• Посилання скопійовано

Здавання в оренду частини нерухомості: як подати ф. №20-ОПП?

Підприємство здає в оренду частину нерухомості, в якій саме й розташоване. Як правильно подати форму №20-ОПП?

Яким чином заповнювати форму №20-ОПП в цій ситуації, у Порядку №1588 і в Пам’ятці, яка є додатком до форми №20-ОПП, нічого не сказано.

Але щодо цього читаємо відповідь ДПС на запитання в ЗІР (116.11): «Чи подає СГ — власник нерухомого майна повідомлення за ф. №20-ОПП у разі надання в оренду частини приміщень (окремих кімнат, офісів, квадратних метрів)?».

Отже, складаючи №20-ОПП, у цьому випадку застосовують принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування.

Наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування: офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, — достатньо надати інформацію про один із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин.

Якщо в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформацію у повідомленні за ф. №20-ОПП відображають за кожним об’єктом окремо. Принцип укрупнення інформації не застосовують, якщо надають інформацію про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, розташований на такій земельній ділянці).

З наведеного випливає: якщо підприємство передає в оренду частину приміщення, в колонці 4 «Найменування» воно однаково зазначає всю назву нерухомого об’єкта (наприклад, «Офіс»).

Інші колонки розділу 3 форми №20-ОПП, на наш погляд, заповнюють таким чином:

— код ознаки надання інформації (колонка 2) — «1» (первинне надання інформації);

— тип об’єкта оподаткування (колонка 3) — «378» (якщо передається в оренду частина «офісу»). Або інший код, залежно від виду нерухомості, який зазначався при поданні першої форми №20-ОПП щодо цієї нерухомості. Позаяк застосовується принцип укрупнення, то при наданні в оренду частини нерухомості, зазначають тип усього об’єкта;

— ідентифікатор об’єкта (колонка 5) — «37800002» і так далі. Тобто кожній переданій в оренду частині нерухомості присвоюють окремий номер. Наприклад, якщо передають в оренду три частини, то друга може бути з ідентифікатором «37800003», а третя — з ідентифікатором «37800004». Причому весь об’єкт нерухомості при первинному поданні форми №20-ОПП міг мати ідентифікатор «37800001»;

— стан об’єкта оподаткування (колонка 9) — «9» (здається в оренду);

— вид права на об’єкт (колонка 10) — «1», якщо здається в оренду частина нерухомості, яка належить підприємству на праві власності. Тут має стояти той самий вид права, що і в початковій формі №20-ОПП, яку підприємство подавало на зазначену нерухомість.

Решту показників форми №20-ОПП заповнюють у загальному порядку (територія, де розташований об’єкт, місцезнаходження тощо).

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь