• Посилання скопійовано

Військовий облік: якщо у жіночому колективі один чоловік

ТОВ має штат із 10 осіб: один чоловік — директор (37 років) та дев’ять жінок невійськовозобов’язаних. Чи потрібно вести військовий облік?

Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників та штатний розпис (ч. 3 ст. 64 ГКУ). Тобто чинні норми законодавства не визначають конкретно, скільки штатних посад та скільки працівників має бути на підприємстві.

Далі, обов’язки з ведення військового обліку на підприємстві покладаються на працівника служби персоналу або служби управління персоналом (відділу кадрів), а за відсутності такої штатної одиниці ці обов’язки покладаються на особу, яка веде облік працівників на підприємстві (п. 8 Порядку №1487).

Тож, якщо підприємство має персонал і серед цього персоналу є військовозобов’язані, навіть якщо це одна особа — директор, то щодо нього також треба вести військовий облік.

Для ведення військового обліку працівників на підприємстві визначають особу, на яку покладають його ведення. Це роблять наказом зі встановленням доплати у розмірі до 50% посадового окладу (п. 10 Порядку №1487), або ж доплату не встановлюють, якщо такий обов’язок передбачено посадовою інструкцією.

Інформацію про призначення відповідальної особи подають до ТЦК у 7-денний строк за формою, встановленою додатком 1 до Порядку №1487. Копію самого наказу при цьому не подають, бо це не передбачено чинним законодавством.

Увага: обов’язок вести військовий облік не новий. Просто нині його ведуть у формі списків, а доти вели в особових картках працівників. Тому особа, яка веде такий облік на підприємстві, мала бути призначена ще до початку дії воєнного стану. А неведення військового обліку загрожує штрафами, тож радимо не лише призначити відповідальну особу, а й відновити військовий облік, як того вимагає законодавство.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру