• Посилання скопійовано

Навчання працівника: пільга з ПДФО

Підприємство хоче заплатити за навчання працівника в аспірантурі у вітчизняному ВНЗ. Через це виникло декілька наведених нижче запитань щодо оподаткування.

Оподаткування ПДФО, ВЗ

Оплачують навчання фізособи (майбутнього працівника) на підставі рішення керівника підприємства про оплату навчання та укладеного договору з ВНЗ.

До розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище від трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізособи (пп. 165.1.21 ПКУ).

У 2024 році трикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, становить 21 300,00 грн (7 100,00 грн х 3 місяці).

Тобто з огляду на вищезазначені вимоги від сплати ПДФО звільняється оплата за навчання у ВНЗ фізособи, незалежно від того, перебуває вона у трудових відносинах підприємством чи ні, за умови що не перевищується наведений вище розмір.

Зазначена сума витрат на навчання не включається і до бази оподаткування ВЗ (пп. 1.2 та 1.7 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Як упевнитися, що цей заклад відповідає всім критеріям для звільнення від оподаткування. Чим можна підтвердити цю відповідність?

Заклад вищої освіти — це окремий вид установи, яка є юрособою приватного або публічного права, діє згідно з виданою ліцензією на провадження освітньої діяльності на певних рівнях вищої освіти, провадить наукову, науково-технічну, інноваційну та/або методичну діяльність, забезпечує організацію освітнього процесу і здобуття особами вищої освіти, післядипломної освіти з урахуванням їхніх покликань, інтересів та здібностей (п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону про вищу освіту).

Отже, ВНЗ мусить мати ліцензію на здійснення освітньої діяльності згідно зі ст. 24 Закону про вищу освіту, яку зазвичай можна переглянути на офіційному сайті цього закладу. Крім того, він мусить мати акредитацію та сертифікат про акредитацію, який дає право на видачу диплома за фахом, що визначено ч. 7 ст. 25 Закону про вищу освіту. Своєю чергою, акредитація має відповідати критеріям оцінювання якості освітньої програми, встановленим Положенням про акредитацію освітніх програм.

Чи має значення пов’язаність навчання з виробничою діяльністю підприємства, скажімо, працівник працює слюсарем, а вчиться на економіста?

Ні, це значення не має.

Чи має підприємство обов’язково платити безпосередньо навчальному закладу, чи може компенсувати працівникові кошти, які той сплатив за навчання? Які документи повинен надати працівник і яким документом оформити таку компенсацію?

Відшкодування самому працівникові вартості навчання не звільняється від оподаткування, на відміну від оплати за його навчання безпосередньо навчальному закладу. Якщо підприємство відшкодує вартість навчання не навчальному закладу, а працівникові, то це для нього буде звичайним додатковим благом відповідно до пп. «г» або «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ.

Як відобразити плату за навчання у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Суму, сплачену за навчання працівника, відображають у додатку 4ДФ за ознакою доходу «145».

А у додатку 1 вартість навчання відображати не потрібно, бо витрати на навчання не включаються до бази оподаткування ЄСВ (пп. 3.10 Інструкції №5 та п. 9 розділу ІІ Постанови №1170).

Чи є інші податкові наслідки за оплату навчання працівникам для підприємства — платника ПДВ та податку на прибуток, що визначає податкові різниці?

Від оподаткування ПДВ звільняється постачання послуг зі здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, зокрема навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг (пп. 197.1.2 ПКУ). Тож оплата освітніх послуг не спричиняє вхідного ПДВ, і запитань щодо ПК не виникає.

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток, який визначають шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на податкові різниці у разі їх застосування (пп. 134.1.1 ПКУ). Але у разі витрат на навчання працівника у підприємства податкових різниць не виникатиме, бо це не передбачено розділом ІІІ ПКУ.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру