виправити не можна:

— помилка в даті ПН, коли ПН складена не на дату виникнення податкових зобов’язань;

— помилка в ІПН контрагента, коли в ПН було зазначено ІПН неналежного покупця. Така ПН потрапить до реєстру того платника ПДВ, чий ІПН було зазначено;

— помилки у позначках у верхньому лівому куті — неправильна позначка «Зведена податкова накладна» та «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини», де зазначено неправильний код причини.

У разі таких помилок ПН доведеться анулювати за допомогою РК (код причини коригування 103), після чого (за потреби) скласти правильну ПН.

Відповідно до п. 201.1 ПКУ податкова накладна мусить мати обов’язкові реквізити, перелічені у цьому підпункті. Помилки в цих обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних в електронному вигляді (п. 201.10 ПКУ).

Далі у п. 201.10 ПКУ є норма про те, що податкова накладна, яка містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.

ПН має містити показники (номенклатура товарів/послуг продавця, одиниця виміру товару/послуги, кількість, ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ), ідентичні тим, що зазначені у первинних документах.

Увага: помилка в коді УКТ ЗЕД товару обов’язково має бути виправлена. ПН з помилковим кодом, який є в УКТ ЗЕД, буде зареєстрована в ЄРПН, але не дасть покупцю права на податковий кредит. Ну, а для продавця вона буде підставою для звинувачення його у відсутності складання і реєстрації належної ПН.

Висновки:

1. Те, що ПН зареєстрована в ЄРПН, ще не гарантує права покупця на податковий кредит. ПН має бути без помилок, у тому числі складена від правильної дати і з правильними позначками у верхньому лівому куті.

2. Головний критерій правильності ПН — це її повна ідентичність первинним документам, які підтверджують господарську операцію.

3. Самі первинні документи теж не мають містити помилок.

4. Покупцю потрібно своєчасно, за фактом реєстрації вхідних ПН, контролювати їх щодо правильного складання. Неправильні ПН можуть бути підтвердженням права на ПК з ПДВ тільки після виправлення помилок, що в них містяться.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру