• Посилання скопійовано

Бухоблік дверей, отриманих після ремонту приміщення

Підприємство провело ремонт приміщення, під час якого встановило нові двері. Як облікувати старі двері, що залишилися після ремонту?

Запаси визнаються активом, якщо є імовірність того, що підприємство отримає у майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена (п. 5 НП(С)БО 9).

Отже, якщо старі двері планується використовувати у господарській діяльності, наприклад встановити в інше приміщення, продати, використати як дрова для опалення тощо, такі двері треба оприбуткувати.

Запаси, отримані у процесі ремонту і поліпшення (модернізації, добудови, реконструкції тощо, ліквідації основних засобів), оприбутковують за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів за наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (пп. 2.12 Методрекомендацій №2). Витрати на ремонт отриманих матеріальних цінностей, які використовуватимуть як запасні частини, витрати, безпосередньо пов’язані з приведенням цих запасів до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою (витрати на доробляння та підвищення якісних і технічних характеристик запасів), включають до їх первісної вартості.

Чиста вартість реалізації запасів — це очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за мінусом очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Тобто, якщо підприємство планує старі двері продати за 3 000 грн, причому жодних витрат на реалізацію не несе, чистою вартістю реалізації буде 3 000 грн. І саме за такою вартістю вони оприбутковуються на балансі:

— Д-т 209 К-т 746 — 3 000 грн.

Якщо підприємство планує встановити старі двері в іншому своєму приміщенні, причому на балансі у підприємства були нові подібні двері вартістю 20 000 грн, і за оцінкою ступінь зносу старих дверей — 70%, то двері можна оприбуткувати в оцінці можливого використання — 6 000 грн (20 000 х 30%):

— Д-т 209 К-т 746 — 6 000 грн.

Якщо надалі для поновлення цих дверей понесено витрати (матеріали, зарплата з нарахуваннями працівників) у сумі 2 000 грн, то на цю суму збільшується первісна вартість старих дверей:

— Д-т 209 К-т 20, 651, 661 — 2 000 грн.

Якщо старі двері не використовуватимуться у діяльності підприємства і їх вивезуть на сміттєзвалище (утилізують), то підстав оприбуткувати двері на балансі немає.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру