• Посилання скопійовано

Виправляємо помилку в розділі 6 заяви про реєстрацію КОРО

Помилка в заяві про реєстрацію КОРО форми №1-КОРО: у розділі 6 неправильно зазначили кількість аркушів КОРО. Як виправитися?

У разі зміни даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються у книзі ОРО (податковий номер або серія та номер паспорта для фізосіб, які через релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку в паспорті, найменування (прізвище, ім’я, по батькові)), адреси та/або назви господарської одиниці, де використовується РРО, сфери застосування РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, а також у разі встановлення розбіжностей чи помилок у записах на титульній сторінці книги ОРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання здійснює перереєстрацію книги ОРО (п. 1 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок).

Для цього не пізніше п’яти робочих днів з дня виникнення підстав для перереєстрації суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації книги ОРО реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації та книгу ОРО, яка підлягає перереєстрації.

Отримавши документ, посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня подання реєстраційної заяви проводить перереєстрацію книги ОРО шляхом внесення змін до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС та здійснення відповідних записів на титульній сторінці книги ОРО.

Усі доповнення або виправлення на титульній сторінці книги ОРО засвідчуються підписом посадової особи контролюючого органу, яка здійснила перереєстрацію, та печаткою контролюючого органу.

Проте, якщо помилки у заповненні титульної сторінки не було, то й підстав виправляти немає, і цей підхід виправлення є суто формальним. Водночас у Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок не передбачено скасування КОРО у разі виявлення помилки у кількості сторінок у формі №1‑КОРО. І чинне законодавство не передбачає спеціальних штрафів за таку помилку. Тож сміливі суб’єкти господарювання можуть і не виправлятися.

Але наразі незрозуміло, яким чином цю помилку трактуватимуть податківці на практиці. За даними заяви та фактично в КОРО «бракує» заявлених аркушів, і тут усе залежатиме від підходу перевіряльника.

Тому обережним суб’єктам господарювання пропонуємо узгодити процедуру виправлення з контролюючим органом, який проводив реєстрацію КОРО, а за потреби отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру