• Посилання скопійовано

Постачання та ремонт медобладнання за п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ: що з ПДВ?

Підприємство продає обладнання та в рахунок ціни продажу здійснює його доставку, монтаж, інструктаж персоналу. Що з ПДВ у цій ситуації?

У п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ йдеться про звільнення від оподаткування ПДВ, серед іншого, постачання медичних виробів, які відповідають наведеним у цій нормі критеріям. Тобто зазначене звільнення стосується операцій постачання товарів.

Але якщо підприємство за договором здійснює монтаж обладнання, такий договір має ознаки договору підряду, що регламентується ст. 837 — 864 ЦКУ. Згідно з ч. 1 ст. 839 ЦКУ підрядник зобов’язаний виконати роботу, визначену договором підряду, зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором.

Але з погляду ПКУ договір підряду належить до договорів послуг.

А на договори з надання послуг п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ не поширюється. Тобто можна стверджувати, що виконувати монтаж обладнання, з урахуванням вартості самого обладнання, потрібно було, нараховуючи ПДВ у загальному порядку.

В описаній ситуації можна було оформлювати документи в різні способи. Наприклад, укласти договір постачання обладнання й окремо договір монтажу. Тоді постачання обладнання здійснювати у порядку звільнення від оподаткування, а послуги монтажу — з нарахуванням ПДВ за ставкою 20%.

Дати точнішу відповідь на поставлене запитання можна лише після докладного вивчення всіх документів, які оформлялися в описаній ситуації. Водночас ця ситуація може не мати чітких критеріїв, за якими можна однозначно встановити порядок оподаткування. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречно звернутися до податкової служби за отриманням індивідуальної податкової консультації.

До речі, в останньому абзаці п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ зазначено, що у разі здійснення операцій, звільнених від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 4 і 5 цього пункту (в частині постачання товарів за державними контрактами (договорами) з оборонних закупівель), положення п. 198.5 та ст. 199 ПКУ щодо таких операцій не застосовуються.

Ми розглядаємо пільгу за пп. 2 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Тож норми останнього абзацу цього пункту на описану операцію не поширюються.

Це означає: якщо вважати, що при постачанні обладнання пільга за пп. 2 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ застосована правомірно, то на всі товари, послуги, придбані з ПДВ, які використовувалися для постачання, потрібно нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за п. 198.5 і ст. 199 ПКУ.

Щодо вартості ремонту й використаних запчастин.

Якщо здійснюється гарантійний ремонт і за договором це має відбуватися коштом постачальника, є підстави вважати, що вартість ремонту сплачена в ціні обладнання, постачання якого звільнено від оподаткування ПДВ.

Тому, якщо запчастини, інші товари, послуги для ремонту отримано з ПДВ, при виконанні послуг ремонту потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Причому, на наш погляд, нараховувати ПДВ за ст. 199 ПКУ підстав немає, адже послуги ремонту не є окремою операцією постачання. ПДВ за ст. 199 ПКУ треба нараховувати у момент первісного постачання обладнання.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру