• Посилання скопійовано

ПДФО з працівників резидента Дія. Сіті

Підприємство набуло статусу резидента Дія. Сіті з 23.02.2024, але не відповідає критеріям та вимогам, визначеним пп. 2 та пп. 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667. Що з ПДФО?

Серед вимог до резидентів Дія. Сіті, визначених ст. 5 Закону №1667, зокрема пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667, встановлено, що:

— розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статусу резидента Дія. Сіті, кожного календарного місяця становить не менше ніж еквівалент 1 200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на перше число відповідного календарного місяця;

— середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юрособи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента Дія. Сіті, становить не менше дев’яти осіб.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія. Сіті визначено п. 170.14-1 ПКУ. Там зазначено, що податковий агент платника податку — спеціаліста резидента Дія. Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові податку у зв’язку з трудовими відносинами чи з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, оподатковує їх за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Увага: зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. Зі суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от ВЗ такий дохід оподатковуватимуть за ставкою 1,5% незалежно від розміру.

ПДФО за ставкою 5%, встановленою пп. 170.14‑1.2 ПКУ, застосовується до доходів платника податку — спеціаліста резидента Дія. Сіті з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента Дія. Сіті.

Якщо резидент Дія. Сіті у певний календарний місяць не відповідав вищенаведеним вимогам, то він повинен самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18% щодо доходів спеціалістів резидента Дія. Сіті, які були виплачені протягом такого календарного місяця у вигляді заробітної плати та/або винагороди за гіг-контрактом (пп. 170.14‑1.5 ПКУ). Також сума такого сплаченого ПДФО резидентом не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів резидента Дія. Сіті.

Тобто якщо з якихось причин резидент Дія. Сіті у звітному місяці не відповідав вимогам, визначеним у пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667, то, крім уже утриманих 5% ПДФО з доходу працівників, резидент додатково за власні кошти має сплатити ще 18% ПДФО від суми доходу працівників за звітний місяць. При цьому суму такого сплаченого ПДФО резидент Дія. Сіті не включає до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу своїх спеціалістів.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру