• Посилання скопійовано

Оренда авто у працівника: що з ПДФО?

ТОВ орендує автомобіль у фізособи — свого працівника. Ціна оренди за договором — 250 грн на місяць. Чи утримувати ПДФО і ВЗ з різниці між ринковою та договірною вартістю?

Чи може ціна залишатися 250 грн на місяць?

Так, може.

За найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ч. 1 ст. 762 ЦКУ). Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за найм (оренду) майна (ч. 3 ст. 762 ЦКУ).

Авто може надаватися у користування навіть безоплатно. І тоді укладають договір позички (ст. 827 — 836 ЦКУ).

Звісно, що сторони можуть переглядати розмір орендної плати, якщо вважатимуть це для себе доречним. Але такий перегляд не є обов’язковим, окрім оренди майна державних, комунальних підприємств.

Чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ з різниці між ринковою та договірною вартістю?

До загального оподатковуваного доходу фізособи включається, серед іншого, дохід у вигляді додаткового блага, до якого належить у тому числі сума знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Тобто, якщо підприємство продало фізособі товари, роботи, послуги, вартість яких є меншою за звичайну ціну таких товарів, робіт, послуг, різниця вважається додатковим благом, яке включають до складу оподатковуваного доходу. З такого доходу утримують ПДФО, ВЗ.

Але в описаній ситуації не фізособа отримує товари, роботи, послуги, а навпаки — підприємство отримує послуги оренди. Тож у цій ситуації фізособа не отримує доходу у вигляді різниці. А тому норма пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ не застосовується.

Це означає, що утримувати ПДФО і ВЗ з різниці між ринковою та договірною вартістю не потрібно.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру