• Посилання скопійовано

Чи може підприємство самостійно ухвалити рішення про подання проміжної фінзвітності?

Власники у червні 2024 року ухвалили рішення про виплату дивідендів за першу половину року. Але фінзвітність складається тільки за рік. Що робити?

Дивіденди виплачують з чистого прибутку, а показник чистого прибутку відображають у рядку 2350 Звіту про фінрезультати.

Тому, аби ухвалити рішення про виплату дивідендів, потрібно спершу побачити, що є чистий прибуток. Тож за період, за який планується виплата дивідендів, треба скласти фінзвітність. Наприклад, якщо виплатити дивіденди заплановано за півріччя 2024 року, то потрібно скласти фінзвітність за це півріччя.

Позаяк підприємство згідно з чинним законодавством складає лише річну фінзвітність, то проміжну фінзвітність для потреб виплати дивідендів складають виключно для засновників, на їхню вимогу. Таку проміжну фінзвітність не подають органам статистики чи іншим державним органам.

Для цього засновники звертаються до керівника підприємства з проханням підготувати фінзвітність для потреб виплати дивідендів. Керівник складає наказ головному бухгалтеру. Фінзвітність підписує як головний бухгалтер, так і керівник.

Для того щоб скласти фінзвітність для потреб разової позачергової виплати дивідендів, зміну в облікову політику вносити не потрібно. Але, якщо засновники планують зробити таку виплату регулярною, то норми про це можна внести до облікової політики підприємства.

Але чи може підприємство виплатити дивіденди за півріччя чи інший період, окрім року?

Це має бути записано в його статуті. Наприклад, якщо в статуті написано, що дивіденди можна виплачувати лише за наслідками року, то власники перевищили свої повноваження. І мають спершу внести зміни до статуту й лише потім ухвалювати рішення про виплату дивідендів.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру